13/5/2025
Το τζίντζερ είναι περισσότερο γνωστό για τη συμβολή του στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της πέψης και της ναυτίας.
Νεότερα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ωστόσο, ότι η πικάντικη ρίζα μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη και για την καρδιά σας.
Πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι το τζίντζερ μπορεί να συμβάλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, στη μείωση της «κακής» LDL χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων, καθώς και στην αντιμετώπιση των φλεγμονών – όλοι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων.
Μειώνει την αρτηριακή πίεση
Μελέτες έχουν δείξει ότι τα συμπληρώματα τζίντζερ βοήθησαν στη μείωση της συστολικής -μεγάλης- αρτηριακής πίεσης.
Αυτό είναι σημαντικό, επειδή η υψηλή συστολική αρτηριακή πίεση ασκεί επιπλέον πίεση στην καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία με την πάροδο του χρόνου, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου.
«Συγκεκριμένες ενώσεις στο τζίντζερ μπορεί να λειτουργούν παρόμοια με τους αποκλειστές διαύλων ασβεστίου», δήλωσε η Liz Weinandy, Διατροφολόγος στο Ιατρικό Κέντρο Wexner του Πανεπιστημίου του Οχάιο.
«Αυτά τα φάρμακα επιτρέπουν στα αιμοφόρα αγγεία να χαλαρώσουν και να επιβραδύνουν τον καρδιακό ρυθμό, γεγονός που μειώνει την αρτηριακή πίεση», πρόσθεσε.

Βελτιώνει τα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων
Το τζίντζερ μπορεί να μειώσει την LDL («κακή») χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια, δύο τύπους λιπιδίων που μπορούν να συσσωρευτούν στις αρτηρίες και να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
Μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα με παχυσαρκία που έλαβαν μετφορμίνη βελτίωσαν σημαντικά τα επίπεδα χοληστερόλης τους μετά τη λήψη έως 1,8 γραμμαρίων τζίντζερ ημερησίως. Τα επίπεδα τριγλυκεριδίων, LDL χοληστερόλης και ολικής χοληστερόλης μειώθηκαν.
Αυτή η επίδραση μπορεί να οφείλεται στα φυσικά φυτοχημικά συστατικά του τζίντζερ, όπως είναι οι πολυφαινόλες και τα φλαβονοειδή, που βοηθούν στην πρόληψη του σχηματισμού χοληστερόλης.
«Τα ενεργά συστατικά του τζίντζερ μπορεί να αναστέλλουν τη σύνθεση της χοληστερόλης στο ήπαρ, να αυξάνουν την έκκριση χολικών οξέων και να ενισχύουν τη δραστηριότητα των ενζύμων που διασπούν τα λίπη», δήλωσε η Lindsay Malone, καθηγήτρια διατροφής στη Σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου Case Western Reserve.
Καταπολεμά τη φλεγμονή
Η χρόνια φλεγμονή είναι σημαντικός παράγοντας καρδιακών παθήσεων. «Το τζίντζερ είναι πλούσιο σε φαινολικές ενώσεις, όπως τζιντζερόλες, οι οποίες έχουν ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες», δήλωσε η Malone.
Μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση δύο γραμμαρίων τζίντζερ καθημερινά για τρεις μήνες, μείωσε τη φλεγμονή.
Αυτό μπορεί να συμβεί για διάφορους λόγους.
«Ορισμένα φυτοχημικά βοηθούν στον έλεγχο των βακτηρίων, των ιών και άλλων μικροβίων ενισχύοντας το ανοσοποιητικό μας σύστημα», δήλωσε η Weinandy. «Άλλα βοηθούν στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών, οι οποίες μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα του σώματός μας».

Προστατεύει από την αθηροσκλήρωση
Οι ίδιες βιοδραστικές ενώσεις μπορούν επίσης να έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην προστασία των κυττάρων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων, από τη βλάβη που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες.
Η έρευνα υποδηλώνει ότι αυτές οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη της αθηροσκλήρωσης, μιας πάθησης κατά την οποία συσσωρεύεται πλάκα στις αρτηρίες, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακής ανεπάρκειας.
Σταθεροποιεί το σάκχαρο στο αίμα
Η έρευνα δείχνει ότι το τζίντζερ μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη για τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, ιδιαίτερα σε άτομα με διαβήτη τύπου 2. Μία από τις ενώσεις του, βοηθά στη μεταφορά της γλυκόζης από την κυκλοφορία του αίματος στα μυϊκά κύτταρα, μειώνοντας τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και βελτιώνοντας την ευαισθησία στην ινσουλίνη.
Μελέτη σε άτομα με διαβήτη τύπου 2 που έλαβαν 1.600 χιλιοστόγραμμα τζίντζερ καθημερινά για τρεις μήνες, παρουσίασαν μείωση του σακχάρου στο αίμα νηστείας, των επιπέδων ινσουλίνης και της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c), ενός δείκτη μακροχρόνιας ρύθμισης του σακχάρου στο αίμα.
Άλλες έρευνες υποδηλώνουν ότι το τζίντζερ μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη, ενός παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις.

Πρέπει να προσθέσετε τζίντζερ στη διατροφή σας;
Τα συμπεράσματα των μελετών είναι ελπιδοφόρα: το τζίντζερ είναι πλούσιο σε φυσικές ενώσεις που υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς με διάφορους τρόπους.
Πρέπει να λάβετε υπόψη όμως κάποιες λεπτομέρειες.
Πρώτον, οι μελέτες που περιλαμβάνονται στην ανασκόπηση διαφέρουν σημαντικά ως προς τη δοσολογία, τη διάρκεια, τον πληθυσμό και τη μορφή του τζίντζερ (σκόνη, εκχυλίσματα και κάψουλες). Για αυτόν τον λόγο, είναι δύσκολο να εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα σχετικά με τα οφέλη για την υγεία.
Αξίζει ωστόσο, να εξετάσετε το ενδεχόμενο να προσθέσετε τζίντζερ στη διατροφή σας.
Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε φρέσκο ή σκόνη τζίντζερ σε συνταγές και smoothies. Εάν έχετε κάποιο πρόβλημα υγείας ή παίρνετε συνταγογραφούμενα φάρμακα, είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν πάρετε συμπλήρωμα τζίντζερ.
Να θυμάστε ότι το τζίντζερ δεν είναι μαγικό φάρμακο. «Το τζίντζερ είναι μια εξαιρετική προσθήκη, αλλά λειτουργεί καλύτερα στο πλαίσιο ενός συνολικά υγιεινού τρόπου ζωής», λένε οι ειδικοί.
Πηγή: verywellhealth
Πηγή: https://www.onmed.gr
Πηγή φωτογραφιών: https://www.onmed.gr