ΚεντρικήΥγεία

Εμμηνόπαυση: Η διατροφή που προκαλεί απώλεια βάρους και μειώνει τις εξάψεις

29/5/2025

Έχουν δίκιο για πολλούς λόγους. Έχει αποδειχθεί ότι μια χαμηλή σε λιπαρά vegan διατροφή, μειώνει το σωματικό βάρος και τις εξάψεις.

Νεότερη ανάλυση δεδομένων, δείχνει ότι οι χορτοφάγοι αποκομίζουν τα ίδια οφέλη, ακόμη και αν καταναλώνουν πολύ επεξεργασμένα φυτικά τρόφιμα.

Έρευνες έχουν δείξει ότι μια χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά vegan διατροφή και ειδικά μια διατροφή που περιλαμβάνει σόγια, μπορεί να μειώσει το σωματικό βάρος και τις εξάψεις.

Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι οι διατροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα οδηγούν σε αυξημένη πρόσληψη θερμίδων και αύξηση βάρους σε σύγκριση με τις διατροφές που δίνουν έμφαση σε μη επεξεργασμένα ή ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν συχνά υψηλότερη ενεργειακή πυκνότητα, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πιο πλούσια σε θερμίδες σε σχέση με το μέγεθός τους.

Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα είναι επίσης συχνά πλούσια σε πρόσθετα σάκχαρα, ανθυγιεινά λίπη και αλάτι, ενώ είναι φτωχά σε φυτικές ίνες και άλλα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Ομάδα ερευνητών αποφάσισε να πραγματοποιήσει ανάλυση δημοσιευμένων μελετών για να προσδιορίσει εάν η προέλευση των τροφίμων (ζωικής ή φυτικής προέλευσης) επηρέαζε τη σχέση μεταξύ των αλλαγών στην πρόσληψη επεξεργασμένων τροφίμων και του σωματικού βάρους, καθώς και των αλλαγών στη σοβαρότητα των εξάψεων.

 Οι συμμετέχοντες κατανεμήθηκαν τυχαία σε μια χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά vegan διατροφή με σόγια ή σε μια ομάδα ελέγχου που ακολουθούσε μια διατροφή με όλα τα είδη τροφίμων.

Μετά από 12 εβδομάδες, οι σοβαρές εξάψεις μειώθηκαν κατά 92% στην ομάδα των χορτοφάγων, ενώ δεν παρουσίασαν σημαντική μεταβολή στην ομάδα ελέγχου. Το μέσο σωματικό βάρος μειώθηκε κατά 3,6 kg στην ομάδα των χορτοφάγων και κατά 0,2 kg στην ομάδα ελέγχου. Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτές οι μειώσεις δεν επηρεάστηκαν από την κατανάλωση τροφίμων υψηλής επεξεργασίας έναντι τροφίμων ελάχιστης επεξεργασίας.

Αυτό που είχε μεγαλύτερη σημασία ήταν αν τα τρόφιμα που καταναλώνονταν ήταν ζωικής ή φυτικής προέλευσης, επιβεβαιώνοντας έτσι την υπόθεση των ερευνητών ότι τα τρόφιμα ζωικής και φυτικής προέλευσης θα επηρέαζαν το σωματικό βάρος με διαφορετικό τρόπο, ακόμη και αν ήταν εξίσου επεξεργασμένα.

Αυτή η ανάλυση μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις σε συγκεκριμένες διατροφικές συστάσεις για γυναίκες στην εμμηνόπαυση.

«Αυτή η μελέτη υπογραμμίζει τις πιθανές θετικές επιδράσεις μιας φυτικής διατροφής πλούσιας σε σόγια (ανεξάρτητα από το επίπεδο επεξεργασίας) όσον αφορά τόσο τις εξάψεις όσο και τη διαχείριση του βάρους.

Λαμβάνοντας υπόψη αυτά και τα άλλα γνωστά οφέλη όσον αφορά τη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων και καρκίνου, οι γυναίκες στη μέση ηλικία θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να ακολουθήσουν μια χορτοφαγική διατροφή», λέει η Δρ. Stephanie Faubion, ιατρική διευθύντρια της The Menopause Society.

Πηγή https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

 

Related posts

17/06: Κινηθείτε σε γνώριμα εδάφη χωρίς υπερβολές – Τι προβλέπεται για κάθε ζώδιο

xristiana

Ο Δήμος Μοσχάτου-Ταύρου συγκεντρώνει σχολικά είδη για τoυς μαθητές των σχολείων

xristiana

Ένα κοινό παυσίπονο που παίρνουμε όλοι αυξάνει τον κίνδυνο για επιπλοκές στην καρδιά και τα νεφρά – Ανησυχητική μελέτη

xristiana