26/5/2025
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το 30% έως 50% των περιστατικών καρκίνου μπορούν να προληφθούν με σωστή διατροφή και υγιεινό τρόπο ζωής. Με άλλα λόγια, κάθε φορά που τρως είναι μια ευκαιρία να μειώσεις τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.
Και όπως τόνισαν ογκολόγοι στο Parade, υπάρχει μια κατηγορία τροφών που ξεχωρίζει ιδιαίτερα για τις αντικαρκινικές ιδιότητές. Για αυτό και προσπαθούν να την ενσωματώνουν σχεδόν σε κάθε γεύμα τους
Η τροφή κατά του καρκίνου που οι ογκολόγοι βάζουν στο πιάτο τους
Ο Δρ. Michael Dominello, ακτινοθεραπευτής ογκολόγος στο Barbara Ann Karmanos Cancer Institute, εξηγεί ότι η αντικαρκινική διατροφή πρέπει να λαμβάνει υπόψη τόσο τα μακροθρεπτικά όσο και τα μικροθρεπτικά συστατικά.
Τα πρώτα είναι οι υδατάνθρακες, τα λίπη και οι πρωτεΐνες, ενώ τα δεύτερα είναι οι βιταμίνες και οι φυσικές ενώσεις που δεν προσφέρουν ενέργεια αλλά εξυπηρετούν σημαντικές λειτουργίες του οργανισμού.
Ανάμεσα στα μικροθρεπτικά συστατικά, ο Δρ. Dominello ξεχωρίζει τις πολυφαινόλες—φυσικές ενώσεις που παράγονται από τα φυτά και καταπολεμούν τη φλεγμονή στον οργανισμό. Υπάρχουν άφθονα σε λαχανικά, φρούτα, ξηρούς καρπούς, σπόρους, βότανα και μπαχαρικά. Αυτό σημαίνει ότι είναι εύκολο να προσθέτεις τροφές με πολυφαινόλες σε κάθε γεύμα.
Για παράδειγμα, ο ίδιος προσθέτει δύο κουταλιές της σούπας κακάο, πλούσιο σε φλαβονοειδή στον καφέ του κάθε πρωί, και το συνοδεύει με μια χούφτα μύρτιλα, που είναι γνωστά για την υψηλή περιεκτικότητά τους σε πολυφαινόλες.
Ο ρόλος της φλεγμονής και η δύναμη των φυτών
Η Δρ. Dawn Mussallem, ογκολόγος στο Mayo Clinic, εξηγεί ότι ένας βασικός παράγοντας στην ανάπτυξη καρκίνου είναι η χρόνια φλεγμονή, δηλαδή όταν το ανοσοποιητικό σύστημα είναι συνεχώς ενεργοποιημένο. Γι’ αυτό ακολουθεί και η ίδια μια φυτική διατροφή, πλούσια σε πολυφαινόλες.
Οι τροφές που καταναλώνει πιο συχνά είναι φασόλια, καρύδια, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, σταυρανθή (όπως το μπρόκολο και το λάχανο) και μούρα. Όλες είναι τροφές με τεκμηριωμένη αντικαρκινική δράση όταν καταναλώνονται τακτικά.
Η Δρ. Latonya Riddle-Jones, παθολόγος και παιδίατρος στο ίδιο κέντρο, προσθέτει φυλλώδη λαχανικά όσο πιο συχνά γίνεται. «Έχω έναν κήπο όπου καλλιεργώ σπανάκι, λάχανο και διάφορα άλλα πράσινα λαχανικά. Τα προσθέτω σε smoothies ή ακόμα και σε σάλτσες, όπως για μακαρόνια, έτσι τα τρώνε και τα παιδιά χωρίς να το καταλαβαίνουν», σημειώνει.
Τα μπαχαρικά ως σύμμαχος
Μια απλή στρατηγική για να αυξήσετε την πρόσληψη πολυφαινολών είναι να χρησιμοποιείτε επίσης περισσότερα μπαχαρικά και βότανα. Η Δρ. Mussallem προτείνει κουρκουμά, κανέλα, βασιλικό, σκόρδο, τζίντζερ και δεντρολίβανο. Όχι μόνο δίνουν γεύση, αλλά είναι γεμάτα αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ενώσεις που προστατεύουν τα κύτταρα και ρυθμίζουν το σάκχαρο και τη χοληστερίνη.
Τι πρέπει να αποφεύγετε
Και οι τρεις γιατροί τονίζουν ότι εξίσου σημαντικό με το τι τρως, είναι και τι αποφεύγεις. Για αυτό και προσπαθούν να μειώσουν τροφές με υπερβολική ζάχαρη και εξαιρετικά επεξεργασμένα προϊόντα, ενώ αποφεύγουν το αλκοόλ.
Η Δρ. Mussallem είναι ξεκάθαρη: «Κάθε μπουκιά είναι μια επιλογή: ή τρέφεις την υγεία ή την ασθένεια. Γι’ αυτό ακολουθώ διατροφή με ολόκληρα, φυτικά τρόφιμα – όχι επεξεργασμένα, όχι ζωικές πρωτεΐνες. Μόνο φρέσκια, θρεπτική τροφή. Ως επιζήσασα καρκίνου σταδίου IV επί 25 χρόνια, με μεταμόσχευση καρδιάς και μαραθωνοδρόμος, δεν παίρνω την υγεία μου ως δεδομένη. Η διατροφή μου είναι τρόπος να τιμήσω τη ζωή».
Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, δεν χρειάζεται να αλλάξετε τη ζωή σας από τη μια μέρα στην άλλη. Αλλά είναι πανεύκολο να προσθέσετε τουλάχιστον ένα φυτικό τρόφιμο πλούσιο σε πολυφαινόλες σε κάθε γεύμα. Φρέσκα λαχανικά στο πιάτο σας, λίγα μύρτιλα στο γιαούρτι, λίγα καρύδια στη σαλάτα, λίγο κουρκουμά στη σούπα. Με κάθε μπουκιά μειώνετε τον κίνδυνο και ενισχύετε την υγεία σας. Χωρίς θυσίες, μόνο με καλύτερες επιλογές.
Πηγή: https://www.newsbeast.gr
Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com