15/5/2025
Και μόνο στο άκουσμα της λέξης, νιώθουμε άβολα.
Όλοι έχουμε υποφέρει κατά καιρούς από διάρροια. Οι περισσότεροι εκδηλώνουν το σύμπτωμα λόγω κατανάλωσης χαλασμένου φαγητού, βακτηριακής λοίμωξης ή κάποιου άλλου μηχανισμού που προκαλεί αναστάτωση στο στομάχι και κάνει τα κόπρανά σας χαλαρά και υδαρή.
Η διάρροια διαρκεί συνήθως ένα 24ωρο και αν ακόμη και η ιδέα να μπείτε στην κουζίνα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, σάς προκαλεί ναυτία, πρέπει να φάτε και να πιείτε κάτι.
Τα καλά νέα είναι ότι η επιλογή συγκεκριμένων τροφών και ποτών, μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση από τα συμπτώματα της διάρροιας και να σας κάνουν να νιώσετε ξανά φυσιολογικά.
Τροφές που βοηθούν στην διάρροια
Ο νούμερο 1 κανόνας για το φαγητό όταν έχετε διάρροια είναι να τρώτε απλά φαγητά, χωρίς πολλά υλικά και καρυκεύματα. Η διατροφή που ενδείκνυται για την αντιμετώπιση της διάρροιας, φέρει το ακρωνύμιο BRAT (από τα αρχικά των λέξεων Bananas, Rice, Applesause, Toast).
- Μπανάνες: Το άμυλο που περιέχουν βοηθά στην απορρόφηση του νερού στο κόλον, το οποίο συμβάλλει στη σταθεροποίηση των κενώσεων. Επιπλέον, είναι πλούσιες σε κάλιο, έναν βασικό ηλεκτρολύτη που χάνετε με τη διάρροια.
- Ρύζι: Προτιμήστε το λευκό ρύζι, αντί για το καστανό, καθώς είναι πιο ήπιο για το στομάχι σας.
- Πολτός μήλου: Έχει γλυκιά γεύση και είναι ήπιος για το στομάχι.
- Φρυγανιές: Επιλέξτε λευκές φρυγανιές αντί για ολικής αλέσεως που είναι πιο εύπεπτες.
Από θρεπτική άποψη, η δίαιτα BRAT δεν είναι η καλύτερη, καθώς δεν έχει πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και πολλές βιταμίνες. Ο στόχος της όμως δεν είναι να καλύψει τις διατροφικές σας ανάγκες, αλλά να σταθεροποιήσετε τις κινήσεις του εντέρου σας.
Είναι δηλαδή μια προσωρινή λύση, που μπορείτε να ακολουθήσετε για 1-2 ημέρες.
Ανοιχτόχρωμα τρόφιμα
Αν θέλετε να εμπλουτίσετε τη δίαιτα BRAT, οι παρακάτω τροφές μπορούν να την κάνουν πιο ενδιαφέρουσα, ενώ παράλληλα είναι ήπιες για το στομάχι σας:
- Πλιγούρι βρόμης
- Δημητριακά
- Βραστές ή ψητές πατάτες χωρίς τη φλούδα
- Ψητό κοτόπουλο χωρίς πέτσα

Ποτά με ηλεκτρολύτες
Οι συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα λόγω της διάρροιας, μπορούν να οδηγήσουν σε σημαντική απώλεια υγρών κατά τη διάρκεια της ημέρας, κάτι που μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση.
Η αναπλήρωση των υγρών και θρεπτικών συστατικών είναι απαραίτητη για την αποφυγή της αφυδάτωσης και των επιπλοκών της. Η λύση είναι να πίνετε ποτά με ηλεκτρολύτες τα οποία περιέχουν νάτριο και ζάχαρη. Το νάτριο επιβραδύνει την απώλεια υγρών και βοηθά στη διατήρησή τους. Η ζάχαρη, από την άλλη, βοηθά το σώμα σας να απορροφήσει το νάτριο.
Αλμυρά τρόφιμα
Το αλάτι περιέχει νάτριο, το οποίο βοηθά, όπως προαναφέρθηκε, στη διατήρηση των επιπέδων υγρών. Τα αλμυρά κράκερ θα σάς βοηθήσουν να πάρετε μια καλή δόση νατρίου, ενώ ταυτόχρονα είναι ήπια για το στομάχι σας.
Μπορείτε επίσης να φάτε κοτόσουπα, κλασικό φαγητό όταν νιώθουμε αδιαθεσία, που περιέχει επίσης αλάτι και είναι ανακουφιστική για το στομάχι.
Προβιοτικά
Η κατανάλωση τροφών με προβιοτικά μπορεί να βοηθήσει το έντερο να αναρρώσει από μια διάρροια. Τα ζωντανά βακτήρια στα προβιοτικά βοηθούν στην αποκατάσταση των καλών βακτηρίων στο έντερο, τα οποία είναι απαραίτητα για τη διατήρηση υγιούς εντερικού μικροβιώματος.
- Το γιαούρτι και το κεφίρ είναι καλές επιλογές παρά το γεγονός ότι είναι γαλακτοκομικά προϊόντα, τα οποία συνήθως δεν συνιστώνται σε περίπτωση διάρροιας. Είναι σημαντικό να μην περιέχουν ζάχαρη.

Τροφές που πρέπει να αποφεύγετε όταν έχετε διάρροια
Εξίσου σημαντικό με τις τροφές που πρέπει να τρώτε, είναι οι τροφές που πρέπει να αποφεύγετε στη διάρροια, καθώς μπορεί να σάς προκαλέσουν περαιτέρω γαστρική δυσφορία και να επιδεινώσουν την κατάσταση.
Αποφύγετε λοιπόν τα παρακάτω τρόφιμα:
- Εσπεριδοειδή (όπως πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ, λεμόνια και λάιμ)
- Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα
- Τηγανητά ή λιπαρά τρόφιμα
- Πικάντικα
- Τροφές με ζάχαρη (συμπεριλαμβανομένων εκείνων που περιέχουν τεχνητά γλυκαντικά όπως ασπαρτάμη, ερυθριτόλη και σορβιτόλη)
- Καφέ και άλλα ποτά που περιέχουν καφεΐνη
- Αναψυκτικά με ανθρακικό
- Αλκοόλ
Πότε να επισκεφτείτε γιατρό για τη διάρροια
Μια κρίση διάρροιας πρέπει να έχει σύντομη διάρκεια. Εάν, παρά την αλλαγή της διατροφής, την αυξημένη πρόσληψη υγρών και τη λήψη αντιδιαρροϊκών φαρμάκων, συνεχίζεται για μέρες, είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε γιατρό.
Το ίδιο ισχύει και αν αισθάνεστε έντονο πόνο ή εάν τα κόπρανα σας περιέχουν αίμα ή πύον.
Πηγή: Cleveland Clinic
Πηγή: https://www.onmed.gr
Πηγή φωτογραφιών: https://www.onmed.gr