23/5/2025
Με δεδομένη τη σχέση παχυσαρκίας και διαβήτη (αλλά και παχυσαρκίας και κακής υγείας γενικότερα), το πρώτο μέτρο που πρέπει να πάρει το διαβητικό άτομο (αλλά και κάθε άτομο που επιθυμεί να βελτιώσει την υγεία του) είναι να χάσει βάρος.
Ειδικά για τα διαβητικά άτομα, έχει βρεθεί ότι η απώλεια σωματικού βάρους επιφέρει μείωση των επιπέδων του ζαχάρου του αίματος και των συμπτωμάτων του διαβήτη, ενώ βελτιώνει το λιπιδαιμικό προφίλ.
Έχει βρεθεί επίσης ότι η σημαντική απώλεια βάρους αυξάνει το προσδόκιμο επιβίωσης του διαβητικού ατόμου έως και κατά 9 χρόνια.
Η αντικατάσταση των ζωικών προϊόντων με τροφές φυτικής προέλευσης -ακόμη και εκείνες που ορίζονται ως «ανθυγιεινές» από τον δείκτη φυτικής διατροφής- αποτελεί μια αποτελεσματική στρατηγική για την απώλεια βάρους σε ενήλικες με διαβήτη τύπου 1.
Νέα μελέτη της Επιτροπής Ιατρών για την Υπεύθυνη Ιατρική (Physicians Committee for Responsible Medicine), διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες που ακολουθούσαν χορτοφαγική διατροφή, έχασαν κατά μέσο όρο 5 κιλά, σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που ακολουθούσαν μια διατροφή ελέγχου των μερίδων, οι οποίοι δεν παρουσίασαν σημαντική απώλεια βάρους.
«Η έρευνά μας δείχνει ότι η αντικατάσταση των ζωικών προϊόντων με φυτικά τρόφιμα -ακόμη και αυτά που ορίζονται ως «ανθυγιεινά» από τον δείκτη φυτικής διατροφής- ωφελεί τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 που επιθυμούν να χάσουν βάρος», λέει η Hana Kahleova, MD, Ph.D., διευθύντρια κλινικής έρευνας στην Επιτροπή Ιατρών για την Υπεύθυνη Ιατρική και κύρια συγγραφέας της μελέτης.
«Είτε τρώτε πορτοκάλι και βρόμη για πρωινό είτε χυμό πορτοκαλιού και φρυγανισμένο λευκό ψωμί, και οι δύο επιλογές είναι καλύτερες για την απώλεια βάρους από τα αυγά και το τυρί cottage», πρόσθεσε.
Η νέα έρευνα αποτελεί δευτερογενή ανάλυση μελέτης της Επιτροπής Ιατρών, η οποία ήταν η πρώτη τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή που εξέτασε την επίδραση μιας vegan διατροφής σε άτομα με διαβήτη τύπου 1.
Στη μελέτη διάρκειας 12 εβδομάδων, 58 ενήλικες με διαβήτη τύπου 1 χωρίστηκαν τυχαία σε μια ομάδα vegan με χαμηλά λιπαρά χωρίς περιορισμούς στις θερμίδες ή τους υδατάνθρακες και σε μια ομάδα με ελεγχόμενες μερίδες που μείωσε την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων για τους υπέρβαρους συμμετέχοντες και διατήρησε σταθερή την πρόσληψη υδατανθράκων.
Σε αυτή τη δευτερογενή ανάλυση, τα διατροφικά αρχεία των συμμετεχόντων χρησιμοποιήθηκαν για να αξιολογηθεί η σχέση ενός δείκτη φυτικής διατροφής (PDI), ενός δείκτη υγιεινής διατροφής και ενός δείκτη ανθυγιεινής διατροφής με την απώλεια βάρους σε ενήλικες με διαβήτη τύπου 1.
Τα «υγιεινά» φυτικά τρόφιμα, περιλαμβάνουν φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς, όσπρια, έλαια, καφέ και τσάι.
Τα «μη υγιεινά» φυτικά τρόφιμα περιλαμβάνουν χυμούς φρούτων, ζαχαρούχα ποτά, επεξεργασμένα δημητριακά, πατάτες και γλυκά.
Στη μελέτη, η συνολική βαθμολογία υγιεινής διατροφής αυξήθηκε με τη vegan διατροφή και δεν άλλαξε με τη διατροφή ελέγχου των μερίδων.
Όσοι ακολούθησαν vegan διατροφή αύξησαν σημαντικά την κατανάλωση «υγιεινών» φυτικών τροφίμων, όπως όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως και φρούτα, ενώ η κατανάλωση φυτικών ελαίων και ξηρών καρπών μειώθηκε σημαντικά. Στη διατροφή με έλεγχο των μερίδων, οι συμμετέχοντες αύξησαν την πρόσληψη δημητριακών ολικής αλέσεως. Η κατανάλωση «μη υγιεινών» φυτικών τροφίμων δεν άλλαξε σημαντικά σε καμία από τις δύο διατροφές, με εξαίρεση τη μείωση της κατανάλωσης επεξεργασμένων δημητριακών στη διατροφή με έλεγχο των μερίδων.
Όσοι ακολούθησαν vegan διατροφή έχασαν κατά μέσο όρο 5,2 κιλά, ενώ δεν καταγράφηκε αλλαγή βάρους για όσους έκαναν διατροφή με έλεγχο των μερίδων.
Η αρχική μελέτη είχε διαπιστώσει ότι η vegan διατροφή μείωσε επίσης τις ανάγκες σε ινσουλίνη, βελτίωσε την ευαισθησία στην ινσουλίνη και τον γλυκαιμικό έλεγχο και οδήγησε σε βελτίωση των επιπέδων χοληστερόλης και της νεφρικής λειτουργίας σε άτομα με διαβήτη τύπου 1.
Πηγή: https://www.onmed.gr
Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com