23/5/2025
Θα μπορούσε η αιολική ενέργεια να γίνει «όπλο» για την προστασία εθνικών συνόρων; Όσο κι αν κάτι τέτοιο μοιάζει με σενάριο επιστημονικής φαντασίας οι Φινλανδοί έχουν διαφορετική άποψη.
Όπως αναφέρει η WindEurope, ανώτεροι Φινλανδοί αξιωματούχοι, όπως ο πρώην Μόνιμος Γραμματέας του Υπουργείου Άμυνας, έχουν αναπτύξει ένα τολμηρό σχέδιο για τη χρήση της αιολικής ενέργειας ως εργαλείου για την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της χώρας. Προβλέπει την κατασκευή χιλιάδων ανεμογεννητριών κατά μήκος των φινλανδορωσικών συνόρων.
Οι ανεμογεννήτριες θα είναι εξοπλισμένες με συστήματα ραντάρ, επιτρέποντας στον στρατό να εντοπίζει εχθρικούς στόχους που πετούν χαμηλά. Εκτός από τους αμυντικούς τους σκοπούς, οι ανεμογεννήτριες θα συμβάλουν σημαντικά στην ενεργειακή ασφάλεια της Ανατολικής Φινλανδίας, όπου η ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας είναι πολύ χαμηλότερη από ό,τι σε άλλα μέρη της χώρας. Και αυτό επειδή οι ανεμογεννήτριες παρεμβαίνουν στη λειτουργία των ραντάρ των Ενόπλων Δυνάμεων στα ανατολικά σύνορα.
Η πρόταση υπογραμμίζει ότι η αιολική ενέργεια θεωρείται ολοένα και περισσότερο ως πλεονέκτημα για την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της Ευρώπης.
Η νέα «γραμμή Salpa»
Ειδικότερα, η «γραμμή Salpa», όπως ονομάζεται, θα εκτείνεται κατά μήκος των συνόρων από το Kymenlaakso έως την ανατολική Λαπωνία και θα αποτελείται από χιλιάδες ανεμογεννήτριες.
Υπενθυμίζεται ότι η γραμμή Salpa ήταν μια αλυσίδα οχυρώσεων που χτίστηκε στα ανατολικά σύνορα κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου. Το μήκος της ήταν πάνω από χίλια χιλιόμετρα και αποτελούνταν από εκατοντάδες οχυρώσεις. Αν και τελικά δεν δόθηκε καμία μάχη εκεί, οι οχυρώσεις έχουν πλέον μετατραπεί σε μουσεία.
Η πρόταση για μια αλυσίδα αιολικών πάρκων που συνδυάζει την παραγωγή ενέργειας και τα ραντάρ αποτελεί μέρος του «εθνικού αμυντικού ενεργειακού προγράμματος» που αναπτύχθηκε για την επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης και τη βελτίωση της άμυνας στην Ανατολική Φινλανδία.
Εκτός από την αλυσίδα αιολικής ενέργειας, το πρόγραμμα προτείνει την κατασκευή δικτύων μεταφοράς και δρόμων, καθώς και καταφυγίων από σκυρόδεμα. Το πρόγραμμα, που έχει αναπτυχθεί, μεταξύ άλλων, από τον καθηγητή Petteri Laaksonen από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Lappeenranta-Lahti (Πανεπιστήμιο LUT ) και τον πρώην Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Άμυνας, Αντιστράτηγο (ε.α.) Arto Räty, αναμένεται να δημοσιευθεί στο σύνολό του μέσα στον Μάιο.
Τα μεγέθη και τα οφέλη
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ο σχεδιασμός της αλυσίδας ανεμογεννητριών θα διαρκέσει 2-3 χρόνια και η κατασκευή θα διαρκέσει 5-6 χρόνια το ταχύτερο. Συνολικά, η αλυσίδα θα είναι μια επένδυση έως και 900 εκατ. ευρώ, ενώ μέρος της χρηματοδότησης θα μπορούσε να προέλθει από την ΕΕ.
Κατά την πρόταση, το μεγαλύτερο μέρος της υποδομής θα χρηματοδοτηθεί από ιδιωτικά κεφάλαια και το κράτος θα περιοριστεί στη χρηματοδότηση του συστήματος ελέγχου.
Η κατασκευή της αλυσίδας αιολικών πάρκων θα καλύψει τις ανάγκες ηλεκτρικής ενέργειας της Ανατολικής Φινλανδίας τοπικά και θα δώσει στην περιοχή μια αναπτυξιακή ώθηση.
Σύμφωνα με τους εμπνευστές της πρότασης, η απόδοση των επενδύσεων αιολικής ενέργειας στην Ανατολική Φινλανδία είναι επί του παρόντος καλύτερη από ό, τι στη Δυτική, καθώς εκεί παρατηρείται κορεσμός σε πολλά σημεία.
Το πρόγραμμα προτείνει την τοποθέτηση συστημάτων πληροφοριών και επιτήρησης στις κορυφές των ανεμογεννητριών σε ύψος διακοσίων μέτρων.
Οι αισθητήρες θα διευκολύνουν την παρατήρηση εχθρικών στόχων που πετούν χαμηλά και κινούνται. Δεδομένου ότι το σύστημα θα είναι αποκεντρωμένο, θα ήταν δύσκολο για τον εχθρό να το εντοπίσει και να το καταστρέψει.
Τα προβλήματα
Πέρυσι, μια ομάδα εργασίας που διορίστηκε από το υπουργείο Οικονομικών Υποθέσεων και Απασχόλησης και το Υπουργείο Άμυνας εξέτασε τις συνθήκες για πιο εκτεταμένη κατασκευή αιολικής ενέργειας στην Ανατολική Φινλανδία.
Η τελική έκθεση της ομάδας εργασίας εξέτασε προβλήματα με τη χρήση εξοπλισμού παρακολούθησης σε αιολικά πάρκα.
Σύμφωνα με την έκθεση, προβλήματα μπορεί να προκύψουν από το γεγονός ότι η πολιτική τεχνολογία δεν προστατεύεται τόσο από παρεμβολές όσο η στρατιωτική τεχνολογία. Επιπλέον, οι αλλοδαποί ιδιοκτήτες αιολικών πάρκων μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την προστασία του εξοπλισμού.
Οι Ένοπλες Δυνάμεις δήλωσαν επίσης ότι δεν είναι σε θέση να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη μιας νέου τύπου τεχνολογίας επιτήρησης.
Πηγή: https://www.newmoney.gr
Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gr