ΚεντρικήΥγεία

Τι πραγματικά θέλουν οι μαμάδες για την Ημέρα της Μητέρας

11/5/2025

Καλά τα λουλούδια, οι κάρτες και τα δώρα, αλλά οι μητέρες θέλουν κάτι πιο ουσιαστικό.

Όταν ρωτούνται τι πραγματικά θέλουν για την γιορτή της Ημέρας της Μητέρας, οι γυναίκες δίνουν πολλές και διαφορετικές απαντήσεις. Όμως, δύο επιθυμίες ξεχωρίζουν σταθερά: ποιοτικό χρόνο με την οικογένεια και χρόνο μόνες τους.

Αυτές οι δύο επιθυμίες δεν είναι όσο αντιφατικές φαίνονται, σημειώνεται στο σχετικό άρθρο στο Psychology Τoday. Οι μητέρες με ενήλικα παιδιά χαίρονται όταν έχουν την ευκαιρία να ξανασυνδεθούν μαζί τους, ενώ ακόμα και οι μαμάδες με παιδιά σχολικής ηλικίας βρίσκουν ελκυστική την ιδέα να περάσουν ουσιαστικό χρόνο με τα παιδιά τους.

Το ίδιο ελκυστικός, όμως, είναι και ο χρόνος για τον εαυτό τους – κάτι που πολλές γυναίκες στερούνται συστηματικά. Η έλλειψη αυτού του χρόνου στερεί από τις μητέρες τα οφέλη της μοναχικότητας: την ευκαιρία να επαναφορτιστούν, να επεξεργαστούν τα συναισθήματά τους, να φροντίσουν τον εαυτό τους, να έρθουν σε επαφή με τη δημιουργικότητα ή τη πνευματικότητά τους.

Τα παραπάνω δεν είναι πολυτέλειες – είναι απαραίτητα για την ψυχική υγεία, τονίζεται στο Psychology Τoday. Χωρίς αυτά, αυξάνονται το άγχος, η αγανάκτηση και η εξουθένωση, με συχνό αποτέλεσμα την έκφραση του εκνευρισμού στους ανθρώπους που αγαπούν περισσότερο.

Το χάσμα ελεύθερου χρόνου μεταξύ των φύλων

Αν όμως η μοναχικότητα είναι τόσο σημαντική, γιατί δεν βρίσκουν οι μητέρες περισσότερο χρόνο για τον εαυτό τους; Πρόκειται για το αποκαλούμενο «χάσμα ελεύθερου χρόνου» μεταξύ των φύλων. Με απλά λόγια και σύμφωνα με έρευνες, οι γυναίκες έχουν λιγότερο ελεύθερο χρόνο από τους άνδρες. Για τις μητέρες, η διαφορά είναι ακόμη μεγαλύτερη.

Ενδεικτικά, έρευνητικά στοιχεία στις ΗΠΑ δείχνουν ότι οι μητέρες έχουν τρεις ώρες λιγότερο χρόνο την εβδομάδα από τους συζύγους τους και έξι ώρες λιγότερο από γυναίκες χωρίς παιδιά. Οι άνδρες χωρίς παιδιά είχαν, όπως ήταν αναμενόμενο, τον περισσότερο ελεύθερο χρόνο. Οι μητέρες με παιδιά κάτω των πέντε ετών είχαν τον λιγότερο ελεύθερο χρόνο απ’ όλους – και τη μεγαλύτερη διαφορά σε σχέση με τον σύντροφό τους.

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;

Η ανισότητα στην οικιακή εργασία

Ένας βασικός λόγος είναι η ανισομερής κατανομή της οικιακής εργασίας. Οι μητέρες – είτε εργάζονται εκτός σπιτιού είτε όχι – περνούν διπλάσιο χρόνο σε δουλειές του σπιτιού και φροντίδα παιδιών σε σχέση με τους πατέρες. Ναι, υπάρχουν και μπαμπάδες που συμμετέχουν ισότιμα, αλλά στατιστικά παραμένουν μειονότητα.

Ο «νοθευμένος» ελεύθερος χρόνος

Υπάρχει όμως και ένας πιο ύπουλος λόγος: η διαρκής πίεση στις γυναίκες να είναι συναισθηματικά διαθέσιμες για όλους. Σύμφωνα πάντα με το Psychology Τoday, οι ερευνητές, αντί να ρωτήσουν απλώς για την ποσότητα του ελεύθερου χρόνου, έθεσαν ένα πιο ουσιαστικό ερώτημα: τι ποιότητα έχει αυτός ο χρόνος;

Ειδικότερα, εστίασαν στον χρόνο χαλάρωσης και ανάνηψης, δηλαδή σε στιγμές χωρίς πίεση, όταν κάποιος μπορεί να αποσυνδεθεί από δουλειές και οικογενειακές υποχρεώσεις.

Γιατί χρειάζεται τέτοιος διαχωρισμός; Επειδή ο ελεύθερος χρόνος των μητέρων μπερδεύεται συνεχώς με τις οικογενειακές ευθύνες: «Οι μητέρες έχουν λιγότερο ελεύθερο χρόνο χωρίς παιδιά και είναι πιο πιθανό από τους πατέρες να περιλαμβάνουν τα παιδιά στις δραστηριότητες αναψυχής τους, ουσιαστικά “νοθεύοντας” τον χρόνο τους», έγραψαν.

Ακόμα και όταν οι μητέρες δεν αλληλεπιδρούν άμεσα με την οικογένειά τους, κάνουν πολλαπλά πράγματα ταυτόχρονα που σχετίζονται με αυτή: κρατούν επαφή με συγγενείς, οργανώνουν γενέθλια, ιατρικά ραντεβού, παιχνίδια, γιορτές. Αυτή η αόρατη εργασία κάνει τον χρόνο τους περισσότερο κατακερματισμένο και λιγότερο ξεκούραστο.

Η κατάσταση είναι χειρότερη σε χώρες με παραδοσιακούς ρόλους των φύλων. Αντίθετα, σε πιο ισότιμες κοινωνίες, όπως η Νορβηγία και η Δανία, όπου οι γυναίκες έχουν καλύτερες παροχές και άδειες μητρότητας, αλλά και υψηλότερου επιπέδου κρατική φροντίδα για τα παιδιά, οι μητέρες απολαμβάνουν περισσότερο και ποιοτικότερο ελεύθερο χρόνο.

Σε πολλές άλλες χώρες της Δύσης, οι μητέρες συχνά προσαρμόζουν τον δικό τους ελεύθερο χρόνο στις ανάγκες των άλλων, ακόμα και όταν δεν χρειάζεται. Πολλές, μάλιστα, έχουν εσωτερικεύσει τόσο βαθιά τις κοινωνικές προσδοκίες, που όταν τελικά αφιερώνουν χρόνο μόνο στον εαυτό τους, νιώθουν ενοχές.

Τι μπορεί να κάνει μια μαμά;

Όπως επισημαίνεται στο Psychology Τoday, η απάντηση στο επίμαχο ερώτημα δεν αφορά μόνο την ίδια τη μητέρα, αλλά και τους υπόλοιπους.

Από τη μία η μαμά, πρέπει να αναγνωρίσει η ίδια ότι ο προσωπικός χρόνος είναι σημαντικός – και ότι το να φροντίζει τις δικές της ανάγκες δεν σημαίνει ότι εγκαταλείπει την οικογένειά της. Αντίθετα, δείχνει ότι καταλαβαίνει πως για να είναι ένας πλήρης άνθρωπος, χρειάζεται να ισορροπεί μεταξύ φροντίδας προς τους άλλους και προς τον εαυτό της.

Από την άλλη, οι υπόλοιποι – παιδιά, σύντροφοι, φίλοι – μπορούν να σταδθούν δίπλα στις μαμάδες και να τις ενθαρρύνουν να βάζουν προτεραιότητα τον δικό τους χρόνο. Ίσως φέτος, αντί για σοκολάτες, λουλούδια, κοσμήματα ή άλλα δώρα να τους προσφέρουμε κάτι διαφορετικό: Χρόνο. Καθαρό, απερίσπαστο χρόνο. Τον αξίζουν.

Πηγή: https://www.newsbeast.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων

xristiana

Κι όμως, το καθημερινό άγχος μπορεί να είναι το «κλειδί» για υγιή γηρατειά

xristiana

«Never give up»: Αγώνας δρόμου για τους ασθενείς με νωτιαία μυϊκή ατροφία

xristiana