23/4/2025
Η θαλάσσια ρύπανση από πλαστικά απορρίμματα, φελιζόλ, δίχτυα και άλλα σκουπίδια αποτελεί σοβαρή απειλή για το περιβάλλον, με τις εικόνες των ελληνικών ακτών να μαρτυρούν το μέγεθος του προβλήματος. Στο μέτωπο της μάχης με τα απορρίμματα βρίσκεται εδώ και έξι χρόνια ο «Τυφώνας», το εμβληματικό πλοίο του προγράμματος Typhoon Project, που υλοποιεί με επιτυχία το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης.
Με μήκος 72 μέτρα, πέντε φουσκωτά σκάφη και μόνιμο 35μελές πλήρωμα, ο «Τυφώνας» οργώνει 365 ημέρες τον χρόνο τις ελληνικές ακτές, εστιάζοντας στον καθαρισμό απομονωμένων και δύσβατων παραλιών, όπου η ρύπανση συσσωρεύεται επικίνδυνα. Είναι το μοναδικό σκάφος στη Μεσόγειο με αποκλειστική αποστολή τον καθαρισμό των ακτών.
Ο απολογισμός του “Typhoon Project” είναι εντυπωσιακός. Σε σχεδόν έξι χρόνια δράσης, η ομάδα του «Τυφώνα» έχει καθαρίσει πάνω από 3.748 παραλίες, καλύπτοντας σχεδόν 841.000 τρέχοντα μέτρα ακτογραμμής και απομακρύνοντας απορρίμματα βάρους 768 τόνων και όγκου μεγαλύτερου των 35.670 κυβικών μέτρων.
Τα 17.862.000 τεμάχια απορριμμάτων που συλλέχθηκαν – από μικροσκοπικά κομμάτια φελιζόλ μέχρι γιγαντιαία λάστιχα και ghost nets – απομακρύνθηκαν προσεκτικά, κομμάτι-κομμάτι, από την ομάδα του προγράμματος.
Μεγάλο μέρος των απορριμμάτων που συλλέγει η ομάδα του Τυφώνα προέρχεται πιθανότατα από χερσαίες πηγές αλλά και από παρατημένες ή κακοσυντηρημένες ιχθυοκαλλιέργειες, ένα φλέγον θέμα που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης από την Ελληνική πολιτεία.
Ενδεικτικό της τεράστιας μάζας απορριμμάτων που έχει συγκεντρωθεί είναι το γεγονός ότι, όπως αποτυπώνεται σε γραφήματα που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα από το Ίδρυμα, το σύνολο των σκουπιδιών που έχουν συλλεχθεί ξεπερνούν σε όγκο γνωστά ευρωπαϊκά μνημεία – όπως το Big Ben και ο Πύργος της Πίζα – δείχνοντας ξεκάθαρα το μέγεθος της ρύπανσης στις ελληνικές ακτές.
Χρειάστηκαν τέσσερα χρόνια συνεχούς δραστηριότητας για να ολοκληρωθεί ο πρώτος καθαρισμός ολόκληρης της νησιωτικής ακτογραμμής και μέρους της ηπειρωτικής χώρας, με τα αποτελέσματα να δείχνουν τη μεγάλη επιβάρυνση των ακτών. Το αποτύπωμα, όμως, του έργου του «Τυφώνα» φάνηκε από τον δεύτερο κύκλο επαναληπτικών καθαρισμών που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2023, αφού οι ίδιες ακτές που καθάρισε για δεύτερη φορά έδειξαν το εντυπωσιακό 80% ποσοστό βελτίωσης.
Στην Κρήτη, οι παραλίες που καθαρίστηκαν για δεύτερη φορά εμφάνισαν ποσοστό βελτίωσης 78%. Στην Πάρο και στη Θάσο, το ποσοστό αυτό έφτασε το 100%, ενώ στη μικρονησίδα Άγιος Γεώργιος του Σαρωνικού Κόλπου σημειώθηκε βελτίωση 83%, παρά τον τεράστιο όγκο απορριμμάτων που είχε βρεθεί εκεί στην πρώτη επίσκεψη, συνεπεία κυρίως των γειτονικών ιχθυοκαλλιεργειών.
O «Τυφώνας» ολοκλήρωσε μόλις τον δεύτερο κύκλο καθαρισμών στη χερσόνησο του Άθω, στο Άγιο Όρος, όπου έδειξε 88% ποσοστό βελτίωσης των ακτών. Το ταξίδι του συνεχίζεται στη Λήμνο –νησί-ορόσημο για το πρόγραμμα, αφού στο παρελθόν η ομάδα του παρέμεινε εκεί για 122 ημέρες.
Ξεχωριστή ήταν και η παρουσία του στη Μαγνησία, όπου παρέμεινε επτά ολόκληρους μήνες καθαρίζοντας τις πλημμυρισμένες ακτές που χτυπήθηκαν από την κακοκαιρία Daniel.
Εκτός από τον άμεσο καθαρισμό των ακτών, το Typhoon Project έχει αναδείξει έναν πολύτιμο πλούτο δεδομένων. Όλα τα απορρίμματα ζυγίζονται, καταγράφονται και εντάσσονται σε μια βάση δεδομένων που διατηρεί το Ίδρυμα.
Αυτή η βάση, που συγκαταλέγεται στις πληρέστερες διεθνώς, έχει ήδη κεντρίσει το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας, με συνεργασίες όπως εκείνες με τα Πανεπιστήμιο Πατρών και Αιγαίου, το Πολυτεχνείο Κρήτης και σύντομα με το Imperial College του Λονδίνου.
Πηγή: https://www.newmoney.gr
Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com