28/4/2025
Το έντερο είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα βασικό όργανο του πεπτικού μας συστήματος. Σύγχρονες έρευνες δείχνουν ότι η κατάστασή του επηρεάζει άμεσα την άμυνα του οργανισμού, τη διάθεση και τη συνολική υγεία μας.
Γι’ αυτό και τα τελευταία χρόνια έχει γίνει ένα εξαιρετικά δημοφιλές θέμα, με έναν καταιγισμό συμβουλών στα social media και το διαδίκτυο. Ποιες από αυτές όμως πραγματικά λειτουργούν;
Το μικροβίωμα του εντέρου είναι ένα πολύπλοκο περιβάλλον με τρισεκατομμύρια μικροοργανισμούς που, όταν βρίσκονται σε ισορροπία, βοηθούν στη ρύθμιση του σακχάρου, στη σωστή πέψη και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού.
Ο Tim Spector, καθηγητής και ερευνητής στο King’s College του Λονδίνου, ειδικός στο μικροβίωμα του εντέρου, μιλώντας στο Fortune, εξηγεί πως ακολουθεί πέντε βασικές συνήθειες που στηρίζονται σε ισχυρά επιστημονικά δεδομένα, ώστε να διατηρεί το έντερό του σε άριστη κατάσταση…
1. Εστιάστε σε φυτικά τρόφιμα
Ο Spector ακολουθεί μια διατροφή με μεγάλη ποικιλία φυτικών τροφών, φτάνοντας τα 30 διαφορετικά είδη εβδομαδιαίως. Αυτή η ποικιλία τρέφει το μικροβίωμα με φυτικές ίνες από πολλές πηγές, δίνοντάς του τη «βενζίνη» που χρειάζεται για να ευδοκιμήσει. Πηγές αυτής της ποικιλίας περιλαμβάνουν δημητριακά ολικής άλεσης, ξηρούς καρπούς, σπόρους, λαχανικά, φρούτα, όσπρια, μυρωδικά και μπαχαρικά.
2. Ακολουθήστε τη μέθοδο του «ουράνιου τόξου»
Τα χρώματα στα τρόφιμα σχετίζονται με τα θρεπτικά στοιχεία που περιλαμβάνουν. Μέσα στην ποικιλία των φυτικών τροφών, ο Tim Spector εξηγεί πως επιλέγει τρόφιμα που καλύπτουν όλο το χρωματικό φάσμα, όπως βατόμουρα, κεράσια, πράσινα φυλλώδη λαχανικά και κακάο. Πρόκειται για τρόφιμα που είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, τις αντιφλεγμονώδεις ενώσεις που ενισχύουν τα «καλά» μικρόβια του εντέρου.
3. Καταναλώστε τουλάχιστον τρεις μερίδες ζυμωμένων τροφών καθημερινά
Ζυμωμένα τρόφιμα όπως το κιμτσί, το ξινολάχανο, το γιαούρτι και το κεφίρ, ενισχύουν το έντερο με ωφέλιμα βακτήρια. Ο Spector τα εντάσσει φυσικά στη διατροφή του: προσθέτει κιμτσί στις σαλάτες, ξινολάχανο στα σάντουιτς ή αντικαθιστά την κρέμα γάλακτος με κεφίρ.
Για το γιαούρτι δεν χρειάζονται ιδιαίτερες προτάσεις, καθώς μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Μικρές ποσότητες, αλλά σε καθημερινή βάση, έχουν σημαντική επίδραση στο ανοσοποιητικό, όπως επισημαίνει.
Πηγή: https://www.newsbeast.gr
Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com