23/4/2025
Πρόκειται για το τέταρτο και χειρότερο κύμα αποχρωματισμού που έχει καταγραφεί στα κοράλλια, ανέφερε η Διεθνής Πρωτοβουλία τους Κοραλλιογενείς Υφάλους (ICRI), στην οποία συμμετέχουν περισσότερες από 100 κυβερνήσεις, μη κυβερνητικές οργανώσεις και άλλοι φορείς.
Οι πολύποδες που παράγουν τον λευκό ασβεστολιθικό σκελετό των κοραλλιών συμβιώνουν με μονοκύτταρα φύκη που ονομάζονται ζωοξανθέλες. Σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας, τα πολύχρωμα φύκη εγκαταλείπουν την αποικία, η οποία έτσι αποχρωματίζεται και μένει άσπρη σαν φάντασμα. Αν οι ζωοξανθέλες δεν επιστρέψουν σύντομα, τα κοράλλια πεθαίνουν.
Το φαινόμενο του αποχρωματισμού και η άνοδος της στάθμης των ωκεανών είναι οι βασικοί λόγοι που οι κοραλλιογενείς ύφαλοι θεωρούνται ιδιαίτερα ευάλωτοι στην κλιματική αλλαγή.
Πρόκειται για τα πιο παραγωγικά θαλάσσια οικοσυστήματα, τα οποία στηρίζουν το 25% της θαλάσσιας ζωής. Σχεδόν ένα δισεκατομμύρια άνθρωποι εξαρτώνται από τους υφάλους για την εξεύρεση τροφής και την προστασία των ακτών τους από τη διάβρωση.
Η κρίση ξέσπασε στις αρχές του 2024 και δεν εμφανίζει σημεία υποχώρησης, ανέφερε η ICRI.
Από τον Ειρηνικό Ωκεανό μέχρι τον Ατλαντικό και τον Ινδικό Ωκεανό, το 84% των κοραλλιογενών υφάλων είχε εκτεθεί μέχρι τον φετινό Μάρτιο σε θερμικό στρες που θα αναμενόταν να προκαλέσει αποχρωματισμό.
Θα περάσουν χρόνια μέχρι να διαπιστωθεί τι ποσοστό των υφάλων απονεκρώθηκ, ωστόσο εκτεταμένη θανάτωση ήδη καταγράφεται στο Μεγάλο Κοραλλιογενές Φράγμα της Αυστραλίας, την Καραϊβική και την Ερυθρά Θάλασσα,.

To Μεγάλο Κοραλλιογενές Φράγμα της Αυστραλίας έχει συνολική έκταση 340.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα (Wikimedia Commons)
Το 2024 ήταν το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ και το πρώτο κατά το οποίο η άνοδος της μέσης θερμοκρασίας ξεπέρασε τους 1,5 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα. Ως αποτέλεσμα, ο αριθμός των θαλάσσιων καυσώνων ξεπέρασε το προηγούμενο ρεκόρ κατά τρεις φορές.
Το φαινόμενο επιδεινώθηκε το 2024 λόγω του φαινομένου Ελ Νίνιο, το οποίο ανεβάζει τις θερμοκρασίας στον τροπικό Ειρηνικό Ωκεανό.
Τον Δεκέμβριο του 2024 ήρθε το Ελ Νίνια, το οποίο τείνει να μειώνει τις θερμοκρασίες, διήρκεσε όμως μόνο τρεις μήνες.
«Το μέγεθος και η εξάπλωση του θερμικού στρες είναι σοκαριστικά» δήλωσε στο Reuters η Μέλανι ΜακΦιλντ, θαλάσσια βιολόγος στην Καραϊβική.
Τα προηγούμενα επεισόδια αποχρωματισμού καταγράφηκαν τα έτη 1998, 2010 και 2014-17 και κάλυψαν το 21 με 68 τοις εκατό των κοραλλιογενών υφάλων.
«Μπορεί να μην ξαναδούμε ποτέ το θερμικό στρες να πέφτει κάτω από το όριο ενός παγκόσμιου επεισοδίου» προειδοποίησε μιλώντας στο Associated Press ο Μαρκ Ίκιν, εκτελεστικός γραμματέας της Διεθνούς Εταιρείας Κοραλλιογενών Υφάλων.
«Ζούμε κάτι που αλλάζει ριζικά το πρόσωπο του πλανήτη και την ικανότητα των ωκεανών να συντηρούν ζωή» είπε.
Πηγή: https://www.newmoney.gr
Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com