26/4/2025
Ένα πρόγραμμα γυμναστικής διάρκειας 20 λεπτών την εβδομάδα ακούγεται σαν όνειρο. Τα στούντιο EMS (Electrical Muscle Stimulation) υπόσχονται γρήγορα αποτελέσματα.
Πόσο αποτελεσματική είναι όμως πραγματικά η μέθοδος της ηλεκτρομυοδιέγερσης; Πώς λειτουργεί η μέθοδος, σε ποιους ταιριάζει και ποια είναι τα όριά της;
Πώς λειτουργεί η EMS;
Η ηλεκτρομυοδιέγερση χρησιμοποιείται στην αποκατάσταση από τη δεκαετία του 1970 και σήμερα έχει ενταχθεί και στον χώρο του fitness.
Χρησιμοποιούταν – και χρησιμοποιείται – για την επιτάχυνση της αποθεραπείας σε τραυματισμούς μυών και για την ενδυνάμωση μετά από χειρουργικές επεμβάσεις.
Οι στοχευμένοι ηλεκτρικοί παλμοί προκαλούν συσπάσεις στους μυς, προωθώντας την ανάπτυξή τους.
Τώρα, στην προπόνηση EMS φοράτε έναν ειδικό ρουχισμό με ενσωματωμένα ηλεκτρόδια, τα οποία συνδέονται σε μια συσκευή ελέγχου. Η ένταση των παλμών ρυθμίζεται ξεχωριστά για κάθε μυϊκή ομάδα. Οι παλμοί πρέπει να γίνονται αισθητοί ως ένα ελαφρύ γαργάλημα.
Αντικαθιστά τη συμβατική προπόνηση;
Ένας διαδεδομένος μύθος είναι ότι η EMS απαιτεί μηδενική προσπάθεια. Στην πράξη, ο ασκούμενος εκτελεί ασκήσεις υπό την καθοδήγηση του γυμναστή, τεντώνοντας και χαλαρώνοντας τους μυς του συνειδητά. Οι απλές ασκήσεις γίνονται πολύ πιο απαιτητικές λόγω της ηλεκτρικής διέγερσης – και… ο ιδρώτας είναι δεδομένος.
Ένα πλεονέκτημα της EMS είναι ότι φτάνει και στους βαθύτερους μυς. Αυτό προκαλεί έντονο μυϊκό πόνο, ειδικά στους αρχάριους. Εξαιτίας της μεγάλης επιβάρυνσης, συνιστάται μόνο μία συνεδρία την εβδομάδα ώστε να υπάρχει χρόνος για επαρκή αποκατάσταση
Το μεγάλο πλεονέκτημα της EMS είναι η μικρή διάρκεια: μόλις 20 λεπτά την εβδομάδα. Περισσότερες συνεδρίες μπορεί να γίνουν μόνο αν συνδυάζουν διαφορετικούς στόχους, π.χ. μία για δύναμη και μία για αντοχή, με αρκετές μέρες απόσταση μεταξύ τους.
Η αποτελεσματικότητα εξαρτάται από τον στόχο του καθενός. Μια συνεδρία την εβδομάδα μπορεί να φέρει βελτίωση, αλλά όποιος επιδιώκει μεγάλη αύξηση μυϊκής μάζας ή δύναμης θα χρειαστεί επιπλέον προπόνηση.
Σε ποιους ταιριάζει
Η EMS είναι ιδανική για όσους δεν έχουν χρόνο ή κίνητρο για συχνές προπονήσεις. Σύμφωνα με το Fitbook, μεγάλη ανάλυση μελετών από τα Πανεπιστήμια του Έρλαγκεν-Νυρεμβέργης, του Καϊζερσλάουτερν και του Γερμανικού Πανεπιστημίου Αθλητισμού στην Κολωνία έδειξε ότι η μυϊκή μάζα και η δύναμη αυξάνονται με την EMS, ενώ μειώνονται ενοχλήσεις όπως οι πόνοι στη μέση.
Για πιο προχωρημένους αθλητές που αναζητούν μέγιστες επιδόσεις, η EMS ίσως να μην είναι αρκετά τόσο απαιτητική. Ωστόσο, μπορεί να λειτουργήσει ως πολύτιμο συμπλήρωμα της βασικής τους προπόνησης.
Είναι ασφαλής;
Η ίδια ανάλυση των γερμανικών πανεπιστημίων κατέληξε ότι η EMS είναι ασφαλής. Καμία από τις μελέτες που αξιολογήθηκαν (διάρκειας έως και δώδεκα μηνών) δεν ανέφερε σοβαρές παρενέργειες. Μόνο σε τέσσερις από 23 μελέτες κάποιοι συμμετέχοντες διέκοψαν λόγω δυσφορίας.
Όπως σε κάθε μορφή προπόνησης, έτσι και στην EMS η σωστή εφαρμογή είναι κρίσιμη. Η υπερβολική επιβάρυνση μπορεί να προκαλέσει τραυματισμούς και προβλήματα, γι’ αυτό η προπόνηση πρέπει να γίνεται πάντα υπό την επίβλεψη ειδικού.
Κόστος προπόνησης EMS
Το κόστος είναι ένα βασικό ζήτημα. Παρόλο που έχει μειωθεί λόγω ανταγωνισμού, μια συνεδρία 20 λεπτών κοστίζει τουλάχιστον 25 ευρώ – έως και 35 ευρώ – ποσό σημαντικά υψηλότερο από τα συμβατικά γυμναστήρια. Το δε μηνιαίο κόστος EMS ανέρχεται περίπου στα 120 με 160 ευρώ.
Πηγή: https://www.newsbeast.gr
Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com