1/4/2025
Είναι η τρίτη πιο συχνή κακοήθεια και η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου από ογκολογικές παθήσεις παγκοσμίως.
Η πάθηση επηρεάζει συνήθως άνδρες και γυναίκες άνω των 50 ετών, με μέγιστη συχνότητα εμφάνισης στις ηλικίες μεταξύ 65 και 75 ετών, αν και μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία.
Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι από το 1990, ο καρκίνος του παχέος εντέρου αυξάνεται στους νεαρούς ενήλικες.
Έκθεση της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας που δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο, αποκάλυψε ότι τα ποσοστά καρκίνου του παχέος εντέρου αυξάνονται ραγδαία στους κάτω των 50, παρόλο που η συχνότητα μειώνεται σε άτομα άνω των 65 ετών.
Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό CA: A Cancer Journal for Clinicians έδειξε ότι στους νεαρούς ενήλικες, ο καρκίνος του παχέος εντέρου έγινε η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο στους άνδρες και η δεύτερη κύρια αιτία στις γυναίκες μετά τον καρκίνο του μαστού.
Παράγοντες κινδύνου και τρόποι πρόληψης
Δύο είναι οι βασικοί πυλώνες για την πρόληψή του: οι υγιεινές συνήθειες -δηλαδή η σωστή διατροφή και η η σωματική δραστηριότητα- και οι προληπτικοί έλεγχοι.
Το πρώτο βήμα για την πρόληψη της πάθησης, είναι να γνωρίζουμε τους παράγοντες κινδύνου που προδιαθέτουν στην ανάπτυξή της ή ευνοούν τη συχνότητα εμφάνισής της. Στην περίπτωση του καρκίνου του παχέος εντέρου, μπορούν να χωριστούν σε περιβαλλοντικούς και μη περιβαλλοντικούς. Στους τελευταίους συγκαταλέγονται για παράδειγμα, η ηλικία, η οποία είναι σημαντική, καθώς ο κίνδυνος ανάπτυξης όγκων αυξάνεται με τη γήρανση.
Ποιοι είναι οι περιβαλλοντικοί παράγοντες κινδύνου;
Όπως εξηγεί ο κλινικός ογκολόγος Federico Esteso, περιλαμβάνουν:
- την υπερβολική κατανάλωση θερμίδων και κόκκινου κρέατος
- τα υψηλά επίπεδα κορεσμένων λιπαρών
- την κατανάλωση αλκοόλ
- το κάπνισμα
- την έλλειψη σωματικής δραστηριότητας και
- την παχυσαρκία.
«Από την άλλη, η επαρκής κατανάλωση φρούτων και λαχανικών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου. Έχει παρατηρηθεί επίσης ότι οι ασθενείς που προσλαμβάνουν επαρκή ποσότητα ασβεστίου στη διατροφή τους, έχουν έναν επιπλέον προστατευτικό παράγοντα έναντι αυτής της ασθένειας», πρόσθεσε ο Esteso.
Η σημασία του έγκαιρου ιατρικού ελέγχου
Με τον κατάλληλο έλεγχο, ο καρκίνος του παχέος εντέρου μπορεί να εντοπιστεί πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα. Αυτή είναι η στιγμή κατά την οποία είναι πιο ιάσιμος. Όταν η εξέταση κοπράνων δείξει μη φυσιολογικά ευρήματα, πρέπει να γίνει κολονοσκόπηση, η οποία μπορεί να εξετάσει ολόκληρο το παχύ έντερο.
Πολλές περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου δεν έχουν συμπτώματα. Εάν υπάρχουν, αυτά περιλαμβάνουν:
- ευαισθησία και κοιλιακό άλγος στην κάτω κοιλιακή χώρα
- αίμα στα κόπρανα
- διάρροια
- δυσκοιλιότητα
- άλλες αλλαγές στις κινήσεις του εντέρου
- απώλεια βάρους χωρίς προφανή λόγο.
Πηγή: https://www.onmed.gr
Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com