ΚεντρικήΥγεία

Καρδιακή ανεπάρκεια: Πόσα υγρά μπορεί να πίνει ένας καρδιοπαθής;

3/4/2025

Οι γιατροί συμβουλεύουν τα άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια να περιορίζουν την πρόσληψη υγρών.

Νέα μεγάλη μελέτη με επικεφαλής το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Radboud, στην Ολλανδία, δείχνει ότι αυτή η πρακτική δεν έχει κανένα όφελος για την υγεία.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι είναι ασφαλές οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια να ρυθμίζουν μόνοι τους την πρόσληψη υγρών.

Είναι η πρώτη μεγάλης κλίμακας μελέτη που εξετάζει τις επιπτώσεις του περιορισμού των υγρών στην καρδιακή ανεπάρκεια. Τα ευρήματα δείχνουν ότι ο περιορισμός της πρόσληψης υγρών δεν βελτιώνει την υγεία των ασθενών.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι είτε οι ασθενείς περιόριζαν την πρόσληψη υγρών, είτε όχι, δεν υπήρχαν διαφορές στην κατάσταση της υγείας τους, στις εισαγωγές στο νοσοκομείο, στη θνησιμότητα ή στη χρήση φαρμάκων.

Η μόνη αξιοσημείωτη διαφορά ήταν ότι οι ασθενείς που περιόριζαν την πρόσληψη υγρών ένιωθαν περισσότερη δίψα.

Οι γιατροί συμβουλεύουν τους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια να μην πίνουν περισσότερα από 1,5 λίτρα υγρών την ημέρα.

Τα οφέλη αυτής της παρέμβασης ωστόσο, δεν έχουν αποδειχθεί επιστημονικά.

«Βασίζεται στη λογική ότι η κατανάλωση λιγότερων υγρών θα βοηθούσε στην κατακράτηση λιγότερων υγρών», λέει ο καρδιολόγος Roland van Kimmenade από το Radboudumc.

«Αν το καλοσκεφτούμε όμως, αυτό δεν είναι τόσο λογικό όσο φαίνεται αρχικά. Τα υγρά δεν συσσωρεύονται στις περιοχές που προκαλούν προβλήματα στην καρδιακή ανεπάρκεια».

Επιπλέον, ο περιορισμός των υγρών έχει αρκετά μειονεκτήματα. Ο Van Kimmenade εξηγεί: «Είναι δυσάρεστο γιατί οι ασθενείς βιώνουν άγχος από τη δίψα και τη συνεχή παρακολούθηση της πρόσληψης υγρών. Τους υπενθυμίζει συνεχώς την καρδιακή τους ανεπάρκεια. Μπορεί επίσης να τούς δυσκολέψει σε κοινωνικό επίπεδο: αν πιώ ένα φλιτζάνι τσάι τώρα, μπορώ να πιώ μετά καφέ με τον γείτονά μου;».

Ένας στους πέντε ανθρώπους στις δυτικές χώρες θα αναπτύξει καρδιακή ανεπάρκεια.

Συνήθως επηρεάζονται οι άνω των 60 ετών. Η καρδιακή ανεπάρκεια εμφανίζεται είτε λόγω μειωμένης δύναμης άντλησης αίματος από την καρδιά είτε λόγω δυσκαμψίας του καρδιακού θαλάμου. Και στις δύο περιπτώσεις, η καρδιά δυσκολεύεται να τροφοδοτήσει αποτελεσματικά με αίμα το σώμα, οδηγώντας σε συσσώρευση υγρών στους πνεύμονες.

Οι επιστήμονες διερεύνησαν κατά πόσον ο περιορισμός των υγρών έχει κάποια επίδραση σε αυτή την κατάσταση.

Η μελέτη διεξήχθη σε επτά νοσοκομεία και περιελάμβανε 506 ασθενείς. Στους μισούς δόθηκε η συμβουλή να περιορίσουν την πρόσληψη υγρών σε 1,5 λίτρο το πολύ την ημέρα, ενώ οι άλλοι μισοί μπορούσαν να πίνουν όσο ήθελαν. Σε διάστημα τριών μηνών, οι ερευνητές αξιολόγησαν άνδρες και γυναίκες με διαφορετικές αιτίες καρδιακής ανεπάρκειας. Συμπεριλήφθηκαν μόνο σταθεροί ασθενείς, αποκλείοντας όσους είχαν πρόσφατες εισαγωγές στο νοσοκομείο ή χαμηλά επίπεδα νατρίου. Η μελέτη εκτίμησε την κατάσταση της υγείας, την ποιότητα ζωής, τη δίψα και την ασφάλεια.

Οι ασθενείς που ακολούθησαν την οδηγία περιορισμού των υγρών δεν έπιναν πάνω από 1,5 λίτρα την ημέρα. Όσοι δεν είχαν περιορισμούς, κατανάλωναν περίπου 300ml περισσότερα ημερησίως – το ισοδύναμο δύο φλιτζανιών καφέ.

«Αυτό μπορεί να μη φαίνεται πολύ, αλλά φαίνεται ότι κάνει τη διαφορά μεταξύ του να νιώθει κανείς δίψα ή όχι», λέει ο ερευνητής Job Herrmann. «Και ευθυγραμμίζεται με το τι πίνουν συνήθως οι άνθρωποι άνω των 60 ετών ημερησίως, καθώς πίνουν λιγότερα υγρά από τα νεότερα άτομα».

Εκτός από την αυξημένη δίψα στην ομάδα με τους περιορισμούς, δεν υπήρχαν άλλες διαφορές μεταξύ των δύο ομάδων. Ο Van Kimmenade καταλήγει: «Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι ο περιορισμός των υγρών είναι περιττός για τους σταθερούς ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια. Αυτό είναι σημαντικό για τους ασθενείς και μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα. Με βάση αυτή τη μελέτη, οι παγκόσμιες κατευθυντήριες γραμμές μπορούν πλέον να επικαιροποιηθούν».

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Nature Medicine.

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Skincare Smoothie: Η νέα τάση στην περιποίηση που θέλει να αναμειγνύεις όλα τα προϊόντα πριν την εφαρμογή

xristiana

Κάπνισμα: Πώς το τσιγάρο σχετίζεται με την κλιματική αλλαγή και γίνεται «πρόβλημα υγείας» για τον πλανήτη

xristiana

Αντηλιακό: Η σωστή ποσότητα και το κόλπο των ειδικών για να μη βάζετε ποτέ λιγότερο

xristiana