26/4/2025
Οι κακές συνήθειες, όπως το κάπνισμα, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και η έλλειψη άσκησης, αρχίζουν να αφήνουν το αποτύπωμά τους στην υγεία από την ηλικία των 36 ετών, σύμφωνα με νέα έρευνα. Η μελέτη έδειξε ότι η εγκατάλειψη αυτών των επιβλαβών συνηθειών από νωρίς αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες για μια υγιή και ευτυχισμένη τρίτη ηλικία.
Οι επιστήμονες παρακολούθησαν την υγεία εκατοντάδων παιδιών που γεννήθηκαν το 1959 μέχρι την ηλικία των 61 ετών. Όσοι κάπνιζαν συστηματικά, κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ και είχαν καθιστική ζωή στα νεανικά τους χρόνια, εμφάνισαν χειρότερη σωματική και ψυχική υγεία αργότερα.
Το κρίσιμο σημείο που ξεκίνησε η σταδιακή επιδείνωση της υγείας τους ήταν τα 36.
«Τα ευρήματα τονίζουν τη σημασία της έγκαιρης αντιμετώπισης των επιβλαβών συνηθειών για την αποφυγή σωρευτικής ζημιάς στην υγεία», δήλωσε στην Daily Mail η Δρ Tiia Kekäläinen από το Πανεπιστήμιο Laurea στη Φινλανδία. «Οι κακές συνήθειες στη νεαρότερη ηλικία οδηγούν σε χειρότερη ψυχική και σωματική υγεία αργότερα στη ζωή».
Σύμφωνα με την ερευνήτρια, σχεδόν τα τρία τέταρτα των θανάτων παγκοσμίως οφείλονται σε καρδιαγγειακές παθήσεις και καρκίνο. Ωστόσο, η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης αυτών των νόσων και την πιθανότητα πρόωρου θανάτου.
Παρότι η πρόληψη από νεαρή ηλικία είναι καθοριστική, δεν είναι ποτέ αργά για αλλαγές. Η βελτίωση των συνηθειών ακόμη και στη μέση ηλικία μπορεί να αποφέρει σημαντικά οφέλη σε μεγαλύτερες ηλικίες.
Όσο μεγαλύτερη ήταν η διάρκεια των ανθυγιεινών συνηθειών, τόσο σοβαρότερες ήταν οι επιπτώσεις. Το κάπνισμα συνδέεται με καρκίνο των πνευμόνων και καρδιοαναπνευστικά προβλήματα, ενώ η έλλειψη άσκησης και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ σχετίζονται με οργανική ανεπάρκεια, καρκίνο, εγκεφαλικά, καρδιακά επεισόδια και πρόωρο θάνατο.
Μέχρι σήμερα, οι περισσότερες μελέτες εστίαζαν στις επιπτώσεις των κακών συνηθειών στη μέση ηλικία. Αυτή η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Annals of Medicine, ξεκίνησε από πολύ νωρίτερα, με στόχο να εντοπίσει πότε ξεκινά η φθορά.
Οι ερευνητές σημειώνουν επίσης ότι η σχέση ανάμεσα στις κακές συνήθειες και τα προβλήματα υγείας είναι σε κάποιο βαθμό και αμφίδρομη. Η κακή ψυχική ή σωματική υγεία μπορεί επίσης να οδηγήσει σε κατανάλωση αλκοόλ, κάπνισμα και ακινησία.
Τέλος, επισημαίνεται ότι τα αποτελέσματα αφορούν κυρίως άτομα γεννημένα στα τέλη της δεκαετίας του ’50 και αρχές του ’60. Οι νεότερες γενιές, που πιθανόν ακολουθούν διαφορετικά πρότυπα, αλλά και διαφορετικούς κινδύνους, όπως το άτμισμα, ίσως εμφανίσουν διαφορετικά αποτελέσματα.
Σημειώνεται πως άλλοι εξίσου σημαντικοί παράγοντες όπως η διατροφή και η χρήση ουσιών δεν ελήφθησαν υπόψη στη συγκεκριμένη μελέτη.
Πηγή: https://www.newsbeast.gr
Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com