14/4/2025
Παρόλο που πολλοί το θεωρούν λαχανικό, ανήκει στην κατηγορία των φρούτων. Το αβοκάντο έχει κατακτήσει τις κουζίνες του κόσμου, όχι μόνο για την ευελιξία του στις συνταγές, αλλά και για την απίστευτη συμβολή του στην υγεία.
Δεν είναι απλώς μια μόδα, αλλά ένα τρόφιμο που αξίζει να το εντάξετε στη διατροφή σας χάρη στα πλούσια θρεπτικά συστατικά του. Περιέχει: φολικό οξύ, χαλκό, βιταμίνη Κ, κάλιο και βιταμίνη B5, ενώ είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά, τα γνωστά και ως «καλά λιπαρά», καθώς και σε φυτικές ίνες.
Τα πλούσια οφέλη του αβοκάντο
Ειδικό στο Very Well Health επισημαίνουν τα βασικά οφέλη του αβοκάντο για τον οργανισμό σας.
1. Μειώνει τη φλεγμονή
Έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση αβοκάντο μειώνει τα επίπεδα της πρωτεΐνης CRP στο αίμα, που αποτελεί βασικό δείκτη γενικής φλεγμονής στο σώμα. Αυξημένα επίπεδα CRP συνδέονται με παθήσεις όπως:
- Καρκίνος
- Καρδιοπάθειες
- Λοιμώξεις
- Παγκρεατίτιδα
- Ρευματοειδής αρθρίτιδα
2. Βελτιώνει την καρδιαγγειακή υγεία
Το αβοκάντο φαίνεται να μειώνει τα επίπεδα της «κακής» LDL χοληστερίνης. Αντικαθιστώντας μέρος των υδατανθράκων της καθημερινής διατροφής με ένα ολόκληρο ή μισό αβοκάντο, μπορούν να βελτιωθούν δείκτες όπως:
- Η ροή του αίματος
- Η συνολική χοληστερίνη
- Τα τριγλυκερίδια
3. Ενισχύει τη γνωστική λειτουργία
Η καθημερινή κατανάλωση αβοκάντο έχει συνδεθεί με αυξημένα επίπεδα της λουτεΐνης στο αίμα — μιας ουσίας που σχετίζεται με:
- Γνωστική ευελιξία
- Βελτιωμένη όραση
- Μνήμη
- Συνολική εγκεφαλική υγεία
4. Υποστηρίζει την υγεία του εντέρου
Ένα μεσαίου μεγέθους αβοκάντο την ημέρα μπορεί να βελτιώσει τη μικροχλωρίδα του εντέρου. Ενισχύει επίσης την παραγωγή λιπαρών οξέων βραχείας αλυσίδας (SCFAs), που βοηθούν στη ρύθμιση νευροδιαβιβαστών που επηρεάζουν τη διάθεση.
Θρεπτική αξία
Μισό αβοκάντο (περίπου 68 γραμμάρια) – μέση κατανάλωση – περιέχει:
- Θερμίδες: 80
- Πρωτεΐνη: 1 γρ.
- Υδατάνθρακες: 4 γρ.
- Φυτικές ίνες: 3,4 γρ.
- Κορεσμένα λιπαρά: 1 γρ.
- Κάλιο: 254 mg
- Bιταμίνη B5: 0,73 mg
- Φολικό οξύ: 44,5 mcg
- Χαλκός: 85 mcg
- Βιταμίνη Κ: 10,5 mcg
Το αβοκάντο είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε ελαϊκό οξύ, ένα μονοακόρεστο λιπαρό που υπάρχει επίσης στις ελιές και έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.
Περιέχει επίσης πρεβιοτικές και διαλυτές ίνες που συμβάλλουν στην υγεία του πεπτικού συστήματος, στη μείωση της χοληστερίνης και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού.
Πώς να το εντάξετε στη διατροφή σας
Το αβοκάντο μπορεί να καταναλωθεί όταν είναι ώριμο, όταν αποκτά σκούρο πράσινο χρώμα και υποχωρεί ελαφρώς στην πίεση. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σαλάτες, σαν γκουακαμόλε, σε σάντουιτς ως άλειμμα ή και σε κομμάτια, ακόμα και σκέτο. Περιέχει ένα μεγάλο κουκούτσι, το οποίο αφαιρείται πριν την κατανάλωση και μπορεί να φυτευτεί για να καλλιεργήσετε το δικό σας φυτό.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως πέρα από τα δικά του πλούσια θρεπτικά συστατικά, τα καλά λιπαρά του ενισχύουν την απορρόφηση καροτενοειδών από τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τις σάλτσες.
Υπάρχουν κίνδυνοι;
Οι κίνδυνοι από την κατανάλωση αβοκάντο είναι ελάχιστοι. Εάν έχετε αλλεργία στο ίδιο το φρούτο ή στη γύρη σημύδας πρέπει να αποφεύγετε την κατανάλωσή του. Επίσης τα άτομα με αλλεργίες στο λάτεξ μπορεί να έχουν αλλεργική αντίδραση στο αβοκάντο. Τέλος, όσοι πάσχουν από νεφρική νόσο θα πρέπει να αποφεύγουν τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, όπως το αβοκάντο.
Αν έχετε αμφιβολίες, συμβουλευτείτε διαιτολόγο ή τον γιατρό σας. Εάν όμως δεν ανήκετε σε κάποια από τις παραπάνω κατηγορίες τότε σίγουρα αξίζει να το εντάξετε στη διατροφή σας.
Πηγή: https://www.newsbeast.gr
Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com