19/3/2025
Η αγκινάρα είναι ένα ιδιαίτερα θρεπτικό λαχανικό που μπορεί να προσφέρει πολλαπλά οφέλη στην υγεία μας. Πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, η κατανάλωσή της μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της καρδιαγγειακής λειτουργίας, της πέψης και της υγείας του ήπατος και του εντέρου.
Μπορεί να μαγειρευτεί και να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους, προσφέροντας γεύση και υγεία στο πιάτο μας. Ωστόσο σύμφωνα με τους ειδικούς, ένας πολύ καλός τρόπος είναι να τις βράσετε.
Η έρευνα έχει δείξει ότι το βράσιμο αυξάνει τα επίπεδα αντιοξειδωτικών της αγκινάρας και ταυτόχρονα την κάνει και πιο μαλακή. Εξίσου καλή επιλογή είναι ο ατμός, καθώς διαπιστώθηκε ότι ενισχύεται η συνολική θρεπτική αξία της.
Διατροφικά στοιχεία της αγκινάρας
- Θερμίδες: 63,6
- Λιπαρά: <1 g
- Νάτριο: 72 mg
- Υδατάνθρακες: 14,4 g
- Φυτικές ίνες: 6,84 g
- Πρόσθετα σάκχαρα: 0 g
- Πρωτεΐνη: 3,47 g
Τα πέντε οφέλη της αγκινάρας
Ακολουθούν τα σημαντικότερα οφέλη της αγκινάρας για την υγεία, σύμφωνα με το Health:
1. Υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες
ADVERTISING
Μία μέτρια αγκινάρα περιέχει περίπου 7 γραμμάρια φυτικών ινών, καλύπτοντας σχεδόν το ένα τρίτο της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας. Οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, στη βελτίωση της πέψης και στη διατήρηση ενός υγιούς εντέρου, υποστηρίζοντας την ανάπτυξη ωφέλιμων βακτηρίων.
2. Πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών και αντιοξειδωτικών
Η αγκινάρα προσφέρει σημαντικές ποσότητες φολικού οξέος, βιταμίνης Κ, βιταμίνης C, μαγνησίου, μαγγανίου και καλίου. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά υποστηρίζουν την κυτταρική ανάπτυξη, την υγεία των οστών, την παραγωγή κολλαγόνου και τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Παράλληλα, η υψηλή περιεκτικότητα της αγκινάρας σε αντιοξειδωτικά προστατεύει τα κύτταρα από τη γήρανση και τις βλάβες.
3. Συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης
Έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση αγκινάρας για 12 εβδομάδες μπορεί να μειώσει σημαντικά την αρτηριακή πίεση σε άτομα με υπέρταση. Αυτό μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, όπως το εγκεφαλικό και το έμφραγμα.
4. Προάγει την υγεία του ήπατος
Το εκχύλισμα φύλλων αγκινάρας μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της λειτουργίας του ήπατος, ιδιαίτερα σε άτομα με μη αλκοολική λιπώδη νόσο (NAFLD). Έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση 600 mg εκχυλίσματος αγκινάρας ημερησίως για δύο μήνες συμβάλλουν στη μείωση των επιπέδεων της LDL («κακής») χοληστερόλης, των τριγλυκεριδίων και βελτιώνουν τους δείκτες της ηπατικής υγείας.
5. Παρέχει πρεβιοτικά για την υγεία του εντέρου
Η αγκινάρα περιέχει ινουλίνη, έναν τύπο πρεβιοτικού που τροφοδοτεί τα ωφέλιμα βακτήρια του εντέρου. Τα πρεβιοτικά συμβάλλουν στην καλή πέψη, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ συνδέονται και με τη ψυχική υγεία, βελτιώνοντας τη διάθεση.
Πιθανοί κίνδυνοι
Παρότι η αγκινάρα είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη, μπορεί να μην είναι κατάλληλη για όλους. Είναι πλούσια σε FODMAPs, δηλαδή ζυμώσιμους υδατάνθρακες που μπορεί να προκαλέσουν φούσκωμα και δυσφορία σε άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS). Επιπλέον, σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις στο δέρμα.
Πηγή: https://www.newsbeast.gr
Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com