ΚεντρικήΠεριβάλλον

Γιατί τα κουνούπια τσιμπούν περισσότερο σε περιόδους ξηρασίας

21/1/2025

Οι κάτοικοι πιο υγρών περιοχών έχουν συνηθίσει στην ιδέα των κουνουπιών. Λαμβάνουν μέτρα για την προστασία τους από τα ενοχλητικά και επικίνδυνα τσιμπήματά τους και ελπίζουν σε πιο ξηρές ημέρες ώστε να μετριαστούν οι «επιδρομές» τους για αίμα. Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι, όμως, αποκαλύπτει ότι ακόμα και σε περιόδους ξηρασίας τα κουνούπια όχι μόνο αντέχουν, αλλά διπλασιάζουν τις πτήσεις… ανεφοδιασμού τους.

Όπως αναφέρει η έκθεση, συνήθως τα θηλυκά κουνούπια καταναλώνουν ένα γεύμα για να αναπαραχθούν.

Έπειτα από τέσσερις ημέρες γεννούν τα αυγά τους και αναζητούν το επόμενο θύμα τους για να επαναλάβουν τη διαδικασία. Ωστόσο, όταν έρχονται αντιμέτωπα με ξηρασία, τροποποιούν την τεχνική τους.

Έτσι, δεν περιμένουν να γεννήσουν έπειτα από ένα γεύμα, αλλά εξακολουθούν να τσιμπούν για να μείνουν ενυδατωμένα, αφού δεν βρίσκουν πηγή νερού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πιθανότητα εξάπλωσης περισσότερων ασθενειών όπως ο δάγκειος πυρετός, ο ιός Ζίκα ή η ελονοσία.

Μπορεί, λοιπόν, μέχρι πρότινος να θεωρείτο ότι η ξηρασία μπορεί να μειώσει τους πληθυσμούς τους, όμως, τα κουνούπια αποδεικνύονται όχι μόνο ανθεκτικά, αλλά και ευφυή κατά κάποιο τρόπο.

Τα ευρήματα της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο iScience μπορούν να δώσουν απάντηση στο ερώτημα για ποιο λόγο η συχνότητα μετάδοσης ασθενειών δεν περιορίζεται κατά τη διάρκεια περιόδων ξηρασίας, αφού αποκαλύπτεται ότι παρότι υπάρχουν λιγότερα κουνούπια, όσα επιβιώνουν τσιμπούν πιο συχνά.

«Διαπιστώνουμε ότι τα κουνούπια τσιμπούν τους ανθρώπους περισσότερο από όσο φανταζόμασταν, δυστυχώς», ανέφερε ο μεταδιδακτορικός ερευνητής του Πανεπιστημίου, Κρίστοφερ Χολμς, και τόνισε ότι τα έντομα αυτά επωφελούνται από την κλιματική αλλαγή καθώς παρατηρείται αύξηση της θερμοκρασίας ακόμα και τους χειμερινούς μήνες.

Η ερευνητική ομάδα μελέτησε γενετικά τροποποιημένα κουνούπια στα οποία ορισμένες αισθήσεις, όπως η ανίχνευση του διοξειδίου του άνθρακα, ήταν μειωμένες. Τα κουνούπια χρησιμοποιούν την παρουσία διοξειδίου του άνθρακα για να εντοπίσουν τη λεία τους. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αν τα κουνούπια δεν μπορούσαν να «μυρίσουν» το διοξείδιο του άνθρακα, δε μπορούσαν να εντοπίσουν τον ξενιστή για να τσιμπήσουν και κατά συνέπεια πέθαιναν.

«Το διοξείδιο του άνθρακα είναι ένας από τους κύριους παράγοντες της συμπεριφοράς τους σχετικά με τη διατροφή. Παρότι τα κουνούπια πεινούσαν ή διψούσαν ή και τα δύο, επειδή δεν μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το διοξείδιο του άνθρακα για να βρουν έναν ξενιστή, απλώς πέθαναν», εξήγησε ο Χολμς.

Παράλληλα, οι ερευνητές εντόπισαν ορισμένα είδη κουνουπιών που μπορούν να ανεχθούν τις χαμηλές θερμοκρασίες, αφού πρώτα έχουν καταναλώσει νέκταρ και έχουν αποθηκεύσει λιπίδια τα οποία τα βοηθούν να διατηρηθούν στη ζωή.

«Συχνά χαρακτηρίζονται κουνούπια του σπιτιού», πρόσθεσε ο Χολμς. «Κρύβονται σε κελάρια ή υπονόμους. Πριν από το χειμώνα, θα πιουν νέκταρ και θα παχύνουν πολύ, δημιουργώντας αυτές τις τεράστιες αποθέσεις λιπιδίων. Και όταν ζεσταθούν αρκετά, θα αναζητήσουν γρήγορα ένα γεύμα αίματος, θα γεννήσουν αυγά και θα πεθάνουν».

Επιπλέον, ο διδακτορικός φοιτητής Σουβίκ Τσακραμπόρτι επεσήμανε ότι το κουνούπι τίγρης είναι ανθεκτικό στην ξηρασία, με τα αυγά του να επιβιώνουν ακόμα και για ένα χρόνο και με τις πρώτες σταγόνες βροχής εκκολάπτονται.

Ο καθηγητής και εκ των συντακτών της μελέτης, Τζόσουα Μπενουά, δήλωσε ότι η έρευνα καταδεικνύει την ανθεκτικότητα αυτών των εντόμων που προϋπήρχαν των δεινοσαύρων.

«Ζουν σχεδόν παντού εκτός από την Ανταρκτική. Ανέχονται ένα ευρύ φάσμα ενδιαιτημάτων. Η γνώση περισσότερων στοιχείων για τη βιολογία των κουνουπιών είναι ζωτικής σημασίας για την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο επιβιώνουν και αναπαράγονται», πρόσθεσε.

Πηγή https://www.womenonly.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Κορονοϊός: 57 νέοι θάνατοι και 41 διασωληνωμένοι την τελευταία εβδομάδα

xristiana

Καιρός: Αλλάζει το σκηνικό με λασποβροχές και καταιγίδες

xristiana

Έναρξη καλλιτεχνικών εργαστηρίων στο Δήμο Ζωγράφου

xristiana