ΚεντρικήΠεριβάλλον

Metlen: Με Γάλλιο, βωξίτη και αλουμίνα κυρίαρχος προμηθευτής σε όλη την Ευρώπη

17/1/2025

Στον κλάδο των Μετάλλων με μία στρατηγικής σημασίας επένδυση που την καθιστά βασικό προμηθευτή κρίσιμων πρώτων υλών στην Ευρώπη επιστρέφει η Μetlen.

Η επένδυση των 295,5 εκατ. την οποία ανακοίνωσε χθες και θα πραγματοποιηθεί στο εργοστάσιο του Αλουμινίου της Ελλάδας στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας, έρχεται σε μια χρονική στιγμή που η ελληνική μεταλλουργία ετοιμάζει την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο του Λονδίνου και εκ των πραγμάτων συγκεντρώνει τα διεθνή βλέμματα, αποτελώντας  ένα σταθερό πυλώνα ασφάλειας εφοδιασμού της Ευρώπης σε σπάνιες πρώτες ύλες και για πρώτη φορά σε γάλλιο που η ΕΕ δέχεται ισχυρές πιέσεις από τον περιορισμό των Κινεζικών εξαγωγών.

Ταυτόχρονα αναδεικνύει το ρόλο της Ελλάδας στην διασφάλιση της εφοδιαστικής αλυσίδας της ΕΕ, ο οποίος κινητοποιεί διεθνείς παίκτες και σταδιακά εμπλουτίζεται και με νέες έρευνες σε σπάνιες γαίες ανά την χώρα όπως είναι το γερμάνιο, το αντιμόνιο και το λίθιο.

Η σημασία για την ΕΕ

Η επένδυση θα οδηγήσει στην επίτευξη συνολικής παραγωγικής δυναμικότητας, σε ετήσια βάση, 2 εκατ. τόνων βωξίτη, σε αύξηση κατά 50% της δυναμικότητας παραγωγής αλουμίνας με 1.265.000 τόνους ενώ για πρώτη φορά η εταιρεία θα παράγει γάλλιο 50 τόνων ΜΤ, ένα μέταλλο κρίσιμο για το μέλλον της Ευρώπης, καθιστώντας τον εγχώριο όμιλο προνομιακό παραγωγό σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Με την παραγωγή της Metlen θα περιοριστεί η εξάρτηση της Ευρώπης από τρίτες χώρες, διασφαλίζοντας την παραγωγή προϊόντων υψηλής τεχνολογίας.

Η METLEN θα επενδύσει σε νέες εγκαταστάσεις και τεχνολογία, περιλαμβάνοντας την ανάπτυξη νέας γραμμής εξόρυξης βωξίτη, νέες εγκαταστάσεις για την παραγωγή γαλλίου και εκσυγχρονισμό της παραγωγής αλουμίνας, καθώς και την αναβάθμιση της ενεργειακής τροφοδοσίας και των λιμενικών υποδομών. Επιπλέον με την εξαγορά της IMERYS ΒΩΞΙΤΕΣ τον Δεκέμβριο του 2023 και την νέα επένδυση, εξασφαλίζει την παραγωγή επαρκούς ποσότητας γαλλίου για την κάλυψη των ευρωπαϊκών αναγκών.

Με βάση το σχεδιασμό η έναρξη παραγωγής βωξίτη προσδιορίζεται το 2026, ενώ η παραγωγή αλουμίνας και γαλλίου που θα αυξηθεί  από το 2026 θα είναι σε πλήρη λειτουργία από το 2028.

Το γάλλιο αποτελεί ένα υπο-προϊόν ορισμένων ποιοτήτων βωξίτη κατά την κατεργασία ραφιναρίσματός τους σε αλουμίνα, με την παραγωγή του να γίνεται σχεδόν αποκλειστικά στη Κίνα. Η απόφαση ωστόσο της τελευταίας να επιβάλει περιορισμούς στις εξαγωγές Γαλλίου από τον Ιούλιο του  2023 έχει κινητοποιήσει την ΕΕ και έχει αναδείξει την ευαλωτότητα της Δύσης, καθώς και την ανάγκη διαφοροποίησης των πηγών εφοδιασμού.

Ασφάλεια εφοδιασμού

Με την νέα επένδυση της Metlen, οι ευρωπαϊκές εισαγωγές Γαλλίου υποκαθίστανται πλήρως, με αποτέλεσμα να τονωθεί σημαντικά η στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης, που απαιτεί μείωση της εξάρτησης από τρίτες χώρες, ώστε να διασφαλιστεί η παραγωγή κρίσιμων τεχνολογιών που εκτείνονται σε ένα ευρύ φάσμα παραγωγής, από την ενεργειακή μετάβαση, έως την άμυνα. Το γάλλιο, ένα από τα πιο σπάνια μέταλλα, είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη σύγχρονων τεχνολογιών, όπως η ηλιακή ενέργεια, τα LED και οι ημιαγωγοί.

Σημειώνεται ότι η παραγωγή και των τριών αυτών κρίσιμων υλικών (βωξίτη, αλουμίνας και Γαλλίου σημερινής αξίας περί του 1 δισ.) προορίζεται για εξαγωγή σε χώρες της Ευρώπης και της Β. Αμερικής.

Ο ρόλος της Κίνας

Η απόφαση της Κίνας να επιβάλει περιορισμούς στις εξαγωγές γαλλίου προς την Ευρώπη έχει προκαλέσει σοβαρές ανησυχίες για την εφοδιαστική αλυσίδα της Ε.Ε. και τη μακροπρόθεσμη βιομηχανική της ανταγωνιστικότητα. Η Κίνα, η οποία ελέγχει τη συντριπτική πλειονότητα της παγκόσμιας παραγωγής γαλλίου, έχει αναγνωρίσει την στρατηγική σημασία αυτού του μετάλλου, γεγονός που την καθιστά έναν από τους πιο ισχυρούς παίκτες στην αγορά των σπάνιων μετάλλων.

Η απαγόρευση εξαγωγών θέτει άμεσα σε κίνδυνο τις βιομηχανίες της Ε.Ε., καθώς οι ευρωπαϊκές χώρες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές γαλλίου για την παραγωγή κρίσιμων τεχνολογιών.

Οι άμεσες συνέπειες αυτής της απόφασης περιλαμβάνουν αυξήσεις στο κόστος παραγωγής, καθυστερήσεις στην κατασκευή και μια πιθανή αποδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών εταιρειών στον παγκόσμιο στίβο. Επιπλέον, το γάλλιο χρησιμοποιείται σε εφαρμογές που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα και την πράσινη ενέργεια, κάτι που καθιστά την έλλειψή του ακόμη πιο ανησυχητική για τις στρατηγικές ανάπτυξης της Ε.Ε. στον τομέα αυτό.

Σύμφωνα με κάποιες μελέτες,  το γάλλιο με τιμή άνω των $700 ανά κιλό σήμερα, έχει αυξηθεί κατά 23,20% σε σχέση με την αρχή του περασμένου έτους.

Οι αναλυτές

Την νέα επένδυση της Metlen επικροτούν Eλληνες και ξένοι αναλυτές, αναδεικνύοντας την δυνατότητα της εταιρείας να απορροφήσει ελληνικά και ευρωπαϊκά κονδύλια για να μειώσει σημαντικά (τουλάχιστον στο μισό) το κόστος της αρχικής επένδυσης. Επισημαίνουν επίσης την ανοδική πορεία της αγοράς της αλουμίνας και υπογραμμίζουν την αξία της παραγωγής γαλλίου, ενός μετάλλου με πολύ μεγάλη τιμή (σήμερα αγγίζει το 1εκατ./τόνο), το οποίο, όπως αναφέρεται, αφήνει υψηλά περιθώριά κέρδους, ενώ αποτελεί και ένα από τα πιο σημαντικά στρατηγικά μέταλλα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σύμφωνα με την Berenberg το project θα καταστήσει πρακτικά την Ευρώπη αυτόνομη σε γάλλιο, δίχως πλέον να έχει ανάγκη τις εισαγωγές από την Κίνα.

Θετικά αποτιμά την ανακοίνωση της Metlen και η Morgan Stanley σχολιάζοντας πως αποτυπώνει την αναπτυξιακή πορεία της εταιρείας και την επιστροφή της στον κλάδο των μετάλλων. Όπως τονίζει τα νέα project θα οδηγήσουν σε υψηλά διψήφια ή χαμηλά τριψήφια άνοδο των EBITDA (σε εκατ. ευρώ) ετησίως από το 2028, αναλόγως και με την τιμολόγηση και τις εκτιμήσεις κόστους. Αυτό είναι στο πλαίσιο της παρούσας εκτίμησης του οίκου για 1,3 δισ. ευρώ EBITDA το 2028

Πηγή https://www.womenonly.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Αίθριος καιρός με ισχυρούς ανέμους στο Αιγαίο

xristiana

Διημερίδα φορέων ψυχικής υγείας Μαγνησίας στον Βόλο

xristiana

6ο Webinar: Επίκαιρα θέματα Δημόσιας Υγείας

xristiana