ΚεντρικήΠεριβάλλον

Ψάρι που θεωρείται εξαφανισμένο επανήλθε στη φύση

23/1/2025

Έχει μήκος μόλις 5-6 εκατ. και εντοπίστηκε για τελευταία φορά το 1929 στα νερά της νοτιοανατολικής Αυστραλίας, μέχρι το 1980 όταν ανακηρύχθηκε επισήμως εξαφανισμένο.

Κι όμως, μία τυχαία ανακάλυψη νέου πληθυσμού το 2023 κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικού ταξιδιού του Πανεπιστημίου της Καμπέρα έδωσε ελπίδα για τη μεγάλη επιστροφή του είδους.

Η πέρκα Ambassis agassizii, ή πιο γνωστή ως «γυάλινο ψάρι» χάρη στο σχεδόν διάφανο σώμα της, απελευθερώθηκε ξανά στη φύση στη Βικτώρια. Χάρη στις προσπάθειες πολιτειακών και ομοσπονδιακών αρχών, ανεξάρτητων ερευνητών κι ακαδημαϊκών σώθηκε το είδος, του οποίου το μέλλον ήταν δυσοίωνο.

Παλαιότερα εντοπιζόταν εύκολα σε μεγάλους αριθμούς και σε πολλά διαφορετικά σημεία, ωστόσο η εισαγωγή χωροκατακτητικών ειδών, η υποβάθμιση των υγροτόπων κι οι περιβαλλοντικές μεταβολές οδήγησαν στη σημαντική μείωσή του.

Τα χωροκατακτητικά είδη μπορούν να φέρουν μαζί τους νέα παθογόνα στα οποία τα ενδημικά είδη, συμπεριλαμβανομένων των γυάλινων ψαριών, δεν έχουν ανοσία. Επομένως, η έκθεση μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένα ποσοστά θνησιμότητας.

Επιπλέον, η απώλεια και η υποβάθμιση των ενδιαιτημάτων εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας, επιδρά αρνητικά στους τόπους αναπαραγωγής και διατροφής.

Την ίδια στιγμή, τα γεωργικά απόβλητα που καταλήγουν στο υδάτινο δίκτυο επηρεάζουν την υγεία και την επιβίωση των ψαριών, ανάμεσα σε αυτά και το απειλούμενο «γυάλινο ψάρι».

Κρίνεται αναγκαία, επομένως, η στρατηγική για τη διατήρησή του και σε αυτήν εστίασαν οι αρμόδιοι όταν το 2023 συγκέντρωσαν δείγματα και στη συνέχεια προχώρησαν στην εκτροφή τους για να απελευθερώσουν 200 ψάρια στη Βικτώρια, με αποτέλεσμα το «γυάλινο ψάρι» να μη θεωρείται πλέον εξαφανισμένο.

Ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό αν τα δείγματα που εντοπίστηκαν επρόκειτο για ξεχωριστό πληθυσμό που ζούσε εξαρχής στο σημείο ή αν ψάρια μετακινήθηκαν από άλλο σημείο κατά τη διάρκεια πλημμυρικών φαινομένων.

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί από το Τμήμα Κλιματικής Αλλαγής, Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Νερού (DCCEEW) η πέρκα αυτή προσαρμόζεται καλά στους υγρότοπους και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο οικοσύστημα, αφού τρέφεται με υδρόβια παράσιτα και αποτελεί πηγή τροφής για τα υδρόβια πουλιά.

Η μείωσή της θα μπορούσε να συνοδευτεί από συνέπειες για τη βιοποικιλότητα, καθώς χάρη στη συμβολή της διατηρείται χαμηλός ο αριθμός των εντόμων, με την προϋπόθεση βέβαια οι υδάτινες οδοί στις οποίες ζει να παραμείνουν υγιείς.Η πρώτη απόπειρα θεωρείται επιτυχής από τους αρμοδίους, ωστόσο απαιτείται διαρκής παρακολούθηση τα επόμενα χρόνια ώστε να επιβεβαιωθεί η αποτελεσματικότητα του εγχειρήματος.

Αν τελικά τα δεδομένα αποδειχθούν θετικά για την εξέλιξη και ανάπτυξη του είδους, μπορεί να αποτελέσουν βάση για επόμενα προγράμματα αναπαραγωγής με στόχο τη διάσωση και επαναφορά στη φύση άλλων απειλούμενων ειδών της περιοχής.

Πηγή: https://www.womenonly.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Σκύλος επιβίωσε για 10 εβδομάδες στα βουνά του Κολοράντο δίπλα στο νεκρό αφεντικό του

xristiana

Γαλάζια σημαία 2023: Η λίστα με τις 617 παραλίες στην Ελλάδα – Οι 18 στην Αττική

xristiana

Εξάψεις εμμηνόπαυσης: Πόσο διαρκούν και πώς θα τις αντιμετωπίσετε

xristiana