ΚεντρικήΠεριβάλλον

Φίδια και βατράχια «λαθρεπιβάτες» σε γλάστρες

25/1/2025

Έντομα, μύκητες, ερπετά, αράχνες και παράσιτα τρυπώνουν σε γλάστρες φυτών και καλλωπιστικών δέντρων και μεταφέρονται ζωντανά σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Bioscience.

Ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, του Κέιμπριτζ, του Χονγκ Κονγκ και του Βαγκενίνγκεν στην Ολλανδία, αναλύοντας δεδομένα από τα τελωνεία της Ολλανδίας και τη Μεγάλη Βρετανία την περίοδο 2017-2018, μελέτησε το παράνομο ταξίδι φιδιών, βατράχων, σαυρών και άλλων ζωντανών οργανισμών που ως «λαθρεπιβάτες» μετακινούνται από χώρα σε χώρα ανενόχλητα.

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, το εμπόριο καλλωπιστικών φυτών αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων ωφελεί τις οικονομίες παγκοσμίως, ωστόσο οι συνέπειες είναι πολλές για το περιβάλλον, τη βιωσιμότητα και τη βιοασφάλεια.

Εξαιτίας της γοργής ανάπτυξης και της γεωγραφικής επέκτασης του εμπορίου φυτών ως την Ανατολική Αφρική και τη Νότια Αμερική, απαιτείται βελτίωση των μέτρων ελέγχου ώστε να αποφεύγεται η ακούσια εισαγωγή ζωικών ειδών που μπορεί να επιφέρουν σοβαρές επιπτώσεις στα ιθαγενή είδη και τη βιοποικιλότητα.

Οι ερευνητές αναφέρουν πως παρά τους ισχύοντες κανονισμούς και τους συνοριακούς ελέγχους ο αυξημένος όγκος εισαγόμενων λουλουδιών, φυτών και δέντρων σε γλάστρες δεν επιτρέπει τη σωστή αξιολόγηση των πιθανών κινδύνων.

Ως αποτέλεσμα, οι «εισβολείς» μπορεί να αλλοιώσουν το φυσικό περιβάλλον, όπως συνέβη στη Μαγιόρκα που δεν είχε φίδια, ενώ παράσιτα που μεταφέρονται σε καλλωπιστικά φυτά μπορεί να προσβάλλουν άλλα φυτικά είδη.

Ανάμεσα στις υπόλοιπες επιπτώσεις συγκαταλέγεται η αυξημένη χρήση νερού, η ρύπανση κι οι «κραδασμοί» στην επισιτιστική ασφάλεια.

«Με τον μεγάλο όγκο και την ταχεία διαμετακόμιση καλλωπιστικών φυτών σε όλο τον κόσμο, είναι σημαντικό να βελτιωθούν τα πρότυπα παραγωγής και να συλλέγονται και να κοινοποιούνται δεδομένα σχετικά με συγκεκριμένους κινδύνους από το εμπόριο, ώστε να είναι δυνατός ο μετριασμός τους», επισημαίνει η μελέτη.

Ο καθηγητής στο Τμήμα Ζωολογίας του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ και εκ των συντακτών της έκθεσης, Γουίλιαμ Σάθερλαντ, εξήγησε ότι οι καλλωπιστικές ελιές για παράδειγμα που πωλούνται στη Μεγάλη Βρετανία μπορεί να είναι ηλικίας άνω των 100 ετών, με το φλοιό και το χώμα τους να λειτουργούν σαν κρυψώνα για διάφορα είδη, όπως φίδια και σαύρες, κάτι που χαρακτηρίζει «επικίνδυνο».

Ωστόσο, όπως είπε, τα ενήλικα φίδια και άλλα ερπετά αποτελούν μόνο την κορυφή του παγόβουνου, καθώς δεν υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να εντοπιστούν μικρότερα έντομα ή μύκητες που ενδέχεται να προκαλέσουν σειρά προβλημάτων.

«Είναι πολύ δύσκολο οι αξιωματούχοι να ελέγξουν διεξοδικά μια εισαγωγή ενός εκατομμυρίου τριαντάφυλλων από την Κένυα, για παράδειγμα», είπε.

Ο Σίλβιου Πετρόβαν ερευνητής στο Τμήμα Ζωολογίας του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, από την άλλη, εξήγησε ότι «ο τεράστιος όγκος των κομμένων λουλουδιών και των καλλωπιστικών φυτών που διακινούνται με ταχύτητα σε όλο τον κόσμο καθιστά εξαιρετικά δύσκολο να αναχαιτιστούν όλα τα παράσιτα και οι ασθένειες που μεταφέρουν. Ακόμη και με τις καλύτερες προθέσεις, οι ανεπιθύμητοι “λαθρεπιβάτες” περνούν συνεχώς από τελωνειακούς ελέγχους εισαγωγής».

Πέρα από τα παράσιτα που ταξιδεύουν, η μελέτη αναδεικνύει πολλά άλλα περιβαλλοντικά και υγειονομικά ζητήματα που σχετίζονται με το παγκόσμιο εμπόριο καλλωπιστικών φυτών, ιδίως στις χώρες που καλλιεργούν τα φυτά. Μεταξύ αυτών, τα μικροπλαστικά και τα χημικά που καταλήγουν στο έδαφος και το νερό από τις καλλιέργειες, τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων στα οποία εκτίθενται οι εργαζόμενοι, οι τεράστιες ποσότητες νερού που απαιτούνται για την καλλιέργεια λουλουδιών -οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η βιομηχανία ανθοκομίας στην Κένυα είναι υπεύθυνη για το 98% του νερού που αντλείται από μεγάλες λίμνες όπως η Ναϊβάσα-, το αποτύπωμα άνθρακα από τη μεταφορά των φυτών που υπολογίζεται σε 3 κιλά διοξειδίου του άνθρακα ανά λουλούδι.

Προτεραιότητα, επομένως, αποτελεί η εφαρμογή μέτρων για τη βιωσιμότητα του κλάδου, όπως η πιστοποίηση, οι ρυθμίσεις, καθώς κι η συνεργασία με όσους εργάζονται στο εμπόριο φυτών και ανθέων ώστε να κατανοηθούν καλύτερα οι κίνδυνοι.

Πηγή: https://www.womenonly.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Ένα παλιό σινεμά, ο νέος πολιτιστικός προορισμός της Θέρμης

xristiana

Ποια γυναικολογικά προβλήματα αντιμετωπίζονται με λαπαροσκοπική χειρουργική;

xristiana

Γεμίζουμε τη βαλίτσα των διακοπών με τα πιο δυνατά trends – Όλα με budget έως 50€

xristiana