16/1/2025
Η ημικρανία είναι μια νευρολογική κατάσταση με έντονο πόνο, συνήθως παλλόμενο ή διαπεραστικό, που εμφανίζεται στη μία ή και στις δύο πλευρές του κεφαλιού. Ο πόνος μπορεί να διαρκέσει από λίγες ώρες έως ημέρες και συχνά συνοδεύεται από ναυτία, εμετό και ευαισθησία στο φως και τον ήχο.
Το άγχος ως αιτία και επιβαρυντικός παράγοντας
Παρ’ όλο που η αιτία της ημικρανίας δεν είναι πλήρως κατανοητή, το άγχος αναγνωρίζεται ως ένας από τους κύριους παράγοντες που πυροδοτούν τις κρίσεις. Σύμφωνα με την American Headache Society, το 80% των ατόμων με ημικρανία αναφέρει ότι το άγχος αποτελεί έναν σημαντικό εκλυτικό παράγοντα.
Ακόμη και η χαλάρωση που ακολουθεί μια περίοδο έντονου άγχους, γνωστή ως «φαινόμενο υποχώρησης», μπορεί -επίσης- να προκαλέσει ημικρανία. Μελέτη του 2014 διαπίστωσε ότι τα άτομα που βίωσαν μείωση του άγχους, ήταν πιθανό να παρουσιάσουν κρίση ημικρανίας την επόμενη ημέρα.
Συμπτώματα που συνδέονται με το άγχος και την ημικρανία
Όπως σημειώνει το Health Line, μπορεί να παρατηρήσετε συμπτώματα στρες πριν από τα συμπτώματα ενός επεισοδίου ημικρανίας. Τα κοινά συμπτώματα του άγχους περιλαμβάνουν:
- Στομαχικές διαταραχές
- Μυϊκούς πόνους
- Ευερεθιστότητα
- Κόπωση
- Υψηλή αρτηριακή πίεση
- Αίσθημα λύπης ή κατάθλιψη
Τα συμπτώματα της ημικρανίας έχουν μια προοδευτική πορεία και διακρίνονται σε τέσσερις φάσεις:
- Πρόδρομο Στάδιο: Εμφανίζεται μία ή δύο ημέρες πριν από την κρίση, με συμπτώματα όπως κόπωση, αλλαγές στη διάθεση και στην όρεξη για φαγητό, ευαισθησία στο φως. κούραση, μυϊκές ενοχλήσεις και έντονο χασμουρητό.
- Στάδιο της Αύρας: Σε ορισμένα άτομα η ημικρανία προκαλεί οπτικές διαταραχές (φώτα που αναβοσβήνουν, φωτεινά σημεία ή και σχήματα) και δυσκολίες στην ομιλία ή την κίνηση, αλλά και μυρμήγκιασμα στο πρόσωπο, στα χέρια ή τα πόδια.
- Κρίση Ημικρανίας: Χαρακτηρίζεται από έντονη κεφαλαλγία που μπορεί να συνοδεύεται από ναυτία και ευαισθησία στον ήχο και στο φως. Τα συμπτώματα αυτής της φάσης μπορεί να διαρκέσουν από μερικές ώρες έως μερικές ημέρες, αν αφεθούν χωρίς θεραπεία και η σοβαρότητά τους διαφέρει από άτομο σε άτομο. Τα συμπτώματα είναι: ευαισθησία στον ήχο και στο φως, αυξημένη ευαισθησία στις μυρωδιές και την αφή, παλλόμενος ή διαπεραστικός πόνος στο κεφάλι, συχνά στη μία πλευρά, ναυτία και εμετός.
- Μετα-ημικρανικό Στάδιο: Μετά την κρίση, οι ασθενείς μπορεί να νιώσουν κόπωση και εξάντληση ή ευφορία.
Διαχείριση των ημικρανιών που προκαλούνται από το άγχος
Οι θεραπείες ημικρανίας περιλαμβάνουν φάρμακα για την ανακούφιση των συμπτωμάτων και την πρόληψη μελλοντικών κρίσεων. Αν το άγχος προκαλεί τις ημικρανίες σας, η διαχείριση του άγχους μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη μελλοντικών επιθέσεων.
Φαρμακευτική θεραπεία
Για την άμεση ανακούφιση:
- Μη συνταγογραφούμενα αναλγητικά όπως η ιβουπροφαίνη και η παρακεταμόλη.
- Εξειδικευμένα φάρμακα όπως τριπτάνες και εργοταμίνες.
- Αντιεμετικά για την αντιμετώπιση της ναυτίας.
Αν οι κρίσεις ημικρανίας είναι πολύ συχνές, προκαλώντας προβλήματα στην καθημερινή επαγγελματική και προσωπική ζωή, αν αναγκάζεστε να χρησιμοποιείτε αναλγητικά φάρμακα τρεις ή περισσότερες φορές την εβδομάδα και αν αυτά δεν σας προσφέρουν ανακούφιση, τότε ενδεχομένως να πρέπει λάβετε προληπτική θεραπεία.
Τα φάρμακα, στο πλαίσιο μιας προληπτικής θεραπείας, λαμβάνονται τακτικά, συνήθως κάθε μέρα και αποσκοπούν στη μείωση της συχνότητας, της διάρκειας και της σοβαρότητας των κρίσεων ημικρανίας.
Τα προληπτικά φάρμακα περιλαμβάνουν:
- βήτα-αναστολείς, όπως η προπρανολόλη
- Αντικαταθλιπτικά, όπως η αμιτριπτυλίνη ή η βενλαφαξίνη
- Ανταγωνιστές του υποδοχέα CGRP, όπως το rimegepant ή το atogepant
- αντισπασμωδικά φάρμακα όπως η τοπιραμάτη
- Ενέσεις Botox σε περιοχές που εμπλέκονται με συμπτώματα ημικρανίας
Τεχνικές Διαχείρισης Άγχους
- Γιόγκα και Διαλογισμός: Βοηθούν στη χαλάρωση και στη μείωση των επιπέδων κορτιζόλης.
- Συνεπής Ύπνος: Ενισχύει τη γενική υγεία και μειώνει τις κρίσεις ημικρανίας.
- Φυσική Άσκηση: Συμβάλλει στη μείωση του άγχους και της συχνότητας των κρίσεων.
- Ψυχοθεραπεία: Η γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία βοηθά στη διαχείριση του στρες.
- Βιοανάδραση: Διδάσκει τρόπους ελέγχου των σωματικών αντιδράσεων στο άγχος.
Η διαχείριση του άγχους αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για τη μείωση της έντασης και της συχνότητας των ημικρανιών. Συνδυάζοντας φαρμακευτική αγωγή με τεχνικές χαλάρωσης και πρόληψης, μπορείτε να αντιμετωπίσετε τις κρίσεις ημικρανίας πιο αποτελεσματικά. Για καλύτερα αποτελέσματα, μπορείτε να απευθυνθείτε σε ειδικό γιατρό, ώστε να διαμορφώσετε μια στρατηγική που ανταποκρίνεται στις ανάγκες σας.
Πηγή https://www.newsbeast.gr
Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com