16/1/2025
Αισθάνεστε συνεχώς κουρασμένοι και χωρίς ενέργεια; Δεν είστε μόνοι. Αν και η εξάντληση συχνά αποδίδεται σε υπερβολική εργασία ή στρες, η αιτία μπορεί να είναι βαθύτερη, με τους ειδικούς να επισημαίνουν την άμεση σύνδεση της διατροφής και του τρόπου ζωής με την έλλειψη ενέργειας.
Ειδικότερα, η ανεπάρκεια τριών βασικών θρεπτικών συστατικών -της βιταμίνης D, της βιταμίνης B12 και των ωμέγα3 λιπαρών οξέων- έχει αποδειχτεί ότι συμβάλλει σημαντικά στη χαμηλή ενέργεια, σύμφωνα με σχετικό άρθρο στο Conversation.
Βιταμίνη D: Ο σύμμαχος της ενέργειας και της διάθεσης
Στην Ελλάδα, περίπου 7 στους 10 παρουσιάζουν ανεπάρκεια βιταμίνης D. Αυτή η ανεπάρκεια συνδέεται με κόπωση, μυϊκή αδυναμία, ακόμη και διαταραχές διάθεσης. Για να ενισχύσετε τα επίπεδα βιταμίνης D, προσθέστε στη διατροφή σας λιπαρά ψάρια, όπως σολομό και σαρδέλες, γαλακτοκομικά προϊόντα και αυγά. Οι χορτοφάγοι και οι vegan μπορούν να επιλέξουν εμπλουτισμένα φυτικά γάλατα και δημητριακά.
Η συνιστώμενη ημερήσια δόση για άτομα έως 70 ετών είναι 600 IU, ενώ για άτομα άνω των 70 ετών αυξάνεται σε 800 IU. Μόλις 150 γραμμάρια σολομού περιέχουν περίπου 800 IU βιταμίνης D, μια ποσότητα που μπορεί να καλύψει πλήρως τις ημερήσιες ανάγκες.
Βιταμίνη B12: Κλειδί για την παραγωγή ενέργειας
Η έλλειψη βιταμίνης B12 επηρεάζει περίπου το 20% των ενηλίκων και μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία και αίσθημα κόπωσης. Τα χαμηλά επίπεδα B12 είναι ιδιαίτερα συχνά σε μεγαλύτερους ενηλίκους, εγκύους, άτομα με γαστρεντερικές διαταραχές και όσους ακολουθούν vegan διατροφή.
Πλούσιες πηγές βιταμίνης B12 είναι το κρέας, τα ψάρια, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα αυγά. Οι χορτοφάγοι μπορούν να επιλέξουν εμπλουτισμένες τροφές ή συμπληρώματα. Η ημερήσια συνιστώμενη δόση είναι 2,4 μικρογραμμάρια, περίπου όση περιέχεται σε 85 γραμμάρια τόνου.
Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα: Υποστήριξη εγκεφάλου και ενέργειας
Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του εγκεφάλου και την ψυχική υγεία. Η ανεπάρκεια σε αυτά τα λιπαρά οξέα έχει συνδεθεί -μεταξύ άλλων- με κόπωση, αυξημένο άγχος και κατάθλιψη.
Οι καλύτερες πηγές είναι τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, η ρέγγα και το σκουμπρί. Για τους vegan, οι λιναρόσποροι, οι σπόροι chia και τα καρύδια αποτελούν καλές εναλλακτικές. Σημειώνεται, πάντως, πως τα ωμέγα-3 φυτικής προέλευσης απορροφώνται λιγότερο αποτελεσματικά από τον οργανισμό σε σχέση με ζωικές πηγές, όπως τα ψάρια.
Τι άλλο μπορεί να προκαλεί την κόπωσή σας
Η διατροφή δεν είναι ο μόνος παράγοντας. Η άσκηση, ο ύπνος και η έκθεση στον ήλιο παίζουν, επίσης, σημαντικό ρόλο.
- Ήλιος: Ακόμη και λίγα λεπτά έκθεσης στον ήλιο καθημερινά μπορούν να ενισχύσουν τα επίπεδα βιταμίνης D.
- Άσκηση: Αντί να σας εξαντλεί, η άσκηση αυξάνει την ενέργεια μέσω της καλύτερης κυκλοφορίας του αίματος και της παραγωγής ενδορφινών.
- Ύπνος: Στοχεύστε σε 7-9 ώρες ποιοτικού ύπνου κάθε βράδυ και περιορίστε τη χρήση οθονών πριν από τον ύπνο προκειμένου να ενισχύσετε την παραγωγή μελατονίνης.
Η χρόνια κόπωση μπορεί να είναι σημάδι διατροφικής ανεπάρκειας ή ανθυγιεινού τρόπου ζωής. Επιλέγοντας μια ισορροπημένη διατροφή, εμπλουτισμένη με βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά, μαζί με ποιοτικότερο ύπνο και τακτική άσκηση, μπορείτε να ανακτήσετε τη χαμένη σας ενέργεια. Θυμηθείτε: Μικρές αλλαγές κάνουν τη μεγάλη διαφορά!
Πηγή https://www.newsbeast.gr
Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com