ΚεντρικήΠεριβάλλον

ΑΔΜΗΕ: «Κλειδί» για το καλώδιο Κρήτης- Κύπρου η είσοδος των Γάλλων στο έργο

20/12/2024

Mε συμφωνία μετόχων που οριστικοποιεί την είσοδο του γαλλικού fund Meridiam στο ηλεκτρικό καλώδιο Κρήτης -Κύπρου παρομοιάζουν αρμόδιες πηγές του ΑΔΜΗΕ την είσοδο των Γάλλων στο έργο που διέρρευσε χθες το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg.

Όπως αποκαλύφθηκε το γαλλικό fund που επενδύει στον τομέα των υποδομών και έχει στο ενεργητικό του συμμετοχές και σε άλλες μεγάλες ηλεκτρικές διασυνδέσεις ανά την Ευρώπη (κατασκευάζουν την μεγάλη ηλεκτρική διασύνδεση Βρετανίας-Γερμανίας), θα αποκτήσει το 49,9% των μετοχών τoυ Great Sea Interconnector (GSI) και θα είναι μαζί με τον ΑΔΜΗΕ που θα ελέγχει το 50,1% οι δύο φορείς του έργου που θα αναλάβουν να προσελκύσουν και νέους μετόχους.

Ήδη στο τραπέζι των συνομιλιών βρίσκονται το τελευταίο διάστημα fund από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το αμερικανικό επενδυτικό ταμείο DFC, με τους οποίους συνεχίζονται οι συνομιλίες με τον ΑΔΜΗΕ ενώ ειδικά οι Άραβες έχουν αναπτύξει γέφυρα επικοινωνίας απευθείας και με την Κυπριακή κυβέρνηση με την οποία γίνονται και ξεχωριστές διαπραγματεύσεις.

Η είσοδος της δεύτερης Γαλλικής εταιρείας στο μετοχικό κεφάλαιο του Great Sea Interconnector μετά το συμβόλαιο με την επίσης Γαλλική Nexans στέλνει ένα σαφές μήνυμα στήριξης του έργου από τους Γάλλους και αναβαθμίζει τον γεωπολιτικό του ρόλο ώστε να εξασφαλιστεί η πόντιση του καλωδίου που αυτή την περίοδο αποτελεί τον «ελέφαντα» στο δωμάτιο του μεγάλου πρότζεκτ.

Πηγή https://www.newmoney.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

H μουσικοθεατρική παράσταση «Όμορφη πόλη μαγική»

xristiana

Υπεράκτια αιολικά: Πάνω από 150 GW στο pipeline παγκόσμια μέχρι το 2030, αλλά…

xristiana

Κορωνοϊός: 36.246 νέα κρούσματα – 78 θάνατοι – 615 διασωληνωμένοι

xristiana