31/12/2024
Από τη γλυκιά και ακαταμάχητη απόλαυση της γλυκιάς ζάχαρης… στα ευεργετικά της αποτελέσματα στην επιδερμίδα μας στο σώμα και στο πρόσωπο. Η γλυκιά αμαρτία της μπορεί να είναι «κολάσιμη» για τη σιλουέτα μας, όμως παίζει ένα σημαντικό ρόλο στην άψογη εμφάνιση και στη διατήρηση της ομορφιάς του δέρματός μας! Τι είναι η ζάχαρη και πώς χρησιμοποιείται στο δέρμα.
Από τη Μαρία Καλοπούλου
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όλοι μας με τον έναν ή τον άλλο τρόπο καταναλώνουμε ζάχαρη. Αποτελεί μέρος της καθημερινής μας διατροφής Άλλωστε, τι θα ήταν η ζωή μας χωρίς τη γλυκιά γεύση της;
Ένας αληθινός εφιάλτης που παρά τις δίαιτες, τις απαγορεύσεις και τις… ενοχές, στις οποίες υποβάλλουμε τον εαυτό μας δεν θα μπορούσαμε να σκεφτούμε τη ζωή μας χωρίς αυτή την απόλαυση.
Ζαχαρένιες ιστορίες
Η ζάχαρη έχει ορκισμένους εχθρούς που της προσάπτουν σοβαρές ασθένειες και θερμούς υποστηρικτές που την θεωρούν απαραίτητη και σε λογικές ποσότητες εντελώς άκακη. Στα μέσα του 20ού αιώνα αναφέρονταν σε αυτήν ως «λευκή και θανατηφόρα».
Σήμερα, πάντως, υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός επιστημονικών ερευνών που καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση της ζάχαρης από μόνη της δεν προκαλεί παχυσαρκία, διαβήτη, καρδιαγγειακές παθήσεις ή καρκίνο. Το μόνο που σίγουρα προκαλεί είναι τερηδόνα.
Το όνομά της προέρχεται από την ινδική λέξη «sarkara» που σημαίνει πυριτόλιθος, λόγω των μικρών λευκών κρυστάλλων της. Οι πρώτες μέθοδοι επεξεργασίας της ζάχαρης ανάγονται στον 4ο αιώνα μ.Χ. και εφαρμόστηκαν στην Ινδία.
Τον 11ο αιώνα που τη γνώρισε η Ευρώπη μέσω των Σταυροφόρων, αλλά και των Αράβων εμπόρων, οι οποίοι τη μετέφεραν από τη Μέση Ανατολή, η ζάχαρη θεωρείτο είδος πολυτελείας και την έβρισκες μόνο στα σπίτια των πλούσιων και των αριστοκρατών. Ήταν τόσο ακριβή όσο και το πιπέρι και τα μπαχαρικά…
Τι είναι η ζάχαρη;
Η ζάχαρη είναι υδατάνθρακας. Είναι φυσικό προϊόν, το οποίο βρίσκεται σε όλα τα φρούτα και τα λαχανικά. Είναι το κύριο προϊόν της φωτοσύνθεσης- της διαδικασίας που χρησιμοποιούν τα φυτά για να μετατρέψουν την ηλιακή ενέργεια σε τροφή με τη μορφή φρουκτόζης και γλυκόζης.
Η γλυκόζη και η φρουκτόζη συνδυάζονται μέσα στα φυτά και σχηματίζουν τη σακχαρόχη, κοινώς τη ζάχαρη. Τη μεγαλύτερη ποσότητα ζάχαρης την εξάγουμε από δύο φυτά: το ζαχαροκάλαμο και το ζαχαρότευτλο.
Έχει μετρηθεί ότι ο εγκέφαλος χρειάζεται περίπου 130 γραμμάρια γλυκόζης καθημερινά, ενώ και οι μύες μας δεν πρόκειται να… κουνηθούν χωρίς αυτή την ουσία.
Οι περισσότεροι διατροφολόγοι σήμερα συμφωνούν ότι η ζάχαρη αν χρησιμοποιείται μετρημένα έχει πολύ λίγους κινδύνους για την υγεία μας. Άλλωστε, η γλυκόζη, στην οποία μετατρέπεται η ζάχαρη στο σώμα μας, αποτελεί το σημαντικότερο «καύσιμο» του οργανισμού μας, το οποίο χρειάζονται τα κύτταρα και ο εγκεφαλικός ιστός για να λειτουργούν σωστά.
Ομορφιά από… ζάχαρη
Αλλά και για την επιδερμίδα μας τα συστατικά της ζάχαρης είναι άκρως απαραίτητα. Όσο περισσότερη ενέργεια έχουν τα κύτταρα τόσο καλύτερα λειτουργούν και τόσο πιο γρήγορα αποβάλλουν τις άχρηστες ουσίες, ενώ έτσι «γεμίζουν» και οι ρυτίδες.
Έτσι η βιομηχανία καλλυντικών μέσω των ερευνών και των μελετών από επιστημονικές ομάδες κατάληξε ότι η ζάχαρη (ή η σακχαρόζη) είναι πολύτιμη σε διάφορα προϊόντα για το δέρμα.
Έχει αποδειχτεί ότι τα «γλυκά» μόρια παίζουν ρόλο στην παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης των δύο βασικών παραμέτρων για νεανικό και υγιές δέρμα.
Για ενυδάτωση: Κρατά την υγρασία στα κύτταρα, με αποτέλεσμα να είναι καλύτερα και αποτελεσματικότερα ενυδατωμένη η επιδερμίδα μας.
Για απολέπιση: Από την άλλη, χρησιμοποιείται σε προϊόντα απολέπισης, αφού οι λευκοί της κρύσταλλοι απομακρύνουν αποτελεσματικά τα νεκρά κύτταρα αφήνοντας την επιδερμίδα απαλή σαν μετάξι και λαμπερή.
Για λεύκανση: Ένα παράγωγο της ζάχαρης, η διυδραξιακετόνη συνδυασμένη με αμινοξέα απαλύνει τις κηλίδες από το δέρμα και χαρίζει καλύτερο χρώμα αλλά και τόνο, γι΄αυτό και χρησιμοποιείται σε κρέμες λεύκανσης.
Για επιδερμίδα… έτοιμη για χάδια: Τέλος, μην παραλείψετε, αν κάνετε μια επίσκεψη σε spa, να ζητήσετε ένα peeling με κρυστάλλους ζάχαρης. Συνήθως οι κούρες αυτές περιέχουν επιπλέον αιθέρια έλαια που κάνουν τη ζάχαρη ακόμη πιο αποτελεσματική.
Πηγή https://www.womanidol.com
Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com