31/12/2024
Υλικά για τη Σοκολατόπιτα
Για τη βάση:
• 200 γρ. μαύρη σοκολάτα (κουβερτούρα)
• 150 γρ. βούτυρο
• 200 γρ. ζάχαρη
• 4 αυγά
• 150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
• 50 γρ. κακάο σκόνη
• 1 πρέζα αλάτι
Για το σιρόπι:
• 250 ml νερό
• 200 γρ. ζάχαρη
• 50 γρ. κακάο
• 1 βανιλίνη (ή εκχύλισμα βανίλιας)
Για το γαρνίρισμα:
• Τριμμένη σοκολάτα ή νιφάδες
• Λίγη ζάχαρη άχνη ή σαντιγί ή παγωτό (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Προετοιμασία της βάσης
1. Λιώσε τη σοκολάτα: Σε μπεν μαρί ή στον φούρνο μικροκυμάτων, λιώσε την κουβερτούρα μαζί με το βούτυρο. Άφησέ τα να κρυώσουν ελαφρώς.
2. Χτύπησε τα αυγά και τη ζάχαρη: Σε ένα μεγάλο μπολ, χτύπησε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι το μείγμα να γίνει αφράτο και να διπλασιαστεί σε όγκο.
3. Ανακάτεψε τα υλικά: Πρόσθεσε τη λιωμένη σοκολάτα στο μείγμα των αυγών, ανακατεύοντας απαλά.
4. Πρόσθεσε τα στερεά υλικά: Κοσκίνισε το αλεύρι, το κακάο, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Ανακάτεψε τα στο μείγμα με μια σπάτουλα, μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως.
Ψήσιμο
1. Προθέρμανε τον φούρνο στους 180°C.
2. Βάλε το μείγμα σε ένα βουτυρωμένο ταψί ή φόρμα με αντικολλητικό χαρτί.
3. Ψήσε για περίπου 25-30 λεπτά, μέχρι να δημιουργηθεί κρούστα στην επιφάνεια, αλλά το εσωτερικό να παραμένει ζουμερό.
Προετοιμασία του σιροπιού
1. Σε ένα κατσαρολάκι, βάλε το νερό, τη ζάχαρη, το κακάο και τη βανίλια.
2. Ζέστανε το σιρόπι σε μέτρια φωτιά, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να δέσει ελαφρώς.
Σιρόπιασμα
1. Μόλις βγει η σοκολατόπιτα από τον φούρνο, τρύπησέ την με ένα πιρούνι.
2. Περιέχυσε το σιρόπι σιγά-σιγά, ώστε να το απορροφήσει πλήρως. Άφησε τη σοκολατόπιτα να κρυώσει.
Κόψε τη σοκολατόπιτα σε κομμάτια και γαρνίρισε με τριμμένη σοκολάτα, ζάχαρη άχνη ή σαντιγί. Συνόδευσέ τη με παγωτό βανίλια για ακόμα πιο απολαυστική εμπειρία!
Πηγή https://www.womenonly.gr