ΚεντρικήΠεριβάλλον

Οι λύκοι της Ευρώπης στο στόχαστρο μετά την χαλάρωση του πλαισίου προστασίας

4/12/2024

Παρά τις προειδοποιήσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων για διατάραξη της οικολογικής ισορροπίας, η πλειοψηφία των χωρών της ΕΕ ενέκρινε πρόταση που υποβαθμίζει το καθεστώς προστασίας για τον λύκο, κυρίως λόγω των επιπτώσεων στην κτηνοτροφία από την αύξηση του πληθυσμού.

Από τα είδη που απολαμβάνουν «αυστηρή προστασία» από τη θανάτωση, ο λύκος θα περάσει από τις 7 Μαρτίου στα «προστατευόμενα» είδη της Συνθήκης της Βέρνης για την προστασία της άγριας ζωής στην Ευρώπη.

Μέχρι σήμερα, ο λύκος προστατευόταν από το κυνήγι ή την εσκεμμένη θανάτωση ή αιχμαλώτιση, εκτός από περιπτώσεις που αποτελεί σοβαρή απειλή για τα εκτρεφόμενα ζώα ή την ασφάλεια των ανθρώπων.

Το νέο πλαίσιο προβλέπει πως οποιαδήποτε «εκμετάλλευση» των λύκων θα «πρέπει να ρυθμίζεται προκειμένου να διατηρηθούν οι πληθυσμοί εκτός κινδύνου».

Κάτι που σημαίνει ότι το κυνήγι λύκων θα γίνει πιο εύκολο.

Στα μέσα Σεπτεμβρίου, 20 περιβαλλοντικές οργανώσεις είχαν στείλει επιστολή στον υπουργό Περιβάλλοντος Θεόδωρο Σκυλακάκη για τη διατήρηση του καθεστώτος προστασίας, ζητώντας να συνταχθεί μια επιστημονικά τεκμηριωμένη προσέγγιση για τη διατήρηση των ειδών και των οικοσυστημάτων.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ, ο εκτιμώμενος συνολικός πληθυσμός στην Ευρώπη αυξήθηκε από τα 11.193 άτομα το 2012 στα 20.300 το 2023.

H επιστροφή των λύκων στην Πάρνηθα ήταν σημαντικό παράδειγμα επιτυχίας στην προστασία του περιβάλλοντος (εικόνα αρχείου)

«Βήμα οπισθοδρόμησης»

Η  αλλαγή καθεστώτος είχε προταθεί πέρυσι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έπειτα από αντιδράσεις κτηνοτρόφων και κυνηγών.

«Σημαντικά νέα για τις αγροτικές κοινότητες και τους αγρότες μας. Χρειαζόμαστε μια ισορροπημένη προσέγγιση ανάμεσα στη διατήρηση της άγριας ζωής και την προστασία των περιουσιών μας» σχολίασε μετά την ψηφοφορία η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία μάλιστα είχε χάσει ένα πόνι από επίθεση λύκου το 2022.

Την εξέλιξη καταδίκασαν ωστόσο οι φιλοζωικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Ταμείου για την Καλή Μεταχείριση των Ζώων.

«Η σημερινή απόφαση αποτελεί επικίνδυνο βήμα οπισθοδόμησης για την βιοποικιλότητα και θέτει ένα ανησυχητικό προηγούμενο για τη διατήρηση της άγριας ζωής στην Ευρώπη» ανακοίνωσε η οργάνωση.

Η μόνη περίπτωση να μην εφαρμοστεί το μέτρο, σύμφωνα με τη Συνθήκη της Βέρνης, είναι να υποβάλει ένσταση τουλάχιστον το ένα τρίτο των 46 χωρών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η αύξηση του πληθυσμού των λύκων στην Ευρώπη και η επιστροφή του σε χώρες από τις οποίες είχε κυνηγηθεί μέχρι θανάτου θεωρείται ένα παράδειγμα επιτυχίας στην προστασία του περιβάλλοντος.

Στα μέσα Σεπτεμβρίου, 20 περιβαλλοντικές οργανώσεις είχαν στείλει επιστολή στον υπουργό Περιβάλλοντος Θεόδωρο Σκυλακάκη για τη διατήρηση του καθεστώτος προστασίας, ζητώντας να συνταχθεί μια επιστημονικά τεκμηριωμένη προσέγγιση για τη διατήρηση των ειδών και των οικοσυστημάτων.

«Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κινδυνεύει σοβαρά να δημιουργήσει προηγούμενο για άλλα είδη και να ανοίξει την πόρτα σε περαιτέρω αλλαγές στη νομοθεσία της ΕΕ για τη φύση» προειδοποιούσαν.

Επισήμαιναν ακόμα πως οι λύκοι, ως κορυφαίοι θηρευτές, παίζουν ζωτικό ρόλο στη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας.

Λύκοι ζουν σήμερα σε όλες τις χώρες-μέλη εκτός της Ιρλανδίας, της Κύπρου και της Μάλτας.

Πηγή https://www.in.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Ένας πολιτικός πεθαίνει και πάει στον… παράδεισο!

xristiana

«Οι Επείγουσες Νοσοκοκομειακές Λοιμώξεις»

xristiana

DW: Ανακύκλωση σαπουνιών από τα ξενοδοχεία

xristiana