ΚεντρικήΠεριβάλλον

Καύσωνας: Γιατί πλήττει περισσότερο τους νέους από τους ηλικιωμένους

8/12/2024

Μια πρόσφατη μελέτη των θανάτων που σχετίζονται με τη θερμοκρασία στο Μεξικό ανατρέπει τις συμβατικές αντιλήψεις σχετικά με το ποια ηλικιακή ομάδα πλήττεται περισσότερο από την ακραία ζέστη. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σε υψηλότερες θερμοκρασίες και υγρασία, η ζέστη σκοτώνει πολύ περισσότερους νέους κάτω των 35 ετών απ’ ό,τι τους άνω των 50 ετών.

Για δεκαετίες, οι ειδικοί σε θέματα υγείας και καιρού προειδοποιούσαν ότι οι ηλικιωμένοι και τα μικρότερα παιδιά ήταν πιο ευάλωτοι στους καύσωνες. Αλλά αυτή η μελέτη που εξετάζει όλους τους θανάτους στο Μεξικό από το 1998 έως το 2019 δείχνει ότι όταν ο συνδυασμός υγρασίας και θερμοκρασίας φτάνει σε δυσάρεστα επίπεδα, όπως τα μέσα έως τα πάνω 80 Φαρενάιτ (περίπου 30 βαθμοί Κελσίου) και 50% σχετική υγρασία, υπήρχαν σχεδόν 32 θάνατοι ατόμων ηλικίας 35 ετών που σχετίζονται με τη θερμοκρασία για κάθε θάνατο που σχετίζεται με τη θερμοκρασία σε κάποιον 50 ετών και άνω.

Η μελέτη στο περιοδικό Science Advances δείχνει μια ιδιαίτερα εκπληκτική αιχμή θανάτων που σχετίζονται με τη ζέστη σε μια ηλικιακή ομάδα που θεωρείται νέα και εύρωστη: Άτομα μεταξύ 18 και 35 ετών. Μόνο αυτή η ηλικιακή ομάδα είχε εννέα φορές περισσότερους θανάτους που σχετίζονται με τη θερμοκρασία από ό,τι οι ηλικιωμένοι άνω των 50 ετών.

Οι συγγραφείς της μελέτης και οι εξωτερικοί εμπειρογνώμονες προσπαθούν να καταλάβουν το γιατί. Τα δημογραφικά στοιχεία από μόνα τους δεν εξηγούν γιατί περισσότεροι νεαροί ενήλικες Μεξικανοί πεθαίνουν σε μεγάλη ζέστη απ’ ό,τι οι μεγαλύτεροι. Δύο θεωρίες: Οι εργαζόμενοι σε εξωτερικούς χώρους που δεν μπορούν να ξεφύγουν από τη ζέστη και οι νέοι που δεν γνωρίζουν τα όριά τους.

«Διαπιστώσαμε ότι οι νεότεροι άνθρωποι είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στην υγρή ζέστη», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Τζέφρι Σρέιντερ, οικονομολόγος για το κλίμα στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια. «Καθώς το κλίμα θερμαίνεται, θα μετατοπίσουμε πραγματικά το βάρος της θνησιμότητας που σχετίζεται με τη θερμοκρασία προς τα νεότερα άτομα και μακριά από τα ηλικιωμένα άτομα που τείνουν να είναι πιο ευάλωτα στις χαμηλές θερμοκρασίες».

Σύμφωνα με τη μελέτη, τα δεδομένα από το κρύο δείχνουν περισσότερους από 300 θανάτους κατοίκων του Μεξικού ηλικίας 50 ετών και άνω για κάθε νέο άτομο που πεθαίνει από τις χαμηλές θερμοκρασίες, μεταδίδει το Associated Press.

«Οι άνθρωποι όλων των ηλικιών κινδυνεύουν όλο και περισσότερο από την άνοδο των θερμοκρασιών και η μελέτη αυτή δείχνει ότι εκείνοι που ίσως θεωρούσαμε σχετικά ασφαλείς από τις δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία που σχετίζονται με τη ζέστη ίσως να μην είναι και τόσο», δήλωσε η Μαρίνα Ρομανέλο, εκτελεστική διευθύντρια του Lancet Countdown που παρακολουθεί τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην υγεία. Η ίδια δεν συμμετείχε στην ομάδα μελέτης.

«Η ζέστη είναι ένας πολύ πιο επικίνδυνος σιωπηλός δολοφόνος από ό,τι οι περισσότεροι άνθρωποι αναγνωρίζουν ότι είναι, και αυτή η ζέστη θέτει όλο και περισσότερο σε κίνδυνο την υγεία και την επιβίωσή μας», δήλωσε η Ρομανέλο σε ηλεκτρονικό μήνυμα.

Οι συγγραφείς της μελέτης αποφάσισαν να εξετάσουν τους θανάτους που σχετίζονται με τον καιρό στο Μεξικό, επειδή η χώρα αυτή όχι μόνο διαθέτει λεπτομερή στοιχεία θνησιμότητας, αλλά έχει μια ποικιλία διαφορετικών κλιμάτων που την καθιστούν ιδανικό μέρος για να μελετηθεί σε βάθος, δήλωσε ο Σρέιντερ.

Οι ερευνητές θέλουν επίσης να καταλάβουν αν πρόκειται για μια κατάσταση μόνο στο Μεξικό ή αν άλλα θερμότερα τμήματα του πλανήτη έχουν παρόμοιες αιχμές σε θανάτους νεαρών ενηλίκων σε συνθήκες υψηλής ζέστης και υγρασίας.

Αρχικά η ομάδα ήθελε να εξετάσει μόνο τους θανάτους και αυτό που οι επιστήμονες αποκαλούν θερμοκρασίες υγρού βολβού της υδρόσφαιρας, αλλά όταν εξέτασαν τις διαφορές ηλικίας, εξεπλάγησαν και έψαξαν με μεγαλύτερη λεπτομέρεια, δήλωσε ο Σρέιντερ. Η θερμοκρασία υγρής σφαίρας, η οποία προορίζεται να αντικατοπτρίζει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα ψύχεται από μόνο του, προκύπτει χρησιμοποιώντας ένα περίπλοκο σύστημα μέτρησης που συνυπολογίζει την υγρασία και την ηλιακή ακτινοβολία. Μια θερμοκρασία υγρού βολβού της σφαίρας 35 βαθμών Κελσίου (95 βαθμών Φαρενάιτ) θεωρείται ότι είναι το όριο για την ανθρώπινη επιβιωσιμότητα. Τα περισσότερα μέρη δεν φτάνουν αυτό το επίπεδο.

Οι ερευνητές προσδιόρισαν τη θνησιμότητα που σχετίζεται με τη θερμοκρασία μέσω πολύπλοκης στατιστικής ανάλυσης που συγκρίνει πολυάριθμους παράγοντες στον αριθμό των θανάτων και αφαιρεί ό,τι μπορεί εκτός από τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας, δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Αντριου Γουίλσον, ερευνητής κλιματικών οικονομικών του Κολούμπια.

Οι ερευνητές υπολόγισαν επίσης την ιδανική θερμοκρασία για το πότε υπάρχουν οι λιγότεροι υπερβολικοί θάνατοι σε κάθε ηλικιακή ομάδα. Το σημείο θερμοκρασίας των νεότερων ενηλίκων είναι περίπου εννέα βαθμούς Φαρενάιτ (πέντε βαθμούς Κελσίου) πιο δροσερό από ό,τι για τους ηλικιωμένους, δήλωσαν οι Σρέιντερ και Γουίλσον.

Ορισμένοι εξωτερικοί εμπειρογνώμονες σε θέματα υγείας και κλίματος αρχικά προβληματίστηκαν για την υψηλότερη θνησιμότητα των νέων που παρατηρήθηκε στη μελέτη. Ο συν-συγγραφέας Patrick Kinney, καθηγητής αστικής υγείας και βιωσιμότητας στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, δήλωσε ότι είναι πιθανό η μελέτη να περιλάμβανε μεγαλύτερο ποσοστό εργαζομένων σε εξωτερικούς χώρους που εκτίθενται στη ζέστη από ό,τι προηγούμενες μελέτες.

Η επίσης συγγραφέας της μελέτης Τερέζα Καβάζος, κλιματολόγος στο Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας και Ανώτατης Εκπαίδευσης της Ensenada στο Μεξικό, δήλωσε ότι θυμάται τις γενιές του πατέρα της να κάνουν σιέστα στην υψηλή θερμοκρασία της ημέρας και αυτό ήταν υγιές. Αυτό δεν συμβαίνει τόσο συχνά τώρα, είπε.

«Υπάρχει μεγάλος πληθυσμός που είναι ευάλωτος στο μέλλον. Ούτε καν στο μέλλον, αυτή τη στιγμή», δήλωσε η Καβάζος. Ανέφερε τρία μεξικανικά κύματα καύσωνα φέτος που έπληξαν το κέντρο της χώρας και διατήρησαν τη θανατηφόρα ζέστη κατά τη διάρκεια της νύχτας, ώστε οι άνθρωποι να έχουν ελάχιστη ανακούφιση. Συνήθως οι δροσερές νύχτες επιτρέπουν στον οργανισμό να ανακάμψει.
Οι νεότεροι άνθρωποι συχνά έχουν την αίσθηση ότι είναι άτρωτοι στις ακραίες καιρικές συνθήκες και κάνουν πράγματα που αυξάνουν τον κίνδυνο, όπως το να αθλούνται σε υψηλές θερμοκρασίες, δήλωσε.

«Η υψηλή υγρασία καθιστά πολύ πιο δύσκολο για το σώμα να δροσιστεί μέσω της εφίδρωσης – που είναι ο τρόπος με τον οποίο το σώμα μας παραμένει κυρίως δροσερό», δήλωσε ο Δρ Ρενέ Σάλας, γιατρός επειγόντων περιστατικών και ειδικός στην κλιματική αλλαγή στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ. Δεν συμμετείχε στην ομάδα μελέτης. «Έτσι, κάποιος νέος και υγιής που εργάζεται έξω με ζέστη και υψηλή υγρασία μπορεί να φτάσει σε ένα σημείο όπου το σώμα δεν μπορεί πλέον να ψύχεται με ασφάλεια – προκαλώντας μια θανατηφόρα μορφή θερμικής βλάβης που ονομάζεται θερμοπληξία».

Πηγή https://www.newmoney.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Επανεκκινεί τη δημιουργία του παιδιατρικού νοσοκομείου Θεσσαλονίκης το Ίδρυμα “Σταύρος Νιάρχος”

xristiana

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων

xristiana

Σαντορίνη: Καρχαρίας ξεβράστηκε σε παραλία του νησιού (φώτο)

xristiana