17/11/2024
Ένα πορτοκαλί λαχανικό που καταναλώνεται ευρέως σε ολόκληρο τον κόσμο μπορεί να προσφέρει εξαιρετικά οφέλη για την υγεία, από την ενίσχυση της υγείας της καρδιάς και του εντέρου μέχρι την προστασία από καρκίνο και υψηλή χοληστερόλη. Παράλληλα βοηθά και στην απώλεια βάρους. Γνωρίζατε, όμως, ότι προέρχεται από την Περσία;
Συγκεκριμένα, η προέλευσή του ορίζεται στην Κεντρική Ασία, ωστόσο στην άγρια μορφή του λέγεται ότι κατάγεται από την Περσία, δηλαδή τις περιοχές που σήμερα ορίζονται ως Ιράν και Αφγανιστάν. Γνωστό για οφέλη του στη λειτουργία και προστασία της όρασης, αυτό το ευέλικτο λαχανικό δεν περιορίζεται μόνο σε αυτό. Η διατροφολόγος, Kerry Torrens, παρουσιάζει στο BBC Good Food τα συνολικά οφέλη του για την υγεία.
Το πορτοκαλί λαχανικό και η διατροφική του αξία
Ένα δημοφιλές λαχανικό ρίζας της οικογένειας των Apiaceae, τα καρότα (daucus carota) είναι απίστευτα ευέλικτα, καθώς μπορούμε να τα απολαύσουμε ωμά ως σνακ ή σε σαλάτες, μαγειρεμένα για σούπες ή ως προσθήκη σε γλυκά.
Αν και οι περισσότεροι από εμάς συνδέουμε τα καρότα με το έντονο πορτοκαλί τους χρώμα, τα καρότα ήταν αρχικά κίτρινα και μωβ. Το πιο συχνά καταναλωμένο μέρος του φυτού είναι η ρίζα, αν και ο μίσχος και τα φύλλα είναι επίσης βρώσιμα και χρησιμοποιούνται σε ορισμένα μέρη του κόσμου ως βότανο ή φύλλο για σαλάτα.
Στη δυτική διατροφή, τα καρότα είναι μια σημαντική πηγή διατροφικών καροτενοειδών και συμβάλλουν πολύτιμα στις απαιτήσεις μας σε βιταμίνη Α.
Διατροφικό προφίλ των καρότων
Μια μερίδα 80g καρότων (ωμά) παρέχει:
- 27 kcal/117 kJ
- 0,4 g πρωτεΐνης
- 0,3 γρ λίπος
- 6,2 γρ υδατάνθρακες
- 3,1 γρ φυτικές ίνες
- 142 mg καλίου
- 2 mg βιταμίνη C
Μια μερίδα 80 γραμμάρια καρότα συμβάλλει ένα από τα πέντε φρούτα και λαχανικά που πρέπει να καταναλώνετε την ημέρα.
Τα κορυφαία 5 οφέλη των καρότων για την υγεία
- Είναι πλούσια πηγή διαιτητικών καροτενοειδών
- Μπορούν να υποστηρίξουν την ισορροπία της χοληστερόλης και την υγεία της καρδιάς
- Μπορούν να βοηθήσουν με τους στόχους απώλειας βάρους
- Μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου
- Μπορούν να υποστηρίξουν την υγεία του εντέρου
1. Πλούσια πηγή διαιτητικών καροτενοειδών
Όπως υποδηλώνει το όνομά τους, τα καρότα είναι πλούσια σε φυτικές ενώσεις που ονομάζονται καροτενοειδή. Αυτές οι ενώσεις συσσωρεύονται στη ρίζα, το μέρος που μας αρέσει περισσότερο να τρώμε. Περίπου το 80% των καροτενοειδών στα καρότα είναι ένας τύπος που ονομάζεται β-καροτένιο και συχνά αναφέρεται ως προβιταμίνη Α επειδή τα μετατρέπουμε σε βιταμίνη Α στα έντερά μας.
Η πλειονότητα αυτών των καροτενοειδών βρίσκεται στη σάρκα ή στο εξωτερικό τμήμα της ρίζας και όχι στον πυρήνα. Τα καροτενοειδή παίζουν σημαντικό ρόλο στην όραση.
Ρόφημα με 2 απλά συστατικά σας βοηθά να κάψετε θερμίδες ενώ κοιμάστε
Τα καροτενοειδή βοηθούν επίσης στη διατήρηση της καλής λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος, είναι σημαντικά για το δέρμα μας και την υγιή γήρανση και υποστηρίζουν τους βλεννογόνους μας σε σημαντικές περιοχές όπως το αναπνευστικό σύστημα.
Είναι ενδιαφέρον ότι όταν μαγειρεύουμε τα καρότα, μπορούμε να βελτιώσουμε ή τουλάχιστον να διατηρήσουμε την περιεκτικότητά τους σε καροτενοειδή. Καθαρίστε και απολαύστε τα με λίγο λάδι και θα αυξήσετε την ικανότητά σας να απορροφάτε ακόμη περισσότερο την περιεκτικότητα σε προβιταμίνη Α.
2. Μπορούν να υποστηρίξουν την ισορροπία της χοληστερόλης και την υγεία της καρδιάς
Τα καρότα είναι πηγή φυτικών ινών καθώς και βιταμίνης C, που συμβάλλουν στις προστατευτικές ιδιότητες της καρδιάς. Τα καρότα φαίνεται επίσης να βοηθούν στην τροποποίηση της απορρόφησης της χοληστερόλης και μπορεί να βελτιώσουν την ισορροπία της χοληστερόλης ως αποτέλεσμα.
Ωστόσο, πολλά από αυτά τα στοιχεία προέρχονται από μελέτες σε ζώα και απαιτούνται περισσότερες δοκιμές σε ανθρώπους για να επιβεβαιωθούν τα οφέλη για την καρδιά.
3. Μπορούν να βοηθήσουν με τους στόχους απώλειας βάρους
Χαμηλά σε θερμίδες και καλή πηγή φυτικών ινών, η έρευνα δείχνει ότι η συμπερίληψη λαχανικών, όπως τα καρότα, στη διατροφή σας βοηθά στην αύξηση της πληρότητας και της αίσθησης κορεσμού. Ωστόσο, ορισμένα σχέδια απώλειας βάρους, όπως τα προγράμματα διατροφής με πολύ χαμηλούς υδατάνθρακες, συμβουλεύουν να αποφεύγετε τα καρότα επειδή συμβάλλουν περισσότερο στον τρόπο με τους απλούς υδατάνθρακες.
Αυτή η προσέγγιση αγνοεί τα άλλα οφέλη για την υγεία των καρότων και το γεγονός ότι, όταν καταναλώνονται σε πλήρη μορφή, η δομή, οι φυτικές ίνες και η υψηλή περιεκτικότητα σε νερό συμβάλλουν στη μείωση της όρεξης. Η φυσική τους γλυκύτητα μπορεί επίσης να είναι χρήσιμη για τη μείωση άλλων σακχάρων στη διατροφή.
4. Μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου
Οι προστατευτικές φυτικές ενώσεις σημαίνουν ότι τα καρότα έχουν συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου, αν και τα στοιχεία που το υποστηρίζουν δεν είναι πειστικά. Ο μειωμένος κίνδυνος μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι τα άτομα που απολαμβάνουν τα καρότα είναι πιο πιθανό να τρώνε μια υγιεινή διατροφή, πλούσια σε μεγάλη ποικιλία λαχανικών.
5. Μπορούν να υποστηρίξουν την υγεία του εντέρου
Μια μελέτη σε νεαρές γυναίκες που έτρωγαν αρκετά καρότα για να λαμβάνουν 15 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα για μια περίοδο τριών εβδομάδων ανέφερε ότι οι φυτικές ίνες ήταν εξαιρετικά ζυμώσιμες.
Επιπλέον, μελέτες επιβεβαιώνουν ότι το λαχανικό έχει πρεβιοτικό ρόλο, πράγμα που σημαίνει ότι οι ίνες καρότου είναι μια καλή πηγή καυσίμου για τα ευεργετικά βακτήρια που βρίσκονται στο έντερο. Πολλά από αυτά τα βακτήρια του εντέρου παράγουν λιπαρά οξέα βραχείας αλύσου τα οποία έχουν οφέλη όχι μόνο για το έντερο αλλά και για την ευρύτερη υγεία μας.
Πηγή: https://www.oloygeia.gr
Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com