13/11/2024
«Τα ευρήματά μας καθιστούν σαφές ότι δεν χρειάζεται να αρχίσετε να τρέχετε μαραθώνιους για να προλάβετε την κολπική μαρμαρυγή και άλλες μορφές καρδιακής νόσου», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Sean Heffron, καρδιολόγος στο NYU Langone Health στη Νέα Υόρκη.
«Η μέτρια δραστηριότητα μπορεί, με την πάροδο του χρόνου, να σάς βοηθήσει να έχετε μια υγιή καρδιά», σημειώνει.
Η κολπική μαρμαρυγή εμφανίζεται όταν οι άνω θάλαμοι της καρδιάς (κόλποι) χτυπούν ακανόνιστα. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να αυξήσει σημαντικά τις πιθανότητες ενός ατόμου για εγκεφαλικό επεισόδιο και καρδιακή ανεπάρκεια.
Θα μπορούσε η άσκηση να βοηθήσει στη μείωση αυτού του κινδύνου;
Για να το διαπιστώσουν, ο Heffron και οι συνεργάτες του μελέτησαν δεδομένα καθημερινής δραστηριότητας ενός έτους από περισσότερους από 6.000 χρήστες του Fitbit στις Ηνωμένες Πολιτείες και τα συνέκριναν με ιατρικά αρχεία.
Διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που ανταποκρίνονταν στις συστάσεις της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας για μέτρια έως έντονη άσκηση 2,5 έως 5 ώρες την εβδομάδα, είχαν 60% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης μαρμαρυγής με την πάροδο του χρόνου σε σύγκριση με εκείνους που δεν το έκαναν.
Μέτριας έντασης άσκηση μπορεί να σημαίνει γρήγορος περίπατος ή ακόμη και καθαριότητα σπιτιού, ενώ έντονη άσκηση μπορεί να είναι το τζόκινγκ ή το κολύμπι.
Τα οφέλη αυξάνονταν με την αύξηση της άσκησης: Για παράδειγμα, οι άνθρωποι που έκαναν περισσότερες από πέντε ώρες άσκηση την εβδομάδα, είδαν τον κίνδυνο εμφάνισης μαρμαρυγής να μειώνεται κατά 65%.
Το επόμενο βήμα για την ερευνητική ομάδα του NYU είναι να χρησιμοποιήσουν δεδομένα του Fitbit για να διαπιστώσουν ποια ώρα είναι καλύτερο να ασκείται κανείς για την υγεία της καρδιάς: το πρωί ή το βράδυ.
Η μελέτη θα παρουσιαστεί τις επόμενες ημέρες στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας (AHA) στο Σικάγο.
Πηγή https://www.oloygeia.gr
Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com