ΚεντρικήΥγεία

Κρόκος Κοζάνης: Εννέα σημαντικά οφέλη στην εγκυμοσύνη

11/9/2022

Γιατί να εντάξετε τον κρόκο Κοζάνης στη διατροφή σας την περίοδο της εγκυμοσύνης και τι να προσέξετε.

Ο κρόκος Κοζάνης ή αλλιώς σαφράν είναι ένα μπαχαρικό γνωστό για τις αρωματικές του ιδιότητες. Παράγεται κυρίως στο Ιράν, την Ινδία και την Ελλάδα και αποτελεί ένα από τα πιο πολυχρησιμοποιημένα μπαχαρικά στις ανατολίτικες κουζίνες. Ο κρόκος Κοζάνης θεωρείται ιδιαίτερα ωφέλιμος για τον οργανισμό και το ίδιο ισχύει και για την περίοδο της εγκυμοσύνης.

Κρόκος Κοζάνης: Είναι ασφαλής η κατανάλωσή του την περίοδο της εγκυμοσύνης;

Ο κρόκος Κοζάνης είναι ένα από τα μπαχαρικά που μπορεί να καταναλώνεται άφοβα την περίοδο της εγκυμοσύνης, αρκεί η κατανάλωσή του να γίνεται με μέτρο. Σύμφωνα με μελέτες, η υπερκατανάλωση μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα συσπάσεις της μήτραςθρομβοπενίααιμορραγία, ακόμα και αποβολή.

Επίσης, μία μερίδα γιατρών συμβουλεύει την αποφυγή της κατανάλωσης κρόκου Κοζάνης το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης λόγω του αυξημένου κινδύνου αποβολής. Άλλοι, προτείνουν την κατανάλωσή του μετά τον 5ο μήνα εγκυμοσύνης, από όταν δηλαδή το μωρό αρχίζει να κινείται στη μήτρα και έπειτα.

krokos-kozanis-egkymosyni.jpg
Πηγή φωτογραφίας: Unsplash.com / Vera De

Κρόκος Κοζάνης: Πόσο μπορεί να καταναλώνει η μέλλουσα μητέρα;

Οι έγκυες γυναίκες καλό είναι να μην καταναλώνουν περισσότερο από 0,5 με 2 mg σαφράν την ημέρα μετά το πρώτο τρίμηνο. Έρευνες δείχνουν ότι η με μέτρο κατανάλωση του κρόκου Κοζάνης στην εγκυμοσύνη έχει σημαντικά οφέλη για τη μέλλουσα μητέρα όπως ότι ενισχύει την ελαστικότητα της μήτρας βοηθώντας έτσι στον τοκετό.

Κρόκος Κοζάνης: Τα οφέλη στην εγκυμοσύνη

Τα οφέλη της με μέτρο κατανάλωσης του κρόκου Κοζάνης είναι πολλά περισσότερα. Πιο συγκεκριμένα:

Βοηθά στη διαδικασία της πέψης

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Iranian Journal of Basic Medical Sciences το 2013 αναφέρει ότι οι στυπτικές ιδιότητες του σαφράν ενισχύουν τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

Ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση

Ο κρόκος Κοζάνης περιέχει συστατικά όπως είναι κροσίν,η τα οποία θεωρούνται ότι ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση.

Ανακουφίζει από πόνους και κράμπες

Την περίοδο της εγκυμοσύνης οι μύες και τα οστά διαστέλλονται για να φιλοξενήσει το σώμα της εγκύου το αναπτυσσόμενο έμβρυο. Οι πόνοι και οι κράμπες είναι από τα συνήθη συμπτώματα κύησης και ο κρόκος Κοζάνης μπορεί να προσφέρει ανακούφιση λόγω της αντιφλεγμονώδης ιδιότητάς του.

Top View Of Young Pregnant Woman Feeling Cramp While Suffering From Pain On Bed

Βοηθάει στον καλύτερο ύπνο

Πολλές γυναίκες στην εγκυμοσύνη αντιμετωπίζουν αϋπνίες και γενικότερα διαταραχές ύπνου. Ο κρόκος Κοζάνης έχει ιδιότητες που βοηθούν στην χαλάρωση και θεωρείται ότι βελτιώνει την ποιότητα ύπνου.

Ενισχύει την καλή διάθεση

Οι ορμονικές αλλαγές συνεπάγονται σκαμπανεβάσματα στη διάθεση της εγκύου ενώ συχνά η μέλλουσα μητέρα νιώθει άγχος για την εγκυμοσύνη και τον τοκετό. Ο κρόκος Κοζάνης έχει αντικαταθλιπτικές ιδιότητες και μπορεί να βοηθήσει στην βελτίωση της διάθεσης.

Ενισχύει την υγεία της καρδιάς

Οι αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του κρόκου Κοζάνης διατηρούν τα επίπεδα της χοληστερόλης σε σταθερά επίπεδα και ενισχύουν την καρδιαγγειακή υγεία.

Μπορεί να βοηθήσει στον τοκετό

Το σαφράν επηρεάζει τις συσπάσεις της μήτρας και η κατανάλωσή του μπορεί να λειτουργήσει βοηθητικά στον τοκετό.

Βοηθά στην αντιμετώπιση της τριχόπτωσης

Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες του κρόκου Κοζάνης μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της τριχόπτωσης και γενικά στην υγεία των μαλλιών. Το σαφράν είναι μάλιστα βασικό συστατικό σε πολλά προϊόντα μαλλιών.

Ανακουφίζει από τις πρωινές ναυτίες

Οι πρωινές ναυτίες είναι σύνηθες σύμπτωμα της εγκυμοσύνης και ιδιαίτερα το πρώτο τρίμηνο. Κάποιες έρευνες υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση ροφήματος με κρόκο Κοζάνης μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των πρωινών ναυτιών.

Με πληροφορίες από momjunction.com

Πηγή: https://www.mothersblog.gr

Πηγή φωτογραφιών: https://www.mothersblog.gr

Related posts

Εθελοντική Αιμοδοσία Του Ποντιακού Συλλόγου Παναγία Σουμελά

xristiana

Aμυγδαλέλαιο: Δύο τρόποι να το εντάξεις στην καθημερινή σου ρουτίνα περιποίησης

xristiana

Δράσεις ευαισθητοποίησης για την κλιματική αλλαγή

xristiana