ΚεντρικήΥγεία

Ρίγος και ημικρανία: Ποια είναι η σύνδεση μεταξύ τους;

11/9/2022

Τα επεισόδια ημικρανίας μπορούν να προκαλέσουν μια ποικιλία συμπτωμάτων, από ευαισθησία στο φως έως ζάλη. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι νιώθουν ακόμη και ρίγος. Αυτό πιθανότατα οφείλεται σε αλλαγές στον εγκέφαλο που μπορεί να συμβούν όταν αναπτύσσεται ένα επεισόδιο ημικρανίας.

Η ημικρανία μπορεί να προκαλέσει ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων και πολλά από αυτά διαφέρουν από άτομο σε άτομο.

Τα κοινά συμπτώματα κατά τη διάρκεια μιας ημικρανίας μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • παλλόμενο πόνο
  • πόνο σε διάφορες περιοχές του κεφαλιού
  • ζάλη
  • ναυτία ή έμετο
  • ευαισθησία στο φως και τον ήχο
puretos-rigos.jpg

Το ρίγος

Σε μερικούς ανθρώπους, τα ρίγη μπορούν να προκληθούν ως σύμπτωμα ημικρανίας κατά τη διάρκεια οποιουδήποτε σταδίου (λίγες ώρες ή ακόμα και λίγες ημέρες) πριν παρουσιαστεί ένα επεισόδιο ημικρανίας.

Για να κατανοήσουμε πώς το ρίγος μπορεί να συνδέεται με ένα επεισόδιο ημικρανίας, είναι χρήσιμο να κατανοήσουμε πρώτα πώς η ημικρανία επηρεάζει τον εγκέφαλο.

Σύμφωνα με έρευνα του 2018, η ημικρανία μπορεί να οδηγήσει τόσο σε δομικές όσο και σε λειτουργικές αλλαγές στον εγκέφαλο. Οι επιστήμονες έχουν παρατηρήσει αλλαγές σε συγκεκριμένες περιοχές και νευρώνες του εγκεφάλου, καθώς και νεύρα εκτός του εγκεφάλου. Επιπλέον, οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι ορισμένα μόρια και υποδοχείς μπορεί επίσης να σχετίζονται με την ανάπτυξη ημικρανίας.

Αλλά πώς μπορούν οι αλλαγές στον εγκέφαλο που σχετίζονται με την ημικρανία να οδηγήσουν σε συμπτώματα όπως η εφίδρωση ή το ρίγος; Σε μια ανασκόπηση του 2015, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα περισσότερα συμπτώματα ημικρανίας προέρχονται από διάφορες περιοχές του εγκεφάλου.

Οι περιοχές είναι οι εξής:

  • ο υποθάλαμος
  • το εγκεφαλικό στέλεχος
  • ο φλοιός

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι νευρολογικές αλλαγές σε αυτές τις περιοχές του εγκεφάλου προκαλούν συμπτώματα που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια των σταδίων πριν από μια κρίση ημικρανίας.

Οι περισσότεροι άνθρωποι νιώθουν ρίγος όταν η θερμοκρασία του σώματός τους πέφτει. Μια μελέτη του 2020 διαπίστωσε επίσης ότι οι γυναίκες που αντιμετωπίζουν χρόνια ημικρανία ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν ότι είχαν κρύα χέρια ή πόδια. Αυτό πιθανότατα οφείλεται στις αλλαγές των αιμοφόρων αγγείων που συμβαίνουν κατά το επεισόδιο μιας ημικρανίας.

Επιπλέον, ο εγκεφαλικός φλοιός εμπλέκεται στην κίνηση των μυών και τα ρίγη είναι το αποτέλεσμα της ακούσιας σύσφιξης και χαλάρωσης των μυών. Αν και το ρίγος συνδέεται πιο στενά με τη δραστηριότητα στον υποθάλαμο, ο εγκεφαλικός φλοιός εξακολουθεί να παίζει ρόλο στον τρόπο που μπορεί ένας άνθρωπος να αντιληφθεί τις αισθήσεις στο σώμα του όπως το ρίγος.

Τελικά, οι αλλαγές σε αυτές τις περιοχές του εγκεφάλου μπορεί να κάνουν μερικούς ανθρώπους να νιώθουν ρίγος κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου ημικρανίας, μεταξύ πολλών άλλων συμπτωμάτων.

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Νέος κύκλος διανομών τροφίμων και υλικών στους δικαιούχους ΤΕΒΑ

xristiana

Εποχικές αλλεργίες στην εγκυμοσύνη

xristiana

Παρά Θίν αλός 2022

xristiana