ΚεντρικήΥγεία

Αιματέμεση: Πόσο επείγουσα κατάσταση είναι το αίμα στον εμετό – Οι πιθανές αιτίες

22/11/2024

Τι είναι η αιματέμεση;

Αιματέμεση σημαίνει εμετός αίματος. Μπορεί να κάνετε εμετό αίματος μαζί με το περιεχόμενο του στομάχου ή μόνο αίμα.

Το αίμα μπορεί να είναι κατακόκκινο, δηλαδή φρέσκο, ή παλαιότερο, πιο σκούρο και πηχτό, σαν κατακάθι καφέ.

Η αιματέμεση είναι ένδειξη εσωτερικής αιμορραγίας από το ανώτερο τμήμα του πεπτικού σας συστήματος – τον οισοφάγο, το στομάχι και το πρώτο τμήμα του λεπτού εντέρου που ονομάζεται δωδεκαδάκτυλο. Εάν κάνετε εμετό με αίμα, θα πρέπει να αναζητήσετε αμέσως ιατρική βοήθεια.

Πόσο σοβαρή είναι η αιματέμεση;

Υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες για το αίμα στον εμετό. Κάποιες από αυτές είναι πολύ σοβαρές. Οι γιατροί πρέπει να ερευνήσουν τα αίτια και να διαγνώσουν την αιτία. Για το λόγο αυτό, αντιμετωπίζουν όλες τις περιπτώσεις αιμορραγίας ως επείγοντα περιστατικά μέχρι να μάθουν περισσότερα.

Μπορεί να είναι φυσιολογικό λίγο αίμα στον εμετό;

Το αίμα στον εμετό δεν είναι ποτέ φυσιολογικό. Μια μικρή ποσότητα μπορεί να υποδηλώνει μια πιο καλοήθη αιτία. Για παράδειγμα, μπορεί να δείτε μια μικρή ποσότητα αίματος απλά από τον τραυματισμό που προκαλεί ο ίδιος ο εμετός.

Υπάρχουν όμως πολλοί άλλοι λόγοι για τους οποίους μπορεί να εμφανιστεί αιματέμεση.

Μπορεί ο εμετός με αίμα να προκαλέσει θάνατο;

Ο εμετός από μόνος του είναι απίθανο να προκαλέσει θάνατο, αλλά η σοβαρή απώλεια αίματος μπορεί να προκαλέσει. Εάν αιμορραγείτε πολύ, κινδυνεύετε να πάθετε υποογκαιμικό σοκ, δηλαδή καταπληξία, που μπορεί να προκαλέσει οργανική ανεπάρκεια και θάνατο.

Πρόκειται για σπάνιο περιστατικό. Αν όμως κάνετε εμετό με πολύ αίμα, θα πρέπει να αναζητήσετε αμέσως θεραπεία. Μπορεί να χρειαστείτε θεραπεία πέρα από την απλή διακοπή της αιμορραγίας.

Πιθανές αιτίες

Σε γενικές γραμμές, ο εμετός αίματος αποτελεί ένδειξη αιμορραγίας στο εσωτερικό του ανώτερου γαστρεντερικού σωλήνα. Το ανώτερο γαστρεντερικό σύστημα περιλαμβάνει τον οισοφάγο, το στομάχι και το δωδεκαδάκτυλο.

Είναι πιθανό να κάνετε εμετό με αίμα εάν καταπιείτε το αίμα που προκαλεί η ρινορραγία ή η στοματική αιμορραγία. Αν όμως δεν έχετε καταπιεί αίμα, αυτό προέρχεται από το εσωτερικό του ανώτερου πεπτικού.

Το κατακόκκινο αίμα είναι φρέσκο και υποδεικνύει μια ενεργή αιμορραγία, η οποία μπορεί να είναι βαρύτερη και πιο επείγουσα.

Ο εμετός με καφέ αίμα με κόκκους, σημαίνει ότι το αίμα είναι παλιότερο και μπορεί να υποδεικνύει μια πιο αργή αιμορραγία ή μια αιμορραγία που έχει σταματήσει. Συνήθως χρειάζεται μια σημαντική ποσότητα αίματος για να προκληθεί εμετός.

Οι καταστάσεις που προκαλούν συχνότερα αιματέμεση περιλαμβάνουν:

Αιμορραγικά έλκη

Ένα πεπτικό έλκος είναι μια ανοιχτή πληγή στο στομάχι ή το δωδεκαδάκτυλο. Συχνά προκαλείται από βακτηριακή λοίμωξη ή από την τακτική χρήση μη συνταγογραφούμενων αναλγητικών ή ασπιρίνης.

Οξεία φλεγμονή

Η φλεγμονή του οισοφάγου ή του βλεννογόνου του στομάχου σας μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία από τις αρτηρίες που βρίσκονται από κάτω. Η βαριά χρήση αλκοόλ, η ασπιρίνη και τα μη συνταγογραφούμενα αναλγητικά, αλλά και η σοβαρή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι κοινές αιτίες.

Διογκωμένα αιμοφόρα αγγεία που σπάνε

Η πυλαία υπέρταση, συνέπεια της κίρρωσης του ήπατος, προκαλεί αυξημένη πίεση στις κοιλιακές φλέβες. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε διόγκωση των φλεβών στον οισοφάγο και το στομάχι, καθιστώντας τες εύθραυστες και εύκολο να σπάσουν. Η αιμορραγία από αυτές τις φλέβες μπορεί να είναι εξαιρετικά σοβαρή.

Χρόνια παγκρεατίτιδα

Η χρόνια παγκρεατίτιδα μπορεί να βλάψει τα αιμοφόρα αγγεία που περιβάλλουν το πάγκρεα, οδηγώντας σε ρήξη και αιμορραγία. Το αίμα μπορεί να φτάσει στο δωδεκαδάκτυλα.

Άλλες πιθανές αιτίες περιλαμβάνουν:

Τραυματισμό

Ένας τραυματισμός στο στομάχι ή τον οισοφάγο μπορεί να προκαλέσει οξεία αιμορραγία στο εσωτερικό του. Εσωτερικοί τραυματισμοί μπορεί επίσης να συμβούν ως αποτέλεσμα ιατρικών πράξεων.

Σύνδρομο Mallory-Weiss

Είναι ένα ρήγμα στον οισοφάγο που προκαλείται από βίαιο εμετό. Συνήθως συμβαίνει μετά από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

Όγκο

Τόσο οι καλοήθεις όσο και οι κακοήθεις όγκοι μπορεί να αιμορραγούν. Ένας όγκος που αιμορραγεί πρέπει να εξεταστεί για το ενδεχόμενο να οφείλεται σε καρκίνο του στομάχου, του οισοφάγου ή του παγκρέατος.

Αγγειοδυσπλασία

Πρόκειται για ανώμαλα επιφανειακά αιμοφόρα αγγεία που μπορεί να προκαλέσουν αιμορραγία από το στομάχι και το έντερο.

Αντιμετώπιση

Οι γιατροί σταματούν την ενεργή εσωτερική αιμορραγία με διάφορους τρόπους. Αν η αιμορραγία προκαλείται όμως από μια χρόνια πάθηση, είναι πιο δύσκολο να θεραπευτεί. Εάν δεν αντιμετωπιστεί η υποκείμενη πάθηση, είναι πιθανό να έχετε υποτροπιάζουσα αιματέμεση.

Πώς αντιμετωπίζεται η αιματέμεση;

Η αιματέμεση αντιμετωπίζεται πάντα ως επείγον περιστατικό. Οι γιατροί αξιολογούν την κατάσταση για να αποφασίσουν ποια υποστήριξη χρειάζεστε. Εάν παρουσιάσετε σημάδια σοβαρής απώλειας αίματος, θα το αντιμετωπίσουν πρώτα με ενδοφλέβια υγρά, μεταγγίσεις αίματος και υποστήριξη με οξυγόνο, εάν κριθεί απαραίτητο. Αυτά τα βήματα περιγράφονται ως ανάνηψη.

Μετά την ανάνηψη, οι γιατροί διερευνούν την αιτία του προβλήματος, παίρνοντας το ιστορικό του πάσχοντος.

Για να εντοπίσουν την πηγή της αιμορραγίας και να βεβαιωθούν ότι έχει σταματήσει, προβαίνουν σε ενδοσκόπηση.

Μπορεί επίσης να χρειαστεί να πάρουν δείγμα ιστού από το ενδοσκόπιο για να το αναλύσουν στο εργαστήριο (βιοψία). Οι περισσότερες αιτίες αιμορραγίας του ανώτερου πεπτικού αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά με φαρμακευτική αγωγή. Ορισμένες περιπτώσεις σοβαρής αιμορραγίας του ανώτερου πεπτικού συστήματος μπορεί να απαιτούν χειρουργική επέμβαση.

Πότε να απευθυνθείτε σε γιατρό για την αιματέμεση

Ζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια εάν κάνετε εμετό με αίμα. Ίσως χρειαστεί να καλέσετε εσείς ή κάποιος άλλος ασθενοφόρο, εάν έχετε κι άλλα επείγοντα συμπτώματα, όπως:

  • Ζάλη ή ίλιγγο
  • Αποπροσανατολισμό ή σύγχυση
  • Έντονο κοιλιακό πόνο
  • Έντονο πόνο στο στήθος
  • Πηγήhttps://www.onmed.gr

Related posts

Πολυήμερο Πρόγραμμα Διαβίωσης Στην Κοζάνη Από Τον Επιστημονικό Σύνδεσμο ΝΙΚΗ Σωματείο Γονέων Ατόμων Με Αναπηρίες

xristiana

Γιατί δεν πρέπει να κολυμπάμε όταν βρέχει. Τι κίνδυνοι υπάρχουν

xristiana

Ο «πόλεμος» του αγριογούρουνου στην Ελλάδα: 600.000 σε όλη τη χώρα

xristiana