ΚεντρικήΥγεία

Μόνο 1 στους 100 μπορεί να δει τα αόρατα χρώματα – Είστε ένας από αυτούς;

22/10/2024

Περίπου το 1% των ανθρώπων παγκοσμίως μπορεί να δει 99 εκατομμύρια περισσότερα χρώματα από το μέσο άτομο, δημιουργώντας έναν πιο ζωντανό κόσμο και διακρίνοντας αποχρώσεις που είναι αόρατες για τους περισσότερους ανθρώπους.

Η τετραχρωματικότητα είναι ένα σπάνιο γενετικό χαρακτηριστικό που προσδίδει σε κάποιους ανθρώπους, κυρίως γυναίκεςέναν τέταρτο κώνο ανίχνευσης χρωμάτων στον αμφιβληστροειδή τους. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν τρεις κώνους στα μάτια τους που ανιχνεύουν παραλλαγές του κόκκινου, του μπλε και του πράσινου κατά μήκος του φάσματος του ορατού φωτός. Οι τετραχρωμάτες διαθέτουν τέσσερις.

Αυτό τους επιτρέπει να διακρίνουν περισσότερες λεπτές αποχρώσεις χρωμάτων εντός του φάσματος του ορατού φωτός για τον άνθρωπο. Για να διαπιστώσετε αν μπορεί να είστε τετραχρωμάτης, κοιτάξτε το φάσμα των χρωμάτων και δείτε πόσες αποχρώσεις μπορείτε να ξεχωρίσετε. Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να δουν μεταξύ 20 και 32 χρώματα, αλλά οι τετραχρωμάτες μπορούν να δουν τουλάχιστον 33 έως 39 αποχρώσεις.

Η Concetta Antico, μια τετραχρωμάτης, ανέφερε ότι κατάλαβε πως η όρασή της ήταν διαφορετική από όταν άρχισε να διδάσκει μαθήματα τέχνης. «Έλεγα: “Κοιτάξτε το φως στο νερό, βλέπετε το ροζ που λαμπυρίζει πάνω στον βράχο;”», είπε χαρακτηριστικά, αλλά οι μαθητές της, αν και κούναγαν το κεφάλι τους ευγενικά, δεν μπορούσαν να διακρίνουν τα ζωντανά χρώματα που εκείνη έβλεπε τόσο καθαρά.

Η τετραχρωματικότητα σχετίζεται με τον ευαίσθητο στο φως αμφιβληστροειδή στο πίσω μέρος του ματιού, ο οποίος περιέχει φωτοϋποδοχείς που παρέχουν την ικανότητα όρασης χρωμάτων. Ο αμφιβληστροειδής μεταδίδει φωτεινά σήματα στον εγκέφαλο μέσω του οπτικού νεύρου. Αυτά τα σήματα μετατρέπονται στις εικόνες που βλέπουμε.

Οι φωτοϋποδοχείς αποτελούνται από ράβδους και κώνουςΟι ράβδοι επιτρέπουν στο μάτι να αντιλαμβάνεται το φως και να βλέπει στο σκοτάδι, ενώ οι κώνοι επιτρέπουν την ανίχνευση και διάκριση των χρωμάτων. Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι τριχρωματικοί, με τρεις τύπους κώνων που είναι ευαίσθητοι σε τρία μήκη κύματος φωτός, κόκκινο, μπλε και πράσινο. Οι τετραχρωμάτες, όμως, έχουν τέσσερις τύπους κώνων. 

Ο τέταρτος είναι ευαίσθητος σε μήκος κύματος ανάμεσα στο κόκκινο και το πράσινο, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να διακρίνουν πολύ περισσότερα χρώματα από τους τριχρωματικούς ανθρώπους.

Σύμφωνα με την Daily Mail έως και το 12% των γυναικών και το 8% των ανδρών μπορεί να είναι τετραχρωμάτες. Ορισμένα οπτικά τεστ μπορούν να βοηθήσουν να διαπιστωθεί αν κάποιος είναι τετραχρωματικός, αλλά η γενετική εξέταση είναι ο μόνος σίγουρος τρόπος για να το μάθει κανείς.

Η Concetta Antico εκφράζει τον κόσμο της μέσα από ζωντανά έργα τέχνης στην γκαλερί της στην Καλιφόρνια. Είχε από μικρή ηλικία την αίσθηση ότι η όρασή της ήταν διαφορετική από των άλλων παιδιών και γνώριζε από τότε πως θα ακολουθήσει καριέρα στην τέχνη. Το 2012, επιβεβαιώθηκε μέσω γενετικού ελέγχου ότι όντως είχε διαφορετική όραση.

Οι γενετικές εξετάσεις εντοπίζουν μεταλλάξεις σε δύο γονίδια στο Χ χρωμόσωμα που ελέγχουν την ικανότητα των ματιών να ανιχνεύουν το κόκκινο και το μπλε. Δεδομένου ότι τα γονίδια βρίσκονται στο Χ χρωμόσωμα, η τετραχρωματικότητα είναι πιο συχνή στις γυναίκες, οι οποίες έχουν δύο Χ χρωμοσώματα και μπορεί να φέρουν διαφορετικές εκδοχές των γονιδίων.

Αντίθετα, οι άνδρες, που έχουν μόνο ένα Χ χρωμόσωμα, έχουν μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης αυτών των μεταλλάξεων.

Άτομα με αυτές τις μεταλλάξεις μπορούν να αναπτύξουν έναν τέταρτο κώνο στον αμφιβληστροειδή τους, ο οποίος ανιχνεύει μήκη κύματος φωτός που βρίσκονται ανάμεσα στις περιοχές που ανιχνεύονται από τους κώνους του κόκκινου και του πράσινου.

Πηγήhttps://www.newsbeast.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Οι Ψυχολόγοι Του Δήμου Καλαμαριάς Αναλαμβάνουν Δράση!

xristiana

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων

xristiana

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων

xristiana