ΚεντρικήΚοινωνικά

Η ιστορία γίνεται έμπνευση» – Η Συλλογή της Χριστίνας Εμμανουήλ – Διαμαντοπούλου στο Καρύδειο Πολιτιστικό Κέντρο

19/10/2024

Το ΚΑΡΥΔΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ στη Φιλοθέη έχει την τιμή και τη χαρά να παρουσιάσει την Συλλογή Έργων Ελλήνων Ζωγράφων του 20ου αιώνα της Χριστίνας Εμμανουήλ – Διαμαντοπούλου.

Η Ιστορία γίνεται έμπνευση

Η Συλλογή Εμμανουήλ – Διαμαντοπούλου «γεννήθηκε» μέσα από δεκατρία έργα ζωγραφικής στον Βόλο περίπου στα μέσα του 20ου αιώνα τα οποία «εξυπηρετούσαν» τις διακοσμητικές και αισθητικές ανάγκες ενός αστικού σπιτιού – όντας σίγουρα κάτι περισσότερο από τα καθιερωμένα της εποχής φανερώνοντας την οικονομική άνεση της οικογένειας μαζί με καλλιέργεια, ευαισθησία και έκφραση συλλεκτικής προδιάθεσης .

Η Ελληνική Ζωγραφική του 20ου αιώνα έχει να μας παρουσιάσει μία μεγάλη ποικιλία καλλιτεχνών, πολλοί από τους οποίους έχουν διακριθεί τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Χωρίς να επηρεάζονται αποκλειστικά από τις διεθνείς τάσεις, προχώρησαν από μόνοι τους στη διαμόρφωση του δικού τους προσωπικού ύφους, διαπλάθοντας δικές τους μορφές και ροπές και άνοιξαν νέους ορίζοντες για το μέλλον.

Η Συλλογή της Χριστίνας Εμμανουήλ – Διαμαντοπούλου χαρακτηρίζεται από μία  πολλαπλότητα και αφθονία έργων, των οποίων τόσο η ευγλωττία όσο και η  εκφραστική αλήθεια των παρατηρήσεών τους είναι εντυπωσιακή. Προσφέρει ένα ευρύτατο φάσμα δημιουργικής έκφρασης που φωτίζει την ποικιλία που παρουσιάζει  η φυσιογνωμία της Ελληνικής «ζωγραφικής» πραγματικότητας δείχνοντας παράλληλα τις εξελίξεις αλλά και τους μετασχηματισμούς της νεοελληνικής ζωγραφικής.

Στη δουλειά των Ελλήνων Ζωγράφων του 20ου αιώνα μπορεί κανείς να διακρίνει εύκολα τη σύνθεση ανάμεσα στα ελληνικά παραδοσιακά στοιχεία και τις νέες τάσεις, ανάμεσα στις αιώνιες μορφές και τις σύγχρονες αμφισβητήσεις και πειραματικές διαμορφώσεις.

 Κάθε Συλλογή όπως και κάθε Συλλέκτης εξάλλου, αποτελεί έναν «πιστό» υπερασπιστή  της κάθε καλλιτεχνικής δημιουργίας μέσα από τις όποιες επιλογές κάνει για τον εμπλουτισμό και την ολοκλήρωση της συλλογής του – πιστεύοντας

στις επιλογές του αυτές απλά και ξεκάθαρα γιατί πιστεύει στην ίδια την τέχνη και στη λειτουργία της ως ένα μέσο επικοινωνιακό, πνευματικό και φυσικά εκπαιδευτικό τονίζοντας το πόσο απαραίτητη είναι για την ανάπτυξη της κοινωνίας μας.

Η Συλλογή της Χριστίνας Εμμανουήλ – Διαμαντοπούλου παρόλο που περιλαμβάνει μόνο ζωγραφικά έργα Ελλήνων δημιουργών δεν είναι καθόλου περιορισμένη και οι εικόνες της εικαστικής έκφρασης είναι πολλές, ετερόμορφες και ετερόκλητες.

Αντίθετα, μπορούμε να πούμε ότι περιέχει μία μεγάλη επιλογή καλλιτεχνών αλλά και θεμάτων τα οποία αποτελούν «αυτοτελείς μελέτες» αισθητικής παιδείας. Ανακαλούν τις εικαστικές μνήμες του καθένα από εμάς, δημιουργούν μία προδιάθεση για εικαστικές ανατυπώσεις και αποτελούν ένα κάποιο κίνητρο για μελλοντικές ανακαλύψεις.

Οι επισκέπτες της έκθεσης θα μπορούν να θαυμάσουν μοναδικά και σπάνια έργα των: Γρύσπου, Μάρκελου, Μαλάμου, Γεραλή, Δανιήλ, Γκέσκου, Θωμόπουλου, Λινάκη, Βακιρτζή, Μητσαία – Μαλάμου, Στρατηγού, Φλωρά – Καραβία, Βασιλείου , Ρέγκου, Παπαδοπέρακη, Γερμενή, Αστεριάδη, Ξένου και άλλων.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΕΛΙΖΑ ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ, ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΤΕΧΝΗΣ – ΜΟΥΣΕΙΟΛΟΓΟΣ

ΚΑΡΥΔΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ / ΑΡΙΑΔΝΗΣ 13 & ΝΙΟΒΗΣ – ΦΙΛΟΘΕΗ

ΕΓΚΑΙΝΙΑ: Πέμπτη 24 Οκτωβρίου και ώρα 19:00

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ: 24 Οκτωβρίου – 22 Νοεμβρίου 2024

Ώρες Λειτουργίας:  

Τρίτη 13:00 – 19:00

Πέμπτη 12.30 – 15.30

Παρασκευή 16:00 – 20:00

Related posts

Ερευνητές δημιουργούν ολοκληρωμένους χάρτες για τις αλλαγές στον εγκέφαλο κατά την εγκυμοσύνη

xristiana

“Με τα φτερά του νου…οδεύω προς τα όνειρα μου”: Το μήνυμα ενθάρρυνσης του 6χρονου Δημήτρη με εγκεφαλική παράλυση

xristiana

Gazprom: 39,5 εκατ. κυβικά μέτρα αερίου στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας σήμερα

xristiana