ΚεντρικήΥγεία

Απώλεια βάρους: Ποιες ώρες πρέπει να τρώμε τα γεύματα για να καίμε λίπος και θερμίδες

6\10\2024

Η διαχείριση και πόσω μάλλον η απώλεια βάρους μας δεν είναι εύκολη υπόθεση. Πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να το επιτύχουν και ειδικά όσοι έχουν ακατάστατες ώρες που τρώνε.

Το θέμα σύμφωνα με τους ειδικούς για να μπορέσουμε καλύτερα να διαχειριστούμε το βάρος μας δεν έχει να κάνει μόνο με το τι τρώμε αλλά και τι ώρες το τρώμε. Και αυτό είναι το «κλειδί» σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, δύο είναι οι βασικές συνήθειες που συνδέονται με χαμηλότερο μακροπρόθεσμο δείκτη μάζας σώματος (BMI):

Η έρευνα διεξήχθη από το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης (ISGlobal) και σε αυτή συμμετείχαν περισσότεροι από 7.000 εθελοντές ηλικίας 40-65 ετών. Η έρευνα διήρκησε από το 2018 έως το 2023.

Το 2018, οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτηματολόγια σχετικά με το βάρος και το ύψος τους, τις διατροφικές συνήθειες συμπεριλαμβανομένων των ωρών που γευματίζουν. Ρωτήθηκαν επίσης και για άλλες συνήθειες του τρόπου ζωής τους, καθώς και για την κοινωνικοοικονομική τους κατάσταση.
Το 2023, μετά από πέντε χρόνια, περισσότεροι από 3.000 συμμετέχοντες πραγματοποίησαν επίσκεψη παρακολούθησης στην ερευνητική ομάδα, όπου καταγράφηκαν τα αποτελέσματα και συμπληρώθηκαν νέα ερωτηματολόγια.

Ερμηνεία αποτελεσμάτων

«Τα αποτελέσματά μας, σύμφωνα με άλλες πρόσφατες μελέτες, υποδεικνύουν ότι η παράταση της ολονύκτιας νηστείας θα μπορούσε να βοηθήσει στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους εάν συνοδεύεται από ένα δείπνο και ένα πρωινό που καταναλώνονται νωρίς», εξηγεί η Luciana Pons-Muzzo, ερευνήτρια στο ISGlobal την εποχή της μελέτης και επί του παρόντος στο IESE Business School και προσθέτει:

«Πιστεύουμε ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι η κατανάλωση αυτών των γευμάτων νωρίς είναι περισσότερο σύμφωνη με τους κιρκάδιους ρυθμούς και επιτρέπει καλύτερη καύση θερμίδων και ρύθμιση της όρεξης, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους. Ωστόσο, είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα, επομένως τυχόν συστάσεις θα πρέπει να περιμένουν για πιο ισχυρά στοιχεία».

Πώς θα τρώτε ό,τι θέλετε και θα χάσετε βάρος – Ειδικός αποκαλύπτει το απόλυτο διατροφικό κόλπο

Διαφορές φύλου στην απώλεια βάρους

Η ανάλυση των δεδομένων ανά φύλο έδειξε ότι, σε σύγκριση με τους άνδρες, οι γυναίκες έχουν γενικά χαμηλότερο BMI, υψηλότερη προσκόλληση στη μεσογειακή διατροφή, χαμηλότερη τάση για κατανάλωση αλκοόλ, κακή ψυχική υγεία και ήταν πιο πιθανό να είναι υπεύθυνες για την επίβλεψη του νοικοκυριού ή της οικογένειας.

Η ομάδα χρησιμοποίησε μια στατιστική τεχνική που ονομάζεται «ανάλυση συστάδων» για να ομαδοποιήσει άτομα με παρόμοια χαρακτηριστικά.Από τα αποτελέσματα αυτής της ανάλυσης, οι συγγραφείς εντυπωσιάστηκαν από μια μικρή ομάδα ανδρών των οποίων το πρώτο γεύμα της ημέρας ήταν μετά τις 14:00 και οι οποίοι, κατά μέσο όρο, νήστευαν για 17 ώρες.

Σε σύγκριση με τους υπόλοιπους, αυτή η ομάδα ανδρών έτεινε να έχει λιγότερο υγιεινό τρόπο ζωής (πιο πιθανό να καπνίζει, να καταναλώνει αλκοόλ, λιγότερη φυσική δραστηριότητα, λιγότερη συμμόρφωση στη μεσογειακή διατροφή), είχε χαμηλότερα μορφωτικά επίπεδα και ήταν πιο πιθανό να είναι άνεργοι. Αυτά τα μοτίβα δεν παρατηρήθηκαν σε καμία ομάδα γυναικών.

Η διαλειμματική νηστεία (fasting)

«Υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι άσκησης αυτού που είναι γνωστό ως «διαλειμματική νηστεία και η μελέτη μας σχετίζεται με έναν από αυτούς, που είναι η ολονύκτια νηστεία. Αυτό που παρατηρήσαμε σε μια υποομάδα ανδρών που κάνουν διαλειμματική νηστεία παραλείποντας το πρωινό, είναι ότι αυτή η πρακτική δεν έχει καμία επίδραση στο σωματικό βάρος», λέει η Camille Lassale, ερευνήτρια του ISGlobal και συν-συγγραφέας της μελέτης. 

«Άλλες μελέτες παρέμβασης σε συμμετέχοντες με παχυσαρκία έδειξαν ότι αυτή η τακτική δεν είναι πιο αποτελεσματική από τη μείωση της πρόσληψης θερμίδων  για τη μείωση του σωματικού βάρους μακροπρόθεσμα», συμπληρώνει.

«Η έρευνά μας είναι μέρος ενός αναδυόμενου πεδίου γνωστού ως «χρονοδιατροφή», το οποίο επικεντρώνεται όχι μόνο στην ανάλυση του τι τρώμε, αλλά και στις ώρες της ημέρας και στον αριθμό των φορών που τρώμε», λέει η Anna Palomar-Cros, ερευνήτρια στην ISGlobal την εποχή της μελέτης και σήμερα στην IDIAP Jordi Gol.

«Στη βάση αυτής της έρευνας βρίσκεται η γνώση ότι τα ασυνήθιστα μοτίβα πρόσληψης τροφής μπορεί να έρχονται σε σύγκρουση με το κιρκάδιο σύστημα, το σύνολο των εσωτερικών ρολογιών που ρυθμίζουν τους κύκλους της νύχτας και της ημέρας και τις φυσιολογικές διεργασίες που πρέπει να τους συνοδεύουν», προσθέτει.

Αυτή η μελέτη αποτελεί συνέχεια μιας σειράς ερευνών του ISGlobal για τη χρονοδιατροφή. Τα τελευταία χρόνια έχουν δημοσιευθεί άλλες δύο μελέτες με αποτελέσματα προς την ίδια κατεύθυνση. Σε αυτές τις μελέτες, παρατηρήθηκε ότι η κατανάλωση δείπνου και πρωινού νωρίς, συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και διαβήτη τύπου 2.

Πηγήhttps://www.oloygeia.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Αντιγριπικό εμβόλιο: Δύο νέα εμβόλια για πρώτη φορά – Αντιδρούν οι φαρμακοποιοί

xristiana

Γ. Στασινός (ΤΕΕ): Η πολιτεία οφείλει να νομοθετήσει για την εκτός σχεδίου δόμηση

xristiana

Σπύρος Λούης: Ο θρυλικός μαραθωνοδρόμος

xristiana