ΚεντρικήΠεριβάλλον

Let’s Dance: Δείτε τις απίστευτες χορευτικές φιγούρες ενός γίββωνα (vid)

15/10/2024

Ο χορός είναι επικοινωνία. Δεν χρειάζονται λόγια. Αρκούν οι κινήσεις του σώματος και η έκφραση του προσώπου για να αποκαλυφθούν τα συναισθήματα και οι σκέψεις. Αυτόν τον τρόπο επικοινωνίας εφαρμόζουν όχι μόνο οι άνθρωποι, αλλά και τα ζώα, όπως οι γίββωνες, οι οποίοι επιδίδονται σε εντυπωσιακές χορευτικές φιγούρες για να «μιλήσουν».

Αυτό είναι το συμπέρασμα επιστημόνων που παρατήρησαν τη συνήθεια των συμπαθών πρωτευόντων και συγκέντρωσαν τα ευρήματά τους σε έκθεση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Primates.

Η διεθνής επιστημονική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Ντίσελντορφ, το Ινστιτούτο Ζαν Νικόντ στο Παρίσι και το Πανεπιστήμιο του Όσλο στη Νορβηγία, μελέτησε τη συμπεριφορά τους στη φύση και σε συνθήκες αιχμαλωσίας, καταλήγοντας ότι οι φιγούρες τους μόνο τυχαίες δεν είναι.

Αντιθέτως, οι γίββωνες, οι οποίοι είναι γνωστοί και για το… ταλέντο τους στο τραγούδι όταν θέλουν να συνομιλήσουν, επιλέγουν να χορέψουν σχεδόν με ρομποτικές κινήσεις καθώς αυτός είναι ένας καθοριστικός τρόπος επικοινωνίας.

Αναλυτικότερα, διαπιστώθηκε ότι τα θηλυκά του είδους Nomascus ακολουθούν σχεδόν γεωμετρικά μοτίβα κίνησης -που παραπέμπουν σε φιγούρες χορευτών- όταν θέλουν να τραβήξουν την προσοχή, όταν είναι ενθουσιασμένες ή όταν είναι απογοητευμένες. Μάλιστα, παρατηρήθηκε ότι αγωνιούν αν υπάρχει κοινό για να θαυμάσει το χορό τους, καθώς ρίχνουν κλεφτές ματιές για να βεβαιωθούν ότι κάποιος τις παρακολουθεί.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν τέσσερα είδη σε αιχμαλωσία και ερεύνησαν μελέτες για γίββωνες τόσο στην αιχμαλωσία όσο και στην άγρια φύση για να αναλύσουν συμπεριφορές που μοιάζουν με χορό.

https://youtube.com/watch?v=w-FD_spIkyw%3Ffeature%3Doembed
https://youtube.com/watch?v=w-FD_spIkyw%3Ffeature%3Doembed

«Τα αποτελέσματά μας καταδεικνύουν ότι οι χοροί αντιπροσωπεύουν κοινή και σκόπιμη μορφή οπτικής επικοινωνίας που περιορίζεται στα ώριμα θηλυκά», αναφέρει η μελέτη και συμπληρώνει ότι τέτοια συμπεριφορά συνδέεται με «τον ενθουσιασμό ή/και την απογοήτευση». Μάλιστα, ο χορός τους ακολουθεί «ισόχρονο ρυθμό», κάτι που δεν εντοπίζεται σε άλλα πρωτεύοντα θηλαστικά εκτός του ανθρώπου.

Η Πρίτι Πατέλ-Γκρος από το Πανεπιστήμιο του Όσλο μιλώντας στο Live Science εξήγησε ότι μπορεί να παρατηρούνται χορευτικές συμπεριφορές σε άλλα είδη του ζωικού βασιλείου, όπως πτηνά και μέλισσες, ωστόσο αυτό δε συμβαίνει στην περίπτωση των πρωτευόντων και επομένως «τα ευρήματα είναι συναρπαστικά». Επιπλέον, όπως τόνισε η ειδικός είναι ασυνήθιστο να χορεύουν μόνο τα θηλυκά κι όχι τα αρσενικά, ενώ διαπιστώθηκε ότι ο χορός δεν απευθύνεται αποκλειστικά στα άτομα της αποικίας τους, αλλά και σε ανθρώπους όταν βρίσκονται σε αιχμαλωσία σε ζωολογικούς κήπους.

Ο Κάι Ρ. Κασπάρ από Πανεπιστήμιο του Ντίσελντορφ εξήγησε ότι οι κινήσεις «πάνω-κάτω ή αριστερά-δεξιά ακολουθούν έναν καθαρό ρυθμό», αν και σύμφωνα με το άτομο μπορεί να διαφέρουν και να είναι πιο πολύπλοκες,

Πηγή: https://www.newmoney.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Το «Άσυλο Του Παιδιού» Διοργανώνει Πασχαλινή Εορταγορά Και Πασχαλινό Τσάι

xristiana

Στις 29/08 “ανοίγουν αυλαία” τα Μενάνδρεια Δήμου Κηφισιάς

xristiana

Συνομιλίες Σκρέκα με Ιταλό ΥΠΕΝ: Στο επίκεντρο το πλαφόν στο φυσικό αέριο

xristiana