ΚεντρικήΥγεία

Covid-19 και εμφάνιση διαβήτη τύπου 2 σε παιδιά και νέους 10-19 ετών

18/10/2024

Η έρευνα αποτελεί συνέχεια της ανάλυσης μετα-δεδομένων που έδειξε αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 στους ενήλικες. Η μετα-ανάλυση αποκάλυψε 66% υψηλότερο μέσο κίνδυνο εμφάνισης νέου διαβήτη μετά από λοίμωξη SARS-CoV-2 σε ενήλικες.

Στην τρέχουσα αναδρομική μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν αν υπάρχει παρόμοιο μοτίβο στα παιδιά.

Ανέλυσαν στοιχεία κλινικής μελέτης στην οποία συμμετείχαν 613.602 παιδιατρικοί ασθενείς ηλικίας 10 έως 19 ετών, οι οποίοι χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: 306.801 ασθενείς που διαγνώστηκαν με COVID-19 και 306.801 ασθενείς που διαγνώστηκαν με άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Αναλύθηκαν επίσης στοιχεία για δύο ομάδες 16.469 ασθενών με παχυσαρκία και COVID ή άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Η έρευνα συνέκρινε τη συχνότητα εμφάνισης νέων διαγνώσεων διαβήτη τύπου 2 έναν, τρεις και έξι μήνες μετά την αρχική αναπνευστική λοίμωξη. Η αναλογία κινδύνου για την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2 μετά από COVID-19 βρέθηκε σημαντικά υψηλότερη από ό,τι για τους ασθενείς με άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η λοίμωξη από SARS-CoV-2 σχετίζεται με υψηλότερη συχνότητα διάγνωσης διαβήτη τύπου 2 στα παιδιά από ό,τι στα παιδιά με άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις.

Χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να διαπιστωθεί αν ο διαβήτης επιμένει ή είναι μια κατάσταση που αντιστρέφεται αργότερα στη ζωή.

Η COVID-19 φαίνεται μια απροσδόκητη αιτία διαβήτη τύπου 2 και προς το παρόν δεν είναι κατανοητό τι την πυροδοτεί. Συχνά συνδέεται με το υπερβολικό βάρος, τη λιγότερη δραστηριότητα, την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων ή το οικογενειακό ιστορικό διαβήτη τύπου 2, υποδεικνύοντας τόσο μια περιβαλλοντική όσο και μια πιθανή γενετική βάση.

Η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι αυτό που ουσιαστικά κάνει ο διαβήτης τύπου 2 μέσα στο σώμα. Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται στο πάγκρεας και είναι απαραίτητη για την απομάκρυνση της γλυκόζης από το αίμα, δεσμεύοντάς την σε θέσεις υποδοχέων των κυττάρων, όπου η γλυκόζη απορροφάται και χρησιμοποιείται ως ενέργεια για την τροφοδοσία του κυττάρου.

Θα χρειαστεί μελλοντική έρευνα για να προσδιοριστεί εάν η COVID-19 παρεμβαίνει άμεσα σε κάποιο από τα συστήματα που σχετίζονται με τη ρύθμιση της ινσουλίνης από τον εγκέφαλο, την παραγωγή ινσουλίνης στο πάγκρεας ή την ικανότητα δέσμευσης των κυττάρων.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Network Open.

Related posts

Ευχαριστήριο του Συλλόγου Προστασίας Παιδιών ΒΕΝΙΑΜΙΝ

xristiana

Αρχίζει το Σχολικό Πρωτάθλημα «Ηρακλής»

xristiana

Γερμανία: Η πλειοψηφία των πολιτών τάσσεται εναντίον του κλεισίματος των πυρηνικών εργοστασίων

xristiana