Ορισμένες τροφές θεωρούνται υγιεινές για τη θρεπτική τους αξία, αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι κατάλληλες για απώλεια βάρους. Είναι σημαντική η κατανόηση του τι είναι υγιεινό και τι βοηθά πραγματικά στη διατήρηση της σιλουέτας σας.

Yπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ του «υγιεινού» και του «υγιεινού για απώλεια βάρους», σημειώνει χαρακτηριστικά η διαιτολόγος Ilana Muhlstein στο FoxNews, παρουσιάζοντας έξι εκπληκτικές τροφές που όμως μπορεί να είναι ανασταλτικοί παράγοντες για την απώλεια βάρους.

1. Γκρανόλα και βρώμη

Η γκρανόλα, γνωστή για τη θρεπτική της αξία και τη χρήση της σε γιαούρτι και smoothies, μπορεί να συγκριθεί με ένα «θρυμματισμένο μπισκότο», όπως αναφέρει η Muhlstein. Παρά τη φήμη της ως «υγιεινή» επιλογή, οι νιφάδες βρώμης της αναμειγνύονται συχνά με βούτυρα ξηρών καρπών, έλαια, σιρόπι σφενδάμου, μέλι, ακόμη και κομματάκια σοκολάτας ή νιφάδες καρύδας.

Αυτά τα συστατικά την κάνουν εξαιρετικά θερμιδογόνο. Ένα φλιτζάνι γκρανόλα μπορεί να περιέχει έως και 600 θερμίδες, ενώ ακόμη και μια μικρή ποσότητα μπορεί να προσθέσει 200 θερμίδες στο γεύμα σας. Ακόμη και η βρώμη, που είναι γνωστή για τη χαμηλή της περιεκτικότητα σε λιπαρά, μπορεί να μην είναι η ιδανική επιλογή για άτομα που επιδιώκουν την απώλεια βάρους, καθώς δεν καίγεται εύκολα από τον οργανισμό αν δεν είστε πολύ δραστήριοι.

2. Βούτυρα ξηρών καρπών

Αν και οι ξηροί καρποί είναι καλή πηγή πρωτεΐνης, τα βούτυρα ξηρών καρπών, όπως το φυστικοβούτυρο, δεν αποτελούν εν τέλει καλή πηγή πρωτεΐνης. Συνήθως προστίθενται για γεύση ή για την πρόσληψη υγιεινών λιπαρών, όπως σε σαλάτες, stir-fry ή smoothies. Ωστόσο, αν τρώτε φυστικοβούτυρο ως κύρια πηγή πρωτεΐνης, π.χ., σε ένα σάντουιτς με φυστικοβούτυρο και μαρμελάδα, θα προσλάβετε πολύ περισσότερες θερμίδες και υδατάνθρακες, με πολύ μικρή ποσότητα πρωτεΐνης.

3. Σπόροι chia

Τα σνακ με σπόρους chia, όπως τα chia puddings, είναι δημοφιλή για ένα υγιεινό πρωινό, αλλά συχνά περιέχουν γλυκαντικά όπως μέλι, σιρόπι σφενδάμου και γάλα καρύδας, καθιστώντας τα πλούσια σε θερμίδες και φτωχά σε πρωτεΐνη. Παρόλο που περιέχουν καλά λιπαρά, φυτικές ίνες και Ωμέγα-3, δεν είναι η καλύτερη επιλογή για όσους θέλουν να μειώσουν το βάρος τους και να διατηρήσουν μια λεπτή σιλουέτα.

4. Αβοκάντο

Το αβοκάντο είναι γνωστό για τα υγιεινά λιπαρά του, αλλά η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να βλάψει τους στόχους για απώλεια βάρους. Σύμφωνα με την Muhlstein, οι περισσότερες γυναίκες χρειάζονται την ποσότητα λιπαρών ενός αβοκάντο για ολόκληρη την ημέρα. Όταν προσθέτετε μισό αβοκάντο σε μια σαλάτα που ήδη περιέχει ξηρούς καρπούς και λαδόξιδο, αυξάνετε σημαντικά την πρόσληψη θερμίδων. Η διαιτολόγος συνιστά να καταναλώνετε μόνο το ένα τέταρτο με ένα τρίτο του αβοκάντο κάθε φορά.

5. Ψωμί με προζύμι

Το ψωμί με προζύμι έχει αποκτήσει μεγάλη δημοτικότητα και παρότι έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη από άλλα ψωμιά λόγω της ζύμωσης, περιέχει ακόμη σημαντικές θερμίδες. Η Muhlstein σημειώνει πως πολλοί θεωρούν το προζύμι ως εξαιρετικά υγιεινό και τείνουν να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες, όπως ένα ολόκληρο καρβέλι την εβδομάδα. Ωστόσο, αυτό μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο για την απώλεια βάρους.

6. Πέστο

Το πέστο είναι ένα νόστιμο καρύκευμα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σαλάτες και λαχανικά, αλλά η παραδοσιακή συνταγή περιέχει πολύ ελαιόλαδο, παρμεζάνα και κουκουνάρι. Αυτά τα υλικά το καθιστούν υψηλής θερμιδικής αξίας. Για πιο ελαφριές εκδοχές του πέστο, η Muhlstein προτείνει την αντικατάσταση του τυριού και των ξηρών καρπών με χυμό λεμονιού, γιαούρτι ή μαγιά, καθώς και την προσθήκη περισσότερου βασιλικού και νερού για ένα πιο υγιεινό αποτέλεσμα.