ΚεντρικήΥγεία

Το πρωινό που μπορεί να καλύψει πάω από 65% των ημερήσιων αναγκών σεφυτικές ίνες

27/10/2024

Το «Balkan Breakfast», δηλαδή Βαλκανικό Πρωινό, είναι το νέο διατροφικό trend που έχει προκαλέσει αίσθηση στα social media, ειδικά στο TikTok.

Η συγκεκριμένη προσέγγιση δεν αντικατοπτρίζει απόλυτα τις παραδοσιακές διατροφικές συνήθειες των Βαλκανίων, ωστόσο ο συνδυασμός των τροφών που περιλαμβάνει μπορεί να είναι ιδιαίτερα θρεπτικός και να προσφέρει πλούσιες φυτικές ίνες.

Πρόκειται για ένα πρωινό με πολλά ωμά λαχανικά, φέτα, ψωμί και μια πηγή πρωτεΐνης. Σύμφωνα με διατροφολόγους που μίλησαν στο Very Well Health, με ένα τέτοιο πιάτο η πρόσληψη φυτικών ινών μπορεί να φτάσει τα 10 έως 20 γραμμάρια, καλύπτοντας το 40% με 65% των ημερήσιων αναγκών (25-30 γραμμάρια για τους ενήλικες) σε αυτό το πολύτιμο θρεπτικό συστατικό που υποστηρίζει την καρδιαγγειακή υγεία, συμβάλλει στη ρύθμιση του σακχάρου και ενισχύει την καλή λειτουργία του εντέρου.

Τι περιλαμβάνει το Balkan Breakfast

Το Balkan Breakfast είναι μια σχετικά «μινιμαλιστική» διατροφική πρόταση που περιλαμβάνει απλά αλλά θρεπτικά συστατικά:

  •  Λαχανικά: ωμές πιπεριές, αγγούρια, ντομάτες.
  •  Ψωμί: Είναι προτιμότερο να είναι ολικής άλεσης για επιπλέον φυτικές ίνες.
  •  Φέτα ή άλλου είδους τυρί.
  •  Πηγές πρωτεΐνης, όπως τα αυγά ή κάποιο αλλαντικό

Η σύσταση αυτή συνδυάζει θρεπτικά συστατικά από διαφορετικές ομάδες τροφίμων. Ανάλογα με τις ανάγκες και τις προτιμήσεις σας μπορούν να προστεθούν ή να αφαιρεθούν συστατικά για την επίτευξη ισορροπίας στη διατροφή.

Πώς το Balkan Breakfast ενισχύει την πρόσληψη φυτικών ινών

Η κατανάλωση λαχανικών, όπως οι πιπεριές, οι ντομάτες και τα αγγούρια, προσφέρει ένα σημαντικό ποσοστό φυτικών ινών. Σε συνδυασμό με το ψωμί ολικής άλεσης, αυτό το πρωινό μπορεί να προσφέρει μεγάλο μέρος της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης των 25-30 γραμμαρίων για τους ενήλικες. Δεδομένου ότι πολλοί άνθρωποι καταναλώνουν μόνο περίπου 15 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα, το «Βαλκανικό Πρωινό» ακούγεται ως μια καλή πρόταση.

Τι πρέπει να προσέχετε και ποιοι είναι οι πιθανοί κίνδυνοι

Αν δεν είστε συνηθισμένοι σε υψηλή πρόσληψη φυτικών ινών, είναι σημαντικό να ξεκινήσετε σταδιακά για να αποφύγετε πιθανά στομαχικά προβλήματα, όπως αέρια ή φούσκωμα. Μπορείτε να ξεκινήσετε με μικρότερες ποσότητες λαχανικών και να αυξήσετε σταδιακά την πρόσληψη. Οι ειδικοί συνιστούν επίσης να αυξήσετε και την κατανάλωση νερού για καλύτερη πέψη.

Επίσης το συγκεκριμένο πρωινό λόγω κάποιων τροφών που προτείνονται, όπως η φέτα και τα αλλαντικά, αυξάνει την πρόσληψη νατρίου. Αν έχετε λόγους υγείας που απαιτούν περιορισμό της κατανάλωσης αλατιού, καλό θα ήταν να επιλέξετε εναλλακτικές χαμηλότερης περιεκτικότητας σε αλάτι. Μπορείτε για παράδειγμα να αντικαταστήστε τη φέτα με τυριά χαμηλότερης περιεκτικότητας σε νάτριο, όπως η μοτσαρέλα. Μπορείτε επίσης να αφαιρέσετε τα αλλαντικά και να προσθέσετε κάποια άλλη πηγή πρωτεΐνης, όπως τα αυγά.

Σημαντικά οφέλη με την κατάλληλη προσαρμογή

Το Balkan Breakfast είναι μια τάση που συνδυάζει νόστιμα και θρεπτικά συστατικά, παρέχοντας υψηλή ποσότητα φυτικών ινών και ενθαρρύνοντας την κατανάλωση λαχανικών. Με σωστή προσαρμογή, μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη για την υγεία και να βοηθήσει στη βελτίωση της διατροφής σας. Εάν ενδιαφέρεστε να το εντάξετε στο καθημερινό σας διατροφικό πρόγραμμα, δοκιμάστε να κάνετε μικρές αλλαγές, όπως να επιλέγετε ψωμί ολικής άλεσης και χαμηλά σε νάτριο τυριά και να αντικαταστήσετε τα αλλαντικά για μια πιο υγιεινή και ισορροπημένη επιλογή πρωινού.

Πηγήhttps://www.newsbeast.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Υλοποίηση Δράσης Ενημέρωσης Στο Πλαίσιο Του Έργου ΔικαίωμΑ

xristiana

Θεσσαλονίκη: Μια πρωτόγνωρη γαστρονομική εμπειρία έρχεται να μαγέψει και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους

xristiana

AHA: Ποια βαρέα μέταλλα αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου

xristiana