ΚεντρικήΥγεία

Το γλυκό λαχανικό που προστατεύει το συκώτι, ενισχύει τον εγκέφαλο και το ανοσοποιητικό

5\10\2024

Στην ελληνική κουζίνα δεν χρησιμοποιείται συχνά, ωστόσο, αυτό το γλυκό λαχανικό είναι γεμάτο αντιοξειδωτικά που προστατεύουν τα κύτταρα και πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά εξαιρετικά για το έντερο, τα μάτια, το ανοσοποιητικό σύστημα και πολλά άλλα.

Πρόκειται για ένα αμυλώδες λαχανικό ρίζας με γλυκιά γεύση και λεπτή, καφέ εξωτερική φλούδα. Η σάρκα του είναι συνήθως πορτοκαλί, ενώ μπορεί να βρείτε και άλλες ποικιλίες, όπως λευκό, μοβ ή κίτρινο. Μπορείτε να φάτε γλυκοπατάτες ολόκληρες ή καθαρισμένες και τα φύλλα του φυτού είναι επίσης βρώσιμα.

Το γλυκό λαχανικό με τα πολλά οφέλη για την υγεία

Μιλάμε φυσικά για τις γλυκοπατάτες, οι οποίες είναι πλούσιες σε βιταμίνες και μέταλλα, όπως βιταμίνη Α, βιταμίνη C, κάλιο, φυτικές ίνες και ψευδάργυρο.

Μπορείτε να φάτε γλυκοπατάτες (Ipomoea batatas) ολόκληρες ή καθαρισμένες και τα φύλλα του φυτού είναι επίσης βρώσιμα. Αν και μπορεί να ονομάζονται «πατάτες», οι γλυκές και οι κανονικές λευκές πατάτες δεν σχετίζονται.

Είναι η γλυκοπατάτα υδατάνθρακας;

Οι βρώσιμες ρίζες όπως η γλυκοπατάτα είναι φυσικά πλούσιες σε υδατάνθρακες, καθώς και σε φυτικές ίνες. Αυτό συμβαίνει επειδή λειτουργούν ως όργανα αποθήκευσης για το φυτό, αποθηκεύοντας ενέργεια για περιόδους λήθαργου.

Τα λαχανικά ρίζας διαφέρουν ως προς την ισορροπία τους σε άμυλα, σάκχαρα και άλλους υδατάνθρακες, συμπεριλαμβανομένων των φυτικών ινών, με τη γλυκοπατάτα να είναι πλουσιότερη σε συνολικούς υδατάνθρακες, ζάχαρη και φυτικές ίνες αλλά χαμηλότερη σε άμυλο από τις κανονικές λευκές πατάτες.

Αν και οι γλυκοπατάτες είναι πηγή υδατανθράκων, περιέχουν υψηλές ποσότητες άλλων φυτοθρεπτικών συστατικών που προάγουν την υγεία.

Τα οφέλη της γλυκοπατάτας για την υγεία

  1. Βοηθά στη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2
  2. Ενισχύει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού
  3. Υποστηρίζει τον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα
  4. Ωφελεί την υγεία της καρδιάς
  5. Προστατεύει το συκώτι

1. Βοηθά στη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2

Ενδιαφέροντα ευρήματα δείχνουν ότι η μέτρια κατανάλωση γλυκοπατάτας και φύλλων γλυκοπατάτας μπορεί να βελτιώσει τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα στον διαβήτη τύπου 2. Ωστόσο, απαιτούνται περισσότερα στοιχεία από καλά σχεδιασμένες δοκιμές για την επικύρωση αυτών των ευρημάτων.

Η αρχαία τροφή που ενισχύει το πεπτικό, την όραση και ρυθμίζει το διαβήτη

2. Ενισχύει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού

Ούσες πλούσιες σε β-καροτίνη, οι γλυκοπατάτες μπορεί επίσης να υποστηρίξουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Αυτό συμβαίνει επειδή η βιταμίνη Α είναι σημαντική για τη διατήρηση της ακεραιότητας των βλεννογόνων στο αναπνευστικό σύστημα και το έντερο.

Μελέτες σε ζώα υποδεικνύουν επίσης ότι οι πολυσακχαρίτες (απλά σάκχαρα) που βρίσκονται στη γλυκοπατάτα, ειδικά στη μοβ ποικιλία, μπορεί να διεγείρουν τις ανοσολογικές αποκρίσεις και ενδεχομένως να ρυθμίσουν την προσαρμοστική (επίσης γνωστή ως επίκτητη) ανοσία μας.

3. Υποστηρίζει τον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα

Μελέτες σε ζώα υποδεικνύουν ότι προστατευτικές φυτικές ενώσεις στις γλυκοπατάτες, συμπεριλαμβανομένων των φαινολών και των ανθοκυανινών, μπορεί να υποστηρίζουν τον εγκέφαλο.

Αυτό το πετυχαίνουν βοηθώντας στην ελαχιστοποίηση της νευροτοξικότητας και προάγοντας την παραγωγή νευροτροφικού παράγοντα που προέρχεται από τον εγκέφαλο (BDNF). Το BDNF παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των νεύρων, καθώς είναι απαραίτητο για τη μνήμη και τη μάθηση.

4. Ωφελεί την υγεία της καρδιάς

Ως μια πλούσια πηγή καλίου, οι γλυκοπατάτες συμβάλλουν στην προώθηση μιας υγιούς καρδιάς. Η υψηλότερη πρόσληψη καλίου βοηθά στη διαχείριση των επιπέδων νατρίου και ως αποτέλεσμα προωθεί την υγιέστερη αρτηριακή πίεση, η οποία μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

5. Προστατεύει το συκώτι

Οι φυτικές ενώσεις στις γλυκοπατάτες, συμπεριλαμβανομένων των ανθοκυανινών, μπορεί να είναι προστατευτικές του ήπατος, επειδή βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής και στη μείωση της βλάβης από τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούνται από την οξείδωση.

Πηγήhttps://www.oloygeia.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Έχεις λιπαρή επιδερμίδα; Αυτά τα tips θα σε σώσουν το καλοκαίρι

xristiana

Kozan.Gr: Κλιμάκιο/Ομάδα Της Ε.Σ.Α.ΜεΑ. (Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων Με Αναπηρία) Στην Κοζάνη – Θα Συμμετέχει Στη Συνεδρίαση Του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης Την Τρίτη 20/9 – Θα Παρουσιαστούν Τα Αποτελέσματα Της Έρευνας Κοινής Γνώμης Που Πραγματοποιήθηκε Το Προηγούμενο Διάστημα Στην Περιφέρεια Της Δυτικής Μακεδονίας Αναφορικά Με Τις Διακρίσεις Που Βιώνουν Τα Άτομα Με Αναπηρία

xristiana

Newsletter: Όλες Οι Ειδήσεις Που Πρέπει Να Ξέρεις Μέχρι Τώρα 25/1

xristiana