ΚεντρικήΥγεία

Καρδιακή ανεπάρκεια: Το σημάδι όταν πιέζετε τα νύχια σας που δείχνει ότι κινδυνεύετε

5\10\2024

Βρετανίδα γιατρός προέτρεψε τους ανθρώπους να αναζητήσουν άμεση ιατρική βοήθεια εάν εντοπίσουν ένα συγκεκριμένο σημάδι όταν πιέζουν τα νύχια τους, καθώς, σύμφωνα με την ίδια, μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα ενός σοβαρού καρδιακού προβλήματος, όπως η καρδιακή ανεπάρκεια.

Αυτό το σύμπτωμα είναι γνωστό στον ιατρικό τομέα ως σημάδι Quincke και υποδηλώνει ότι μπορεί να έχετε διαρροή αίματος στην καρδιά. Εάν δεν αντιμετωπιστεί γρήγορα, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια και ακόμη και καρδιακό θάνατο.

Καρδιακή ανεπάρκεια: Το σημάδι στα νύχια που μπορεί να είναι σύμπτωμα

Σύμφωνα με την χειρουργό ποδιών και αστραγάλων, γιατρό Dana Brems, λοιπόν, οι «παλμικές» αποχρώσεις του ροζ και του λευκού κάτω από το νύχι θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν ένα τέτοιο σοβαρό καρδιακό πρόβλημα.

https://www.tiktok.com/embed/v2/7419330223944027435?lang=el-GR&referrer=https%3A%2F%2Fwww.oloygeia.gr%2Fhealth%2Fkardiaki-aneparkeia-simadi-piezete-nychia%2F

Σε ένα βίντεο που ανέβηκε στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης TikTok, η Δρ. Brems εξήγησε περισσότερα για το σημάδι Quincke, ενώ έδειξε και ένα παράδειγμα για το πώς θα μπορούσε να μοιάζει.

«Αν το δείτε στα νύχια σας, πρέπει να πάτε αμέσως σε έναν γιατρό. Αυτό είναι το σημάδι Quincke. Μπορεί να φανεί όταν πιέζετε ελαφρά το νύχι του χεριού ή του ποδιού σας και βλέπετε αυτά τα “παλμικά “τριχοειδή αγγεία στο κρεβάτι του νυχιού. Είναι σημάδι αορτικής ανεπάρκειας», ανέφερε η ειδικός και πρόσθεσε:

«Σε αυτή την κατάσταση η αορτική βαλβίδα της καρδιάς δεν κλείνει σωστά. Έτσι, όταν το αίμα υποτίθεται ότι ωθείται στο υπόλοιπο σώμα, στην πραγματικότητα έχει διαρροή και κάποια μεγάλη ποσότητα επιστρέφει στην καρδιά».

Το σημάδι Quincke, χαρακτηριστικό της καρδιακής ανεπάρκειας

Μια μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal το 2021, εξέτασε μια περίπτωση του σημαδιού Quincke σε έναν 74χρονο ασθενή. Ο άνδρας παρουσίασε επίσης άλλα συμπτώματα, όπως δύσπνοια, αύξηση βάρους, οίδημα (πρήξιμο) και αυξημένη φλεβική πίεση στη σφαγίτιδα. Ως εκ τούτου, διαγνώστηκε και υποβλήθηκε σε θεραπεία για συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια.

«Το σημάδι Quincke χαρακτηρίζεται από εναλλασσόμενο ξέπλυμα και λεύκανση της κλίνης των νυχιών σε συμφωνία με τον καρδιακό κύκλο και συχνά εμφανίζεται μαζί με ευρεία παλμική πίεση. Συνηθέστερα σχετίζεται με σοβαρή ανεπάρκεια της αορτικής βαλβίδας. Ωστόσο, μπορεί επίσης να παρατηρηθεί σε ασθενείς με στένωση της αορτής», ανέφεραν οι επιστήμονες της μελέτης.

«Η παρουσία του σημαδιού Quincke σε έναν ασθενή που παρουσιάζεται με καρδιακή ανεπάρκεια θα πρέπει να εγείρει υποψίες για καρδιακή ανεπάρκεια υψηλής απόδοσης», συμπλήρωσαν.

Άλλα προειδοποιητικά σημάδια καρδιακής ανεπάρκειας, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Υγείας της Βρετανίας (NHS), περιλαμβάνουν:

  • Δύσπνοια
  • Πρησμένοι αστράγαλοι και πόδια
  • Αίσθημα λιποθυμίας
  • Επίμονος βήχας, ο οποίος μπορεί να είναι χειρότερος τη νύχτα
  • Συριγμός
  • Φουσκωμένη κοιλιά
  • Απώλεια όρεξης
  • Αύξηση ή απώλεια βάρους
  • Σύγχυση
  • Γρήγορος καρδιακός ρυθμός
  • Ένα σφυροκόπημα, φτερούγισμα ή ακανόνιστος καρδιακός παλμός (αίσθημα παλμών)

Το σημάδι στους αστραγάλους που πρέπει να σας οδηγήσει αμέσως σε γιατρό – Μπορεί να έχετε καρδιακή ανεπάρκεια

Θα πρέπει να επισκεφτείτε τον γιατρό σας εάν εμφανίσετε επίμονα ή σταδιακά επιδεινούμενα συμπτώματα καρδιακής ανεπάρκειας. Το NHS υπογραμμίζει: «Καλέστε το 166 για ασθενοφόρο ή πηγαίνετε στο πλησιέστερο νοσοκομείο το συντομότερο δυνατό εάν έχετε ξαφνικά ή πολύ σοβαρά συμπτώματα».

Πηγήhttps://www.oloygeia.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Γιορτή Κάστανου

xristiana

Κορωνοϊός: 18.425 νέα κρούσματα, 62 θάνατοι, 365 σε ΜΕΘ

xristiana

Έρευνα: Η αύξηση φυτικών ινών από δημητριακά καταπολεμάει καλύτερα τη χρόνια φλεγμονή

xristiana