ΚεντρικήΥγεία

«Θερίζουν» τις νεαρές ηλικίες τα εγκεφαλικά, ποια είναι η αιτία – Τυχεροί οι Έλληνες και οι Ιταλοί

22/10/2024

Δημοσιεύθηκε από τους γιατρούς ένας νέος οδηγός πρόληψης εγκεφαλικών επεισοδίων, καθώς αυξάνονται ανησυχητικά τα κρούσματα σε νέους ανθρώπους. Παρά το γεγονός ότι τα εγκεφαλικά επεισόδια θεωρούνται συνήθως πάθηση των ηλικιωμένων, παρατηρείται αύξηση σχεδόν 15% την τελευταία δεκαετία σε άτομα ηλικίας 18 έως 44 ετών.

Τα εγκεφαλικά επεισόδια είναι επίσης η πέμπτη κύρια αιτία θανάτου στις Ηνωμένες Πολιτείες, με σχεδόν 160.000 θανάτους ετησίωςΠερισσότεροι από 800.000 Αμερικανοί υποφέρουν από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο κάθε χρόνο, δηλαδή, ένα κάθε 40 δευτερόλεπτα, με αποτέλεσμα να διατρέχουν κίνδυνο για παράλυση, επιληπτικές κρίσεις, απώλεια μνήμης και κατάρρευση οργάνων.

Παρά την ανησυχητική αυτή τάση, οι νέες κατευθυντήριες γραμμές από την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (AHA) υποδεικνύουν ότι το 80% των εγκεφαλικών επεισοδίων είναι «προβλέψιμο», εφόσον οι άνθρωποι ακολουθούν τους «Οκτώ βασικούς σκοπούς της ζωής». Αυτοί οι σκοποί περιλαμβάνουν σημαντικούς παράγοντες που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας, όπως η αύξηση της κατανάλωσης μπανάνας και η υιοθέτηση της μεσογειακής διατροφής.

Σύμφωνα με την «Daily Mail», μελέτη που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα στο περιοδικό «Stroke» αποκαλύπτει ότι τα εγκεφαλικά επεισόδια στους νέους αυξήθηκαν κατά 14,7% μεταξύ 2011 και 2022. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η παχυσαρκία, η υψηλή πίεση και η εξάρτηση ενδέχεται να συμβάλλουν σε αυτή την αύξηση, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι οι νέοι είναι πιο επιρρεπείς στο άγχος, καθιστώντας τους πιο ευάλωτους.

Τα εγκεφαλικά επεισόδια συμβαίνουν όταν μια απόφραξη στα αιμοφόρα αγγεία εμποδίζει τη ροή αίματος στον εγκέφαλο. Καρδιοπάθειες, η υψηλή πίεση και η υψηλή χοληστερίνη μπορούν να στενέψουν τα αιμοφόρα αγγεία, αυξάνοντας τον κίνδυνο αποφράξεων. Περίπου 1 στα 6 άτομα που υφίστανται εγκεφαλικό επεισόδιο πεθαίνει σύντομα.

Ο πρώτος στόχος της λίστας με τους «Οκτώ βασικούς σκοπούς της ζωής» είναι η διατήρηση μιας υγιούς διατροφής, καθώς οι επιστήμονες έχουν αποδείξει ότι η διατροφή που είναι πλούσια σε λιπαρά, ζάχαρη και θερμίδες μπορεί να στενέψει τις αρτηρίες, αυξάνοντας τον κίνδυνο εγκεφαλικού. Οι ειδικοί αναφέρουν ως λύση τη μεσογειακή διατροφή, η οποία περιέχει συστατικά που είναι βασικά σε χώρες της Μεσογείου, όπως η Ιταλία και η Ελλάδα, όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως, οι άπαχες πρωτεΐνες, όπως το ψάρι, τα υγιή λιπαρά, όπως το ελαιόλαδο, οι φυτικές πρωτεΐνες, όπως οι φακές και οι ξηροί καρποί.

Η AHA προτείνει επίσης τη μείωση της κατανάλωσης νατρίου και την αντικατάστασή του με τρόφιμα πλούσια σε κάλιο, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων και στην απομάκρυνση του πλεονάζοντος νατρίου, μειώνοντας την αρτηριακή πίεση. Τρόφιμα πλούσια σε κάλιο αποτελούν φρούτα όπως οι μπανάνες και τα βερίκοκα, λαχανικά όπως οι γλυκοπατάτες, αλλά και ψάρια όπως ο μπακαλιάρος και η σφυρίδα, καθώς και ξηροί καρποί και σπόροι.

Το CDC εκτιμά ότι 9 στους 10 Αμερικανούς καταναλώνουν υπερβολικό αλάτι, κατά μέσο όρο 3.400 χιλιοστόγραμμα, που είναι το ένα τρίτο περισσότερο από το ημερήσιο προτεινόμενο όριο των 2.300 χιλιοστόγραμμων από την AHA.

Οι ειδικοί προτείνουν επίσης τουλάχιστον 150 λεπτά άσκησης την εβδομάδα, σύμφωνα με τις διατροφικές οδηγίες για τους Αμερικανούς από το USDA. Η σωματική δραστηριότητα έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την πίεση, τη χοληστερίνη, τη φλεγμονή, το βάρος και την αντίσταση στην ινσουλίνη. Συνιστούν 150 λεπτά μέτριας έντασης δραστηριότητα, όπως το γρήγορο περπάτημα, ή 75 λεπτά έντονης δραστηριότητας, όπως το τρέξιμο, την εβδομάδα.

Η AHA προτείνει επίσης ότι η απώλεια βάρους μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Περίπου το 40% των Αμερικανών είναι παχύσαρκο, σύμφωνα με δεδομένα του CDC, που σημαίνει ότι έχει Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) τουλάχιστον 30. Η AHA εκτιμά ότι μέχρι το τέλος της δεκαετίας, σχεδόν οι μισοί θα πληρούν αυτό το όριο.

Η ομάδα αναφέρει επίσης ότι η διακοπή του ύπνου μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, όπως στην περίπτωση της αποφρακτικής άπνοιας ύπνου, που οδηγεί σε δυσκολία στην αναπνοή. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η αποφρακτική άπνοια ύπνου αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου μειώνοντας τη ροή αίματος στον εγκέφαλο και τα επίπεδα οξυγόνου.

Τέλος, οι ειδικοί της AHA αναφέρουν ότι το κάπνισμα είναι ένας σημαντικός μεταβαλλόμενος παράγοντας κινδύνου για εγκεφαλικά επεισόδια παγκοσμίωςΤο κάπνισμα είναι υπεύθυνο για το 18% των θανάτων και αναπηριών λόγω εγκεφαλικών επεισοδίων παγκοσμίως, καθώς οι 7.000 τοξικές χημικές ουσίες στα τσιγάρα βλάπτουν τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων, προκαλώντας στένωση των αρτηριών.

Οι τελευταίοι στόχοι της AHA περιλαμβάνουν τη μείωση της πίεσης, της χοληστερίνης και του σακχάρου στο αίμα, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί ακολουθώντας τις πέντε προηγούμενες συστάσεις.

Πηγήhttps://www.newsbeast.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Latex Lips: Η νέα τάση στο μακιγιάζ θέλει τα χείλη ογκώδη και γυαλιστερά!

xristiana

«Γίνε Φέτος Εσύ Ο Αϊ Βασίλης»

xristiana

Καρκίνος παχέος εντέρου: 5 κινήσεις για να μειώσετε σημαντικά τον κίνδυνο, σύμφωνα με χειρουργό

xristiana