ΚεντρικήΥγεία

Η βιταμίνη που επιβραδύνει την εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη

25/10/2024

Στους περισσότερους άνδρες, είναι θεραπεύσιμος. Σε κάποιες περιπτώσεις ωστόσο, είναι ανθεκτικός σε όλες τις γνωστές θεραπείες και γίνεται επιθετικός και εξαιρετικά θανατηφόρος.

Οι ερευνητές στο Εργαστήριο Cold Spring Harbor (CSHL), ανακάλυψαν μια δυνητικά πρωτοποριακή λύση. Ο καθηγητής Lloyd Trotman και οι συνεργάτες του, διαπίστωσαν ότι το προ-οξειδωτικό συμπλήρωμα μεναδιόνη (μία συνθετική μορφή της βιταμίνης Κ, η βιταμίνη Κ3, η οποία χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της ανεπάρκειας της βιταμίνης Κ), επιβραδύνει την εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη σε ποντίκια. Το συμπλήρωμα είναι πρόδρομος της βιταμίνης Κ, η οποία βρίσκεται συνήθως στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Η έρευνα ξεκίνησε πριν από δύο και πλέον δεκαετίες.

Το 2001, η δοκιμή SELECT του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου διερεύνησε αν ένα αντιοξειδωτικό συμπλήρωμα βιταμίνης Ε θα μπορούσε να θεραπεύσει ή να προλάβει τον καρκίνο του προστάτη. Η δοκιμή στην οποία συμμετείχαν 35.000 άνδρες είχε προγραμματιστεί να διαρκέσει έως και 12 χρόνια.

Ωστόσο, μετά από μόλις τρία χρόνια, οι συμμετέχοντες σταμάτησαν να παίρνουν τα συμπληρώματα. Η βιταμίνη Ε όχι μόνο απέτυχε να επιβραδύνει ή να αποτρέψει τον καρκίνο του προστάτη, αλλά περισσότεροι άνδρες που έπαιρναν το συμπλήρωμα άρχισαν να αναπτύσσουν τη νόσο. Ο Trotman σκέφτηκε: «Αν ένα αντιοξειδωτικό απέτυχε, ίσως ένα προ-οξειδωτικό θα μπορούσε να λειτουργήσει».

Τα νέα του ευρήματα σε ποντίκια δείχνουν ακριβώς αυτό.

Όταν χορηγείται σε ποντίκια με καρκίνο του προστάτη μεναδιόνη, διαταράσσει τις διαδικασίες επιβίωσης του καρκίνου.

Η ομάδα του Trotman ανακάλυψε ότι η μεναδιόνη σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα του προστάτη εξαντλώντας ένα λιπίδιο που ονομάζεται PI(3)P, το οποίο λειτουργεί σαν ετικέτα αναγνώρισης. Χωρίς αυτό, τα κύτταρα σταματούν να ανακυκλώνουν τα εισερχόμενα υλικά και τελικά εκρήγνυνται.

Η διαδικασία αυτή προκαλεί σημαντική επιβράδυνση της εξέλιξης του καρκίνου στα ποντίκια.

Οι ερευνητές σκοπεύουν να εφαρμόσουν το πείραμα σε πιλοτικές μελέτες σε άνδρες με καρκίνο του προστάτη: «Η ομάδα-στόχος μας θα είναι άνδρες που κάνουν βιοψίες και στους οποίους διαγιγνώσκεται μια πρώιμη μορφή της νόσου. Αναρωτιόμαστε αν αρχίσουν να παίρνουν το συμπλήρωμα, αν θα μπορούσαμε να επιβραδύνουμε την ασθένεια».

Είναι εκπληκτικό ότι η έρευνα του Trotman υποδηλώνει ότι η μεναδιόνη μπορεί επίσης να αποδειχθεί αποτελεσματική κατά της φυλοσύνδετης μυοσωληναριακής μυοπάθειας, μιας σπάνιας πάθησης που εμποδίζει την ανάπτυξη των μυών στα αγόρια βρέφη. Τα άτομα που διαγιγνώσκονται με τη νόσο, σπάνια ζουν μετά την πρώιμη παιδική ηλικία.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η εξάντληση του PI(3)P με μεναδιόνη μπορεί να διπλασιάσει τη διάρκεια ζωής των ποντικιών με αυτή την πάθηση.

Εάν τα αποτελέσματα επιβεβαιωθούν στους ανθρώπους, αυτό θα σήμαινε ότι οι άνδρες με καρκίνο του προστάτη θα μπορούσαν να απολαμβάνουν καλύτερη ποιότητα ζωής και μεγαλύτερη προσδόκιμο επιβίωσης. Θα μπορούσε επίσης να σημαίνει περισσότερο πολύτιμο χρόνο για τα παιδιά που γεννιούνται με μια ανίατη ασθένεια.

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό Science.

Πηγήhttps://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Παρουσία Γιατρομανωλάκη, Εκδήλωση Με Θέμα Τη Βοσκική

xristiana

Υπερανάλυση: 3 tips για να την αποφύγεις και να ζεις στο τώρα

xristiana

Τροφές για πιο υγιή μαλλιά που μακραίνουν γρήγορα

xristiana