ΚεντρικήΥγεία

Εμβόλια: Τι δεν πρέπει να κάνετε πριν εμβολιαστείτε – Κορυφαίοι γιατροί συμβουλεύουν

6\10\2024

Χάρη στα εμβόλια η ανθρωπότητα έχει κάνει ένα τεράστιο βήμα στην πρόληψη δεκάδων ασθενειών που ευθύνονται για το θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων.

Παρά την συμβολή τους όμως στην επιβίωση και υγεία του ανθρώπου, υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις για το πότε πρέπει να κάνετε εμβόλια και πότε πρέπει να αποφεύγονται. Ειδικοί επιστήμονες στις μολυσματικές ασθένειες, δίνουν χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με το τι πρέπει να αποφύγετε πριν κάνετε ένα εμβόλιο.

Μην λέτε ψέματα

Δεν πρέπει ποτέ να λέτε ψέματα για το ιστορικό της υγείας σας. «Μην αποκρύπτετε το ιστορικό της υγείας σας από τον επαγγελματία υγείας που χορηγεί τα εμβόλιά σας»,υπογραμμίζει η Δρ Nesochi Okeke-Igbokwe, MD, MS, γιατρός και Διευθύνων Σύμβουλος ιατρικής στο Dr. Nesochi LLC.

«Πριν από τη λήψη οποιουδήποτε εμβολίου, συνήθως δίνεται ένα ερωτηματολόγιο στους ασθενείς για έλεγχο για αντενδείξεις σε ορισμένα εμβόλια», εξήγησε η Δρ Okeke-Igbokwe.

«Ο έλεγχος αφορά τυχόν προηγούμενες αλλεργικές αντιδράσεις σε εμβόλια, την κατάσταση εγκυμοσύνης και άλλες ερωτήσεις σχετικά με την υγεία σας. Οι ασθενείς θα πρέπει να απαντήσουν με ακρίβεια σε αυτές τις ερωτήσεις για να διασφαλιστεί ότι δεν υπάρχει αντένδειξη για κάποιο συγκεκριμένο εμβόλιο. Για παράδειγμα, τα ζωντανά εμβόλια αντενδείκνυνται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης» τονίζει.

Αποφύγετε τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα

Οι γιατροί συμβουλεύουν επίσης να μην παίρνετε ορισμένα φάρμακα πριν κάνετε εμβόλιο (αν και είναι καλύτερα να συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας γιατρό).

«Αποφύγετε τη λήψη ακεταμινοφαίνης, ιβουπροφαίνης, διφαινυδραμίνης ή παρόμοιων φαρμάκων λίγο πριν κάνετε το εμβόλιο», υπογραμμίζει ο Δρ David Cutler, MD, πιστοποιημένος οικογενειακός ιατρός στο Providence Saint John’s Health Center στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια. «Αυτά τα φάρμακα μπορούν να ληφθούν, εάν είναι απαραίτητο, μετά τη λήψη του εμβολίου, εάν αυτό δικαιολογείται από οποιαδήποτε αντίδραση στο εμβόλιο».

Να είστε ήρεμοι

Εάν είστε νευρικοί με τις βελόνες καλό είναι να ενημερώσετε τον άνθρωπο που θα σας κάνει το εμβόλιο για την ψυχική σας κατάσταση.

«Βεβαιωθείτε ότι θα είστε χαλαροί, ώστε να είναι και οι μύες σας και ότι μπορείτε να μείνετε ακίνητοι», μας λέει ο Δρ Richard A. Martinello, MD, καθηγητής ιατρικής (μολυσματικές ασθένειες) και παιδιατρικής στο Yale School of Medicine. «Αυτό θα ελαχιστοποιήσει το τραύμα στους μυς και θα περιορίσει οποιαδήποτε ενόχληση μετά τον εμβολιασμό».

Αποφύγετε το αλκοόλ πριν από το εμβόλιο

«Η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να σας αφυδατώσει και να αποδυναμώσει την ανοσολογική σας λειτουργία, κάνοντας τις παρενέργειες να αισθάνονται χειρότερες», προειδοποιεί η Δρ. Eve Elizabeth Pennie, MD, γιατρός και επιδημιολόγος του DrugWatch. «Το να είστε ενυδατωμένοι βοηθά στη μείωση των πιθανοτήτων ζάλης και άλλων παρενεργειών». Οι ειδικοί συμβουλεύουν να αποφύγετε το αλκοόλ για μια μέρα μετά τον εμβολιασμό.

Κοιμηθείτε καλά το προηγούμενο βράδυ

«Φροντίστε να έχετε κοιμηθεί επτά με οκτώ ώρες το προηγούμενο βράδυ, γιατί τα ξεκούραστα σώματα ανταποκρίνονται καλύτερα στα εμβόλια», είπε η Δρ Pennie. «Αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την ιεράρχηση της υγείας σας και τη διασφάλιση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου».

Μην εξοντωθείτε στο γυμναστήριο την προηγούμενη ημέρα

«Η έντονη άσκηση μπορεί να προσθέσει περιττό στρες στο σώμα σας, το οποίο μπορεί να “αντιδράσει” μετά τον εμβολιασμό», σημειώνει η Δρ Pennie που συνιστά αντί για την έντονη άσκηση με βάρη να προτιμήσετε ένα γρήγορο περπάτημα και γιόγκα.

Μην λαμβάνετε νέα συμπληρώματα πριν κάνετε εμβόλιο

Εάν σκέφτεστε να δοκιμάσετε μια νέα βιταμίνη, συμπλήρωμα ή άλλη ουσία για πρώτη φορά που ο γιατρός σας δεν έχει συνταγογραφήσει ή συστήσει, μην το κάνετε πριν τον εμβολιασμό σας.

«Δεν είναι η ώρα να δοκιμάσετε αυτό το νέο τσάι ή συμπλήρωμα βοτάνων», συμβουλεύει η Δρ Pennie. «Μερικά βότανα μπορούν να αλληλοεπιδράσουν με το ανοσοποιητικό σας σύστημα με απρόβλεπτους τρόπους».

Κοκκύτης: Ποια είναι τα συμπτώματα της νόσου – Τι είναι «ο βήχας των 100 ημερών»

Μην κάνετε εμβόλιο εάν είστε άρρωστοι

«Περιμένετε μέχρι να ξεπεράσετε ένα κρυολόγημα ή την ασθένεια για να ενισχύσετε την αποτελεσματικότητα του εμβολίου.
Επίσης μιλήστε με το γιατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι δεν έχετε χρόνιες παθήσεις που θα μπορούσαν να αποτρέψουν τη μέγιστη αποτελεσματικότητα», δήλωσε η Dr. Richelle Guerrero-Wooley, MD, ειδικός σε μολυσματικές ασθένειες στη Loma Η Linda University Health, μας είπε.

Πηγή https://www.oloygeia.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Στις 22 Αυγούστου Ανοίγει Και Πάλι Η Αυλαία Του Φεστιβάλ Γλυφάδας

xristiana

Δελτίο ειδήσεων 14/5

xristiana

Ο πόντιος ταξιτζής

xristiana