19/10/2024
Ενώ ο μέσος ενήλικας αρρωσταίνει 1-3 φορές το χρόνο, υπάρχουν ορισμένοι που υπερβαίνουν σημαντικά αυτόν τον αριθμό. Είτε πρόκειται για κρυολόγημα είτε για άλλες λοιμώξεις, υπάρχουν διάφορες αιτίες για την ευαισθησία μας στις ιώσεις.
Το θετικό για τους «φιλάσθενους» είναι πως η ευπάθειά τους, ως επί το πλείστον, μπορεί να αντιμετωπιστεί με απλά μέτρα, όπως σημειώνουν ειδικοί στο Today, οι οποίοι παρουσιάζουν και τους τέσσερις βασικούς παράγοντες του προβλήματος.
1. Συχνότητα έκθεσης σε ασθένειες
Ο τρόπος ζωής σας, η εργασία σας και οι κοινωνικές σας δραστηριότητες παίζουν σημαντικό ρόλο στο πόσο συχνά εκτίθεστε σε ιούς. Εάν έχετε μια δουλειά που απαιτεί συνεχή αλληλεπίδραση με άλλους ανθρώπους ή περνάτε πολύ χρόνο σε πολυσύχναστους χώρους, είναι πιο πιθανό να εκτεθείτε σε μικρόβια που προκαλούν κρυολογήματα και γρίπη.
Τι μπορείτε να κάνετε
- Πλύσιμο χεριών: Το τακτικό και σωστό πλύσιμο των χεριών είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους πρόληψης των λοιμώξεων.
- Αποφυγή επαφής με ασθενείς: Κρατήστε απόσταση από άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα, εάν αυτό είναι εφικτό.
- Χρήση μάσκας: Εάν βρίσκεστε σε κλειστούς χώρους με πολύ κόσμο, η χρήση μάσκας μπορεί να μειώσει σημαντικά την πιθανότητα μόλυνσης.
2. Ηλικία
Η ηλικία παίζει σημαντικό ρόλο στο πόσο συχνά αρρωσταίνετε. Τα παιδιά, ειδικά τα μικρότερα, είναι πολύ πιο επιρρεπή σε λοιμώξεις επειδή το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν έχει ακόμη αναπτύξει ανοσία σε πολλούς κοινούς ιούς. Καθώς μεγαλώνουμε, το ανοσοποιητικό μας σύστημα δυναμώνει λόγω της προηγούμενης έκθεσης σε διάφορους ιούς.
Τι μπορείτε να κάνετε
- Παιδιά: Ενθαρρύνετε τα παιδιά να ακολουθούν καλές πρακτικές υγιεινής, όπως το πλύσιμο των χεριών και η σωστή κάλυψη του στόματος όταν βήχουν ή φτερνίζονται.
- Ενήλικες: Καθώς μεγαλώνετε, συνεχίστε να τηρείτε τα μέτρα προστασίας και ενημερωθείτε για εμβόλια που είναι διαθέσιμα για συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες.
3. Ανοσοποιητικό σύστημα
Το ανοσοποιητικό σύστημα κάθε ατόμου αντιδρά διαφορετικά στην έκθεση σε ιούς. Κάποιοι άνθρωποι διαθέτουν ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα που τους βοηθά να αποφεύγουν τις συχνές λοιμώξεις, ενώ άλλοι μπορεί να είναι πιο επιρρεπείς σε ιώσεις λόγω γενετικών παραγόντων ή άλλων υποκείμενων προβλημάτων υγείας.
Τι μπορείτε να κάνετε
- Υγιεινός τρόπος ζωής: Ενισχύστε το ανοσοποιητικό σας σύστημα με σωστή διατροφή, άσκηση και αρκετό ύπνο.
- Μειώστε το άγχος: Το χρόνιο άγχος μπορεί να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Αναζητήστε τρόπους χαλάρωσης, όπως ο διαλογισμός ή οι φυσικές δραστηριότητες.
- Συμβουλή γιατρού: Εάν πιστεύετε ότι αρρωσταίνετε πιο συχνά από το κανονικό, ίσως χρειάζεται να ελέγξετε εάν έχετε κάποιο υποκείμενο πρόβλημα ανοσοποιητικού συστήματος.
4. Κυκλοφορία πολλών ιών
Η κυκλοφορία πολλών διαφορετικών ιών την ίδια εποχή, όπως το φαινόμενο της «τριδημίας» (γρίπη, RSV, COVID-19), μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα μόλυνσης. Ειδικά αν υπάρχουν πολλά άτομα γύρω σας που νοσούν από διαφορετικές ασθένειες, οι πιθανότητες να κολλήσετε πολλούς ιούς είναι πολύ μεγαλύτερες.
Τι μπορείτε να κάνετε
- Εμβολιασμός: Βεβαιωθείτε ότι είστε εμβολιασμένοι κατά της γρίπης, του COVID-19 και άλλων ασθενειών, όπως το RSV, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια. Τα εμβόλια είναι ένας από τους πιο ασφαλείς και αποτελεσματικούς τρόπους προστασίας και καθώς οι ιοί μεταλλάσσονται είναι σημαντικό οι εμβολιασμοί να επαναλαμβάνονται για την αντιμετώπιση των νέων στελεχών.
- Συνεχής ενημέρωση: Παρακολουθείτε ποιες ασθένειες «κυκλοφορούν» και λάβετε τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.
Απλά και αποτελεσματικά
Η συχνή αρρώστια μπορεί να είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων, από το περιβάλλον και την ηλικία σας μέχρι την κατάσταση του ανοσοποιητικού σας συστήματος και την κυκλοφορία πολλών ιών. Ωστόσο, με απλά μέτρα, όπως το πλύσιμο των χεριών, ο εμβολιασμός και η υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών, μπορείτε να μειώσετε σημαντικά τον κίνδυνο.
Πηγή: https://www.newsbeast.gr
Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com