ΚεντρικήΥγεία

Ήπιατε πολύ; Τέσσερις τρόποι με τους οποίους η γυμναστική μπορεί να βοηθήσει

21/10/2024

Ενώ υπάρχουν πολλά γιατροσόφια για το hangover, όπως η κατανάλωση λιπαρού πρωινού, πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι το κλειδί μπορεί να βρίσκεται στην τακτική άσκηση.

Στη μελέτη συμμετείχαν 1.676 προπτυχιακοί φοιτητές που είχαν βιώσει τουλάχιστον ένα hangover τους τελευταίους τρεις μήνες. Όλοι οι συμμετέχοντες έκαναν τουλάχιστον 30 λεπτά μέτριας έντασης σωματική δραστηριότητα την εβδομάδα.

Συμπλήρωσαν διαδικτυακά ερωτηματολόγια που αξιολογούσαν τις συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ, τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας και τη συχνότητα και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων του hangover.

Τα ευρήματα έδειξαν σημαντική συσχέτιση μεταξύ της σωματικής δραστηριότητας και των συμπτωμάτων hangover. Όπως ήταν αναμενόμενο, τα άτομα που κατανάλωναν περισσότερο αλκοόλ, βίωναν συχνότερα hangover και με σοβαρότερα συμπτώματα. Όμως, αυτές οι συσχετίσεις μειώθηκαν σε άτομα που έκαναν έντονη άσκηση (όπως τρέξιμο) – γεγονός που υποδηλώνει ότι τα υψηλότερα επίπεδα άσκησης μπορεί να μειώσουν τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων του hangover.

Παρότι η μελέτη διαπίστωσε μόνο μια συσχέτιση μεταξύ της άσκησης και της μειωμένης σοβαρότητας του hangover, διάφοροι μηχανισμοί μπορεί να εξηγούν αυτή τη συσχέτιση.

Επηρεάζει την απόκριση στον πόνο

Τα hangover συχνά προκαλούν σωματικό πόνο, όπως πονοκεφάλους και μυϊκούς πόνους, λόγω διαφόρων παραγόντων. Το αλκοόλ προκαλεί αφυδάτωση, η οποία επηρεάζει τον τρόπο λειτουργίας των αιμοφόρων αγγείων και μειώνει τα επίπεδα υγρών γύρω από τον εγκέφαλο. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους.

Αυξάνει επίσης τα επίπεδα αλκοόλ στο σώμα, οδηγώντας στην απελευθέρωση μορίων του ανοσοποιητικού συστήματος που ονομάζονται κυτταροκίνες, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν μυϊκούς πόνους. Επιπλέον, το αλκοόλ διαταράσσει τον ύπνο, γεγονός που μπορεί να αυξήσει την ευαισθησία στον πόνο την επόμενη μέρα.

Η άσκηση από την άλλη, προκαλεί την απελευθέρωση ενδορφινών – ορμονών που παράγονται από τον εγκέφαλο και λειτουργούν ως φυσικά παυσίπονα. Η τακτική άσκηση μπορεί ακόμη και να αυξήσει τα βασικά επίπεδα ενδορφινών σας. Αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε χαμηλότερη αντίληψη του πόνου και της δυσφορίας κατά τη διάρκεια ενός hangover.

Καλύτερη ποιότητα ύπνου

Ένα μεθύσι συνοδεύονται συνήθως από κακή ποιότητα ύπνου. Το αλκοόλ μειώνει τη διάρκεια του REM, του σταδίου του κύκλου του ύπνου που βοηθά τον εγκέφαλο να ξεκουραστεί και να ανακάμψει. Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί επίσης να σας κάνει να ξυπνάτε πιο συχνά κατά τη διάρκεια της νύχτας, επειδή θέλετε να πάτε στην τουαλέτα.

Η τακτική άσκηση συνδέεται με καλύτερο ύπνο καθώς βοηθά στη ρύθμιση του κιρκάδιου ρυθμού. Συνολικά, η σωματική δραστηριότητα μπορεί να βελτιώσει τη διάρκεια και την ποιότητα του ύπνου και να μειώσει τον αριθμό των νυχτερινών επισκέψεων στην τουαλέτα. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να σας βοηθήσει να έχετε καλύτερο ύπνο μετά από κατανάλωση αλκοόλ – γεγονός που θα μπορούσε να βελτιώσει τη συνολική ανάρρωσή σας από το hangover.

Βελτιώνει το μεταβολισμό

Η τακτική σωματική δραστηριότητα συμβάλλει στην καλύτερη υγεία του μεταβολισμού, η οποία μπορεί να διευκολύνει την αποτελεσματική επεξεργασία του αλκοόλ.

Το συκώτι μεταβολίζει πρώτα το αλκοόλ, ένας καλός μεταβολικός ρυθμός όμως, μπορεί να βοηθήσει στην αποτελεσματικότερη απομάκρυνση του αλκοόλ και των υποπροϊόντων του από το σώμα.

Η άσκηση βελτιώνει επίσης την κυκλοφορία του αίματος, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση της ακεταλδεΰδης, της χημικής ουσίας που απελευθερώνεται όταν το σώμα μεταβολίζει το αλκοόλ. Η ακεταλδεΰδη συμβάλλει σημαντικά στα συμπτώματα του hangover.

Μειώνει τη φλεγμονή

Το αλκοόλ πυροδοτεί μια φλεγμονώδη αντίδραση, η οποία μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα του hangover.

Απελευθερώνει χημικές ουσίες που ονομάζονται κυτταροκίνες και προάγουν τη φλεγμονή, η οποία βοηθά στην καταπολέμηση λοιμώξεων ή τραυματισμών. Στην περίπτωση του hangover ωστόσο, αυτή η φλεγμονή μπορεί να επιδεινώσει συμπτώματα όπως πονοκεφάλους, μυϊκούς πόνους, κόπωση και ευαισθησία στο φως και τον ήχο. Η αυξημένη ανοσολογική αντίδραση του οργανισμού ενισχύει αυτές τις ενοχλήσεις, κάνοντας το hangover να φαίνεται πιο έντονο.

Η άσκηση έχει τεκμηριωμένες αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, καθώς διεγείρει την παραγωγή αντιφλεγμονωδών κυτταροκινών. Αυτό σημαίνει ότι όσοι ασκούνται τακτικά βιώνουν λιγότερες ενοχλήσεις που σχετίζονται με τη φλεγμονή κατά τη διάρκεια του hangover.

Είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ότι παρόλο που η άσκηση μπορεί να βοηθήσει να γίνει το hangover πιο υποφερτό, δεν αποτελεί θεραπεία. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αποτρέψετε το hangover είναι να πίνετε με μέτρο -ή να το αποφεύγετε εντελώς. Για όσους επιλέγουν να πίνουν αλκοόλ πάντως, η ένταξη της τακτικής σωματικής δραστηριότητας στον τρόπο ζωής τους μπορεί να κάνει το πονοκέφαλο λιγότερο εξουθενωτικό.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Addictive Behaviours.

Πηγήhttps://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Θεσσαλονίκη: Εκδηλώσεις Με Επίκεντρο Τη Θάλασσα Από Τον Δήμο Θερμαϊκού

xristiana

Πρόσκληση Εκδήλωσης «Άνοια & Οικογένεια – Πως Συμπεριφερόμαστε Στους Ανθρώπους Με Άνοια» (ΑΚΤΙΟΣ)

xristiana

Το Νο 1 κόλπο για να κάνετε το foundation σας να φαίνεται πιο φυσικό

xristiana