ΚεντρικήΥγεία

Το αιθέριο έλαιο των Βίκινγκς που μειώνει το άγχος, βελτιώνει τη διάθεση και ενισχύει τη μνήμη

13/10/2024

Υπάρχει ένα αιθέριο έλαιο, το οποίο χρησιμοποιείται ως επί το πλείστον σε μορφή συμπληρώματος διατροφής και έχει εξαιρετικά οφέλη για την υγεία. Είναι ανοιχτόχρωμο και αχυρένιο, με ήπια γεύση και ωφελεί σημαντικά την καρδιά, την ψυχική και γνωστική υγεία, ενώ είναι ευεργετικό και για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Οι Σκανδιναβοί Βίκινγκς το παρήγαγαν τοποθετώντας κλαδιά δέντρων σημύδας πάνω από ένα μπρίκι με νερό και φρέσκο συκώτι ψαριού πάνω από τα κλαδιά. Το νερό έβραζε και καθώς ανέβαινε ο ατμός, το λάδι από το συκώτι έσταζε στο νερό και αφαιρούνταν.

Ποιο είναι το αιθέριο έλαιο και ποιο το διατροφικό του προφίλ

Το μουρουνέλαιο είναι γνωστό ως μια πλούσια σε θρεπτικά συστατικά πηγή βιταμινών καθώς και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Όπως υποδηλώνει το όνομά του, το αιθέριο έλαιο προέρχεται από το συκώτι του μπακαλιάρου και διατίθεται ως συμπλήρωμα υγρού ή κάψουλας.

Σε τι διαφέρει το μουρουνέλαιο από το ιχθυέλαιο;

Το μουρουνέλαιο διαφέρει ως προς τη σύνθεση από το ιχθυέλαιο, καθώς το τελευταίο εξάγεται από το σώμα των λιπαρών ποικιλιών ψαριών, όπως η ρέγγα και ο γαύρος. Η κύρια διαφορά είναι ότι οι βιταμίνες Α και D συγκεντρώνονται στο συκώτι των ψαριών και ως αποτέλεσμα είναι άφθονες στο μουρουνέλαιο, ενώ το ιχθυέλαιο έχει ασήμαντες ποσότητες.

Ενώ τόσο το μουρουνέλαιο όσο και το ιχθυέλαιο είναι φημισμένες πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία μπορούν να χωριστούν σε δύο κύριους τύπους – εικοσαπεντανοϊκό οξύ (EPA) και εικοσιδυαεξανοϊκό οξύ (DHA), περιέχουν διαφορετικές αναλογίες. Το μουρουνέλαιο περιέχει συνήθως περίπου 9% EPA και 14% DHA, ενώ το ιχθυέλαιο περιέχει 18% EPA και 12% DHA.

Διατροφικό προφίλ μουρουνέλαιου

Μια μερίδα 1.000 mg μουρουνέλαιου παρέχει περίπου:

  • 80 mg EPA
  • 90 mg DHA
  • 800 μg βιταμίνη Α
  • 5 μg βιταμίνη D

Σημειώνεται ότι η ακριβής σύνθεση διαφέρει ανάλογα με τη μάρκα.

Τα οφέλη του μουρουνέλαιου για την υγεία

  1. Είναι καλή πηγή βιταμίνης D
  2. Ενισχύει την υγεία της καρδιάς
  3. Μειώνει το άγχος και βελτιώνει τη διάθεση
  4. Ενισχύει τη μνήμη
  5. Βοηθά στην ανακούφιση της φλεγμονής και του πόνου που προκαλείται από τη ρευματοειδή αρθρίτιδα

Βιταμίνη D: 7 συμπτώματα που δείχνουν ότι έχετε έλλειψη – Πόσο αποτελεσματικά είναι τα συμπληρώματα

1. Είναι καλή πηγή βιταμίνης D

Το μουρουνέλαιο είναι μια φυσική πηγή βιταμίνης D, η οποία απαιτείται για να βοηθήσει τον οργανισμό να απορροφήσει το ασβέστιο, ένα ζωτικό μέταλλο των οστών.

Ως εκ τούτου, η επαρκής βιταμίνη D και η αποτελεσματική χρήση του ασβεστίου μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της οστικής απώλειας που σχετίζεται με την ηλικία. Η βιταμίνη D παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος και στη ρύθμιση της φλεγμονής.

2. Ενισχύει την υγεία της καρδιάς

Το βασικό συστατικό στο μουρουνέλαιο είναι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι ένα φιλικό προς την καρδιά πολυακόρεστο λίπος. Αναφέρονται ως απαραίτητο λιπαρό οξύ επειδή το ανθρώπινο σώμα δεν είναι σε θέση να τα παράγει, επομένως είναι ζωτικής σημασίας να λαμβάνουμε αυτά τα λίπη από τη διατροφή μας.

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα προσφέρουν πολλά οφέλη για την υγεία και είναι γνωστό ότι είναι υγιεινά για την καρδιά, με μελέτες να αναφέρουν ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των τριγλυκεριδίων, στην αύξηση της υγιέστερης HDL χοληστερόλης και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Ενώ το μεγαλύτερο μέρος της έρευνας υποδηλώνει ότι η κατανάλωση ελαίων, όπως το μουρουνέλαιο, μπορεί να μειώσει ορισμένους παράγοντες που σχετίζονται με καρδιακές παθήσεις, απαιτούνται περισσότερα στοιχεία για να επιβεβαιωθεί εάν τα συμπληρώματα έχουν προληπτική δράση.

Οι τρέχουσες διατροφικές συμβουλές υποστηρίζουν την αξία της κατανάλωσης ψαριών για την πρόληψη καρδιακών παθήσεων, με τον Εθνικό Οργανισμό Υγείας της Βρετανίας (NHS) να συνιστά δύο μερίδες ψαριού την εβδομάδα, εκ των οποίων η μία πρέπει να είναι λιπαρή ποικιλία όπως σολομός, σκουμπρί, ρέγγες ή πέστροφα.

Χοληστερόλη: Το συμπλήρωμα που τη μειώνει χωρίς φάρμακα -Βοηθά και στον έλεγχο του διαβήτη και της υπέρτασης

3. Τονώνει τη διάθεση

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, συγκεκριμένα το DHA, είναι σημαντικά θρεπτικά συστατικά του εγκεφάλου. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορεί να παίζουν ρόλο στη μείωση του άγχους και στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας.

Σε μια μεγάλη μελέτη με 21.835 συμμετέχοντες, εκείνοι που κατανάλωναν τακτικά μουρουνέλαιο εμφάνισαν λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης. Επιπλέον, μια κλινική δοκιμή φοιτητών ιατρικής έδειξε ότι η λήψη συμπληρωμάτων με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μείωσε τη φλεγμονή και είχε ως αποτέλεσμα λιγότερο άγχος σε μια περίοδο 12 εβδομάδων.

Ωστόσο, πολλές παρόμοιες μελέτες βρήκαν μικρή ή καθόλου επίδραση των ιχθυελαίων στη διάθεση, γεγονός που υποδηλώνει ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα για την πλήρη κατανόηση των μηχανισμών πίσω από αυτές τις συσχετίσεις.

4. Ενισχύει τη μνήμη

Έχει γίνει κάποια θετική έρευνα για τη σχέση μεταξύ των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και της μνήμης. Το Nutrition Journal δημοσίευσε μια εργασία που πρότεινε ότι πέντε εβδομάδες ημερήσιας πρόσληψης ωμέγα-3 λιπαρών οξέων είχαν τη δυνατότητα να βελτιώσουν τη γνωστική λειτουργία σε άτομα ηλικίας 51-72 ετών.

Το 2018, μια συστηματική ανασκόπηση διαπίστωσε ότι τα συμπληρώματα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων γενικά συσχετίστηκε με βελτιώσεις στη γνωστική λειτουργία, ειδικά σε εκείνους με χαμηλό βασικό επίπεδο λιπαρών οξέων στο σύστημά τους.

5. Είναι ευεργετικό για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα

Χάρη στις αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις τόσο των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων όσο και της βιταμίνης D, φαίνεται ότι το μουρουνέλαιο μπορεί να ωφελήσει όσους πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα, βοηθώντας στη μείωση της πρωινής δυσκαμψίας και στην ανακούφιση του πόνου στις αρθρώσεις και ενδεχομένως ελαχιστοποιώντας την ανάγκη για ορισμένα φάρμακα.

Οστεοπόρωση: Πρέπει να παίρνετε συμπληρώματα ασβεστίου; Τι προκαλούν στην καρδιά

Μια μελέτη που εξέτασε τις διατροφικές συνήθειες 32.000 μεσήλικων γυναικών διαπίστωσε ότι όσες έτρωγαν μία ή περισσότερες μερίδες λιπαρού ψαριού την εβδομάδα είχαν 29% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ρευματοειδή αρθρίτιδα σε σύγκριση με εκείνες που δεν έτρωγαν ποτέ ή μόνο σπάνια.

Πηγή: https://www.oloygeia.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Δελτίο ειδήσεων 17/6

xristiana

Μπάρες βρώμης με σοκολάτα και φυστικοβούτυρο

xristiana

Πασχαλινά Bazaar Αγάπης Από Τον Σύλλογο ΒΕΝΙΑΜΙΝ

xristiana