News ΑΜΕΑΚεντρική

Ανακοίνωση ΕΟΠΥΥ για συμμετοχή σε διαγνωστικές εξετάσεις, ασφαλισμένων με αναπηρία από ΑΣΥΕ, ΑΝΥΕ κ.λπ. (πλην ΚΕΠΑ)

2/10/2024

Διευκρινιστικό έγγραφο (επισυνάπτεται) στάλθηκε από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. προς τις Περιφερειακές Διευθύνσεις του Οργανισμού και τους συμβεβλημένους παρόχους, ιατρούς και διαγνωστικά κέντρα, αναφορικά με ζητήματα που έχουν προκύψει ως προς τη συμμετοχή σε διαγνωστικές εξετάσεις, ασφαλισμένων των οποίων η αναπηρία έχει κριθεί από υγειονομικές επιτροπές πλην των ΚΕ.Π.Α. (ΑΣΥΕ, ΑΝΥΕ κ.λπ).

Σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο: «Ο Οργανισμός […] αποδέχεται και αναγνωρίζει πλήρως τις πιστοποιήσεις αναπηρίας, οι οποίες εκδίδονται από Υγειονομικές Επιτροπές των Ενόπλων Δυνάμεων και των επιμέρους Ασφαλιστικών Ταμείων, όπως ακριβώς αναγνωρίζει τις αντίστοιχες πιστοποιήσεις των ΚΕΠΑ. Συνεπώς, ο ασφαλισμένος ο οποίος φέρει ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω από ΑΣΥΕ, ΑΝΥΕ, ΑΑΥΕ, ΚΕΠΑ κλπ. μπορεί να λαμβάνει μηδενική συμμετοχή σε υπηρεσίες υγείας, όπου αυτή προβλέπεται στις διατάξεις του άρθρου 6 του ΕΚΠΥ του ΕΟΠΥΥ».

Περαιτέρω, σε προσωποποιημένο μήνυμα που έχει αποσταλεί προς τους συμβεβλημένους παρόχους για την ενεργοποίηση της δυνατότητας μείωσης του ποσοστού συμμετοχής κατά την εκτέλεση ηλεκτρονικών γνωματεύσεων «αναφέρεται ότι στην περίπτωση που ο δικαιούχος φέρει ποσοστό αναπηρίας από ΚΕ.Π.Α., η απόφαση δεν καταχωρείται από τον πάροχο, διότι υπάρχει ηλεκτρονική διασύνδεση. Προσκόμιση και υποβολή αντιγράφου γίνεται μόνο όταν πρόκειται για αποφάσεις Ειδικών Επιτροπών (στρατού, αεροπορίας κλπ).

 Συμπερασματικά, όλες οι πιστοποιήσεις αναπηρίας είναι αποδεκτές από τον Οργανισμό. Μοναδική διαφορά είναι ότι ο ασφαλισμένος, ο οποίος διαθέτει απόφαση από Ειδικές Επιτροπές Ενόπλων Δυνάμεων, προκειμένου να έχει μηδενική συμμετοχή στην έκδοση και στην εκτέλεση των παραπεμπτικών διαγνωστικών εξετάσεων, θα πρέπει κατά τη συνταγογράφηση να φέρει μαζί του την απόφαση της Επιτροπής και κατά την εκτέλεση να παραδίδει αντίγραφο αυτής, στο συμβεβλημένο διαγνωστικό κέντρο».

Related posts

Καρκίνος παγκρέατος: Σύγχρονη αντιμετώπιση από αρχικό στάδιο

xristiana

Πρόγραμμα παιδικών εξοχών και κατασκηνώσεων: Εγγραφές έως 14 Ιουνίου – Περισσότερες οι θέσεις φέτος

xristiana

Νηστίσιμες παπαρδέλες με ντομάτα, σκόρδο, τσίλι και ντάκο

xristiana