ΚεντρικήΠεριβάλλον

Ο φλοιός των δέντρων «όπλο» κατά της ατμοσφαιρικής ρύπανσης

11/8/2024

Δεν απειλεί την ατμόσφαιρα μόνο το διοξείδιο του άνθρακα, αλλά και το μεθάνιο. Το ισχυρό αέριο που αντιστοιχεί στο 10% των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην Ευρώπη, αποτελεί τον δεύτερο ισχυρότερο παράγοντα κλιματικής αλλαγής, συμβάλλοντας στο σχηματισμό του όζοντος. Παρότι δε, παραμένει στην ατμόσφαιρα για περίπου 10 χρόνια, σε αντίθεση με τα περίπου 200 χρόνια παραμονής του διοξειδίου του άνθρακα, εντείνει το φαινόμενο της υπερθέρμανσης του πλανήτη με τα επίπεδά του να έχουν αυξηθεί τις τελευταίες δεκαετίες. Επομένως, κρίνεται απαραίτητη η μείωσή του ώστε να περιοριστεί η περιβαλλοντική κρίση και να βελτιωθεί η ποιότητα του αέρα.

Σε αυτή τη μάχη, σύμμαχος αποδεικνύεται ο φλοιός των δέντρων, καθώς σύμφωνα με έρευνα μπορεί να απορροφήσει σημαντική ποσότητα μεθανίου από την ατμόσφαιρα.

Μπορεί μέχρι πρότινος να θεωρείτο το έδαφος η μόνη αποτελεσματική δεξαμενή μεθανίου – με την ικανότητα αποθήκευσης να ποικίλλει σύμφωνα με την υγρασία και τη θερμοκρασία – καθώς μικροοργανισμοί τρέφονται με αυτό, εντούτοις αποκαλύπτεται ότι μικρόβια που ζουν στον φλοιό των δέντρων είναι ικανά να απορροφήσουν το ισχυρό αέριο.

Αναλυτικότερα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ σε έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Nature διαπίστωσαν ότι ο φλοιός δέντρων μπορεί να συγκρατήσει το μεθάνιο, το οποίο προέρχεται από ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως η εντατική γεωργία, τα ορυκτά καύσιμα, οι χώροι υγειονομικής ταφής και η καύση βιομάζας.

Για να κατανοήσουν τον ρόλο που διαδραματίζουν οι κορμοί στην αποθήκευση αερίων του θερμοκηπίου, ανέλυσαν τον φλοιό σε τρία διαφορετικά οικοσυστήματα: Ορεινό τροπικό, εύκρατο κλίμα και βόρειο δάσος. Συγκεκριμένα, δάση στον Αμαζόνιο, τον Παναμά, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Σουηδία.

Τοποθέτησαν στους κορμούς των δέντρων ειδικούς θαλάμους συνδεδεμένους με ανιχνευτές μεθανίου και με τη βοήθεια σάρωσης με λέιζερ παρατήρησαν τα ποσοστά αερίου που καταγράφηκαν, από τη βάση ως την κορυφή του φλοιού.

Διαπίστωσαν ότι όσο ψηλότερα ανέβαιναν στον κορμό τόσο πιο μεγάλη ήταν η ποσότητα μεθανίου που απορροφούνταν, ενώ οι ιδανικότερες συνθήκες για αυτή τη διαδικασία διαμορφώνονται στα τροπικά δάση, καθώς χάρη στην υγρασία πολλαπλασιάζονται οι κοινότητες μικροβίων που ζουν στους φλοιούς.

Παρατήρησαν ότι η απορρόφηση μεθανίου ήταν σημαντικότερη σε απόσταση δύο μέτρων από το έδαφος, με αποτέλεσμα να εκτιμούν ότι η συμβολή των δέντρων μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια για το οικοσύστημα.

Ο φλοιός αποθηκεύει 25-50 τόνους μεθανίου ετησίως, ποσότητα ίση με αυτή που συγκρατείται από το έδαφος, επομένως τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι τα κλιματικά οφέλη από την προστασία και την αναδάσωση των τροπικών και εύκρατων δασών μπορεί να είναι μεγαλύτερα όσα είχαν εκτιμηθεί στο παρελθόν, με τους επιστήμονες να υπολογίζουν σε τουλάχιστον 10% υψηλότερη τη συνεισφορά τους στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Επιπλέον, υπολογίζοντας το εμβαδόν του φλοιού όλων των δέντρων στη Γη και χαρτογραφώντας τις ξυλώδεις επιφάνειες μέχρι το μικρότερο κλαδάκι, προκύπτει επιφάνεια ίση με αυτή ολόκληρου του πλανήτη, επομένως θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα πραγματικό υπερόπλο στην καταπολέμηση της περιβαλλοντικής κρίσης.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι χρειαζόμαστε περισσότερα δάση, τη στιγμή που τεράστιες εκτάσεις έχουν κατακερματιστεί. Καλούν, λοιπόν, σε μέτρα για μαζική αναδάσωση με οικονομικά κίνητρα για τα κράτη και την εμπλοκή ειδικών για τη φύτευση σωστών ειδών, αποτελεσματικά στη δέσμευση μεθανίου, στις κατάλληλες περιοχές.

Ο επικεφαλής της μελέτης και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, Βίνσεντ Γκάουτσι, τόνισε ότι η έκθεση επιβεβαιώνει τη συμβολή των δασών στη μείωση εκπομπών μεθανίου, στόχος που τέθηκε στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα στη Γλασκόβη το 2021.

Πηγή: https://www.newmoney.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Όσιος Νείλος

xristiana

3 λάθη που κάνεις στο μακιγιάζ σου και φαίνεσαι κουρασμένη

xristiana

Σεισμική δόνηση 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στον θαλάσσιο χώρο βορειοδυτικά της Ικαρίας

xristiana