25/8/2024
Στο…χορό των υπεράκτιων αιολικών πάρκων εισέρχεται και η Μάλτα. Μάλιστα η μικρή νησιωτική χώρα, προχωρά με γοργά βήματα προς το συγκεκριμένο στόχο, αποτελώντας, κατά κάποιο τρόπο, παράδειγμα και για άλλες μεγαλύτερες ευρωπαϊκές χώρες, όπου κυριαρχούν γραφειοκρατικές καθυστερήσεις.
Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό, η InterConnect Malta (ICM), κυβερνητική υπηρεσία που είναι υπεύθυνη για τα έργα ενεργειακής διασύνδεσης της Μάλτας με την Ιταλία και τις υπεράκτιες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ανέθεσε στη Fugro Italia να ερευνήσει δύο περιοχές για τις οποίες η κυβέρνηση της Μάλτας σχεδιάζει να προκηρύξει διαγωνισμό με στόχο την ανάπτυξη υπεράκτιων πάρκων αιολικής ενέργειας. Η Fugro ξεκίνησε ήδη τη διαδικασία έρευνας.
Οι δύο περιοχές βρίσκονται εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Μάλτας και προέκυψαν μετά τον περιορισμό της αρχικής λίστας έξι περιοχών που είχαν προσδιοριστεί μετά από διαβουλεύσεις με διεθνείς εμπειρογνώμονες, στρατηγικές περιβαλλοντικές αξιολογήσεις και λεπτομερείς μελέτες.
Το πεδίο έρευνας της Fugro στη Μάλτα περιλαμβάνει τη χαρτογράφηση των περιοχών (μέτρηση βαθών κ.α.), τον εντοπισμό των ανθρωπογενών χαρακτηριστικών και τη συλλογή σεισμικών δεδομένων υψηλής ποιότητας.
Από το 2022
Το όλο εγχείρημα έχει αρχίσει ουσιαστικά από το 2022. Σε εκείνη τη φάση και πριν μπει στις λεπτομερείς για τον μελλοντικό διαγωνισμό υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, η κυβέρνηση της Μάλτας προχώρησε σε προκαταρκτική διαβούλευση με την αγορά, καλώντας τις εταιρείες να προτείνουν οικονομικές δραστηριότητες που θα μπορούσαν να διεξαχθούν σε περιοχές ΑΟΖ πέρα από τα χωρικά ύδατα της χώρας. Σύμφωνα με την InterConnect Malta, 15 από τις προτάσεις που υποβλήθηκαν από τον ιδιωτικό τομέα στόχευαν στην ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων στην υφαλοκρηπίδα της Μάλτας.
Το καλοκαίρι του 2023, ένα νομοσχέδιο που ανοίγει το δρόμο για τον πρώτο διαγωνισμό υπεράκτιας αιολικής και πλωτής ηλιακής ενέργειας της χώρας έφτασε στο Κοινοβούλιο. Τον Σεπτέμβριο του 2023 το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Μάλτας εξέδωσε σχέδιο εθνικής πολιτικής για την ανάπτυξη υπεράκτιων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Το σχέδιο πολιτικής, το οποίο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, περιέγραφε τις αρχικές έξι πιθανές περιοχές ανάπτυξης πλωτών υπεράκτιων αιολικών πάρκων.
«Η κυβέρνηση της Μάλτας έχει δεσμευτεί να επιδιώξει ευκαιρίες υπεράκτιας ανανεώσιμης ενέργειας. Το 2022, η κυβέρνηση εξέδωσε προκαταρκτική διαβούλευση αγοράς για οικονομικές δραστηριότητες στην ΑΟΖ της Μάλτας. Στη συνέχεια, το 2023, δρομολογήσαμε την «Εθνική Πολιτική για την Ανάπτυξη των Υπεράκτιων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας» για δημόσια διαβούλευση. Αυτή η έρευνα σηματοδοτεί ένα ακόμη σημαντικό βήμα σε επίπεδο ελκυστικότητας του νησιού για πιθανούς επενδυτές με στόχο την ανάπτυξη υπεράκτιων πλωτών αιολικών συστημάτων», δήλωσε η Miriam Dalli, υπουργός Ενέργειας της Μάλτας.
Πλωτά αιολικά πάρκα
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Συμβουλίου Αιολικής Ενέργειας (GWEC), του Συνασπισμού Δράσης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας των Ωκεανών (OREAC) και του ESMAP που χρηματοδοτείται από την Παγκόσμια Τράπεζα, η Μάλτα διαθέτει 25 GW τεχνικού υπεράκτιου αιολικού δυναμικού. Μάλιστα, κατά τις ίδιες εκτιμήσεις και τα 25 GW θεωρούνται κατάλληλα για πλωτή αιολική τεχνολογία.
Και τούτο καθώς τα βαθυμετρικά χαρακτηριστικά των χωρικών υδάτων και της ΑΟΖ της Μάλτας, περιορίζουν σε μεγάλο βαθμό τις περιοχές που είναι κατάλληλες για υπεράκτιες ανεμογεννήτριες σταθερής θεμελίωσης. Έτσι, η τεχνολογία των πλωτών αιολικών αποτελεί την πιο ενδεδειγμένη και πιθανή λύση. Άλλωστε, τα πλωτά αιολικά εμφανίζουν πολλά πλεονεκτήματα, όπως μειωμένο οπτικό αντίκτυπο και ελαχιστοποιημένες παρεμβολές σε διάφορες οικονομικές δραστηριότητες που βασίζονται στις ίδιες περιοχές.
Με βάση τα παραπάνω, η ανάπτυξη υπεράκτιων πλωτών αιολικών υποδομών εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Μάλτας αποτελεί βασικό μέρος της στρατηγικής της χώρας για διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας της, εξισορροπώντας παράλληλα περιβαλλοντικά και οικονομικά ζητήματα.
Κάτι που εάν επιβεβαιωθεί στην πράξη και οι διαδικασίες προχωρήσουν με τους ίδιους ταχείς ρυθμούς, θα δούμε τη Μάλτα να ξεπερνά ακόμη και πολύ μεγαλύτερες ευρωπαϊκές χώρες.
Πηγή: https://www.newmoney.gr
Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com